Flawonoidy - czym są i jakie właściwości wykazują?

Flawonoidy - czym są i jakie właściwości wykazują?

/
Flawonoidy wykazują bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Posiadają właściwości przeciwzapalne, odmładzające, a także chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czym dokładnie są flawonoidy oraz dlaczego są tak ważnym składnikiem pokarmowym? Podpowiadamy.
Soczewica - właściwości zdrowotne

Soczewica - właściwości zdrowotne

/
Soczewica to doskonałe źródło białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa. Ponadto zawiera dużo błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do diety, oraz która z dostępnych odmian na rynku spożywczym jest najzdrowsza? Podpowiadamy.
Drzewo sandałowe - właściwości

Drzewo sandałowe - właściwości

/
Drzewo sandałowe występuje aż w 9 gatunkach, które zlokalizowane są na terenach nizinnych Australii, Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Czym się charakteryzuje oraz jakie właściwości posiada ta roślina? Oto wskazówki.
Cukier - właściwości i rodzaje

Cukier - właściwości i rodzaje

/
Cukier uważany był niegdyś za źródło zdrowia i energii. Dziś jednak uznawany jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Poznajmy zatem jak cukier wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są jego podstawowe rodzaje.
Aronia - co w sobie kryje?

Aronia - co w sobie kryje?

/
Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.
Kolagen w pożywieniu - źródła

Kolagen w pożywieniu - źródła

/
Kolagen w pożywieniu może znajdować się w różnego rodzaju produktach. Nie bez powodu dietetycy oraz specjaliści żywieniowi zalecają aby ten składnik jak najczęściej występował w diecie. Kolagen bowiem zapobiega zmarszczkom, zapewnia skórze jędrność, elastyczność oraz utrzymuje stawy we właściwej kondycji. W jakich produktach więc go szukać? Poznajmy bliżej źródła kolagenu w pożywieniu.
Kamfora - właściwości i zastosowanie

Kamfora - właściwości i zastosowanie

/
Kamfora jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Jak więc wpływa na zdrowie człowieka oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Olejki eteryczne - jak działają?

Olejki eteryczne - jak działają?

/
Olejki eteryczne wykazują właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Nie bez powodu więc chętnie wykorzystuje się je w medycynie naturalnej i dziedzinie kosmetologii. Czym dokładnie są, jak działają olejki eteryczne oraz na czym polega ich proces produkcji? Podpowiadamy.
Borowina - właściwości, które warto znać

Borowina - właściwości, które warto znać

/
Borowina to naturalny torf, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Dzięki nim wykorzystuje się ją zarówno w medycynie naturalnej, kosmetologii jaki i leczeniu uzdrowiskowym. Czym dokładnie jest borowina oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Podpowiadamy.
Pytania do specjalisty

Najlepsza Spirulina - na co zwrócić uwagę?

Jestem zainteresowana zakupem spiruliny. Jednak czytając różne artykuły o spirulinie kilkakrotnie trafiłam na wiadomość, aby sprawdzić przed zakupem czy została sprawdzona pod kątem zanieczyszczeń. Występowanie w niej ...
Ostropest plamisty - właściwości i skutki uboczne

Ostropest plamisty - właściwości i skutki uboczne

/
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina, której cenne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Wykorzystywana była w celu oczyszczenia organizmu z nadmiaru toksyn oraz do przywracania właściwej pracy wątroby. Obecnie ostropest plamisty stosuje się we wspomaganiu leczenia wirusowego zapalenia wątroby (WZW) typu A, B i C oraz u osób mających problem z alkoholem. Sprawdźmy jakie inne działanie wykazuje ta roślina oraz gdzie znalazła zastosowanie.
Sól morska - zalety i zastosowanie

Sól morska - zalety i zastosowanie

/
Sól morska stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Co odróżnia ją od pozostałych jej rodzajów oraz czy rzeczywiście jest aż tak zdrowa? Oto najważniejsze zalety soli morskiej oraz jej zastosowanie.