Sałata masłowa - właściwości i zastosowanie

Sałata masłowa - właściwości i zastosowanie

/
Sałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.
Oliwki - powody, dla których warto je jeść

Oliwki - powody, dla których warto je jeść

/
Oliwki stanowią nieodłączny element diety śródziemnomorskiej. Są one składnikiem wielu potraw greckich, bez których nie mogą się obejść. Oprócz tego, że oliwki bardzo dobrze smakują, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Wspomagają trawienie, są niskokaloryczne i obniżają poziom złego cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości wykazują? Poznajmy powody, dla których warto jeść oliwki.
Biała rzepa - jak wpływa na nasz organizm?

Biała rzepa - jak wpływa na nasz organizm?

/
Biała rzepa często mylona jest z białą rzodkwią. Bardzo niesłusznie, ponieważ mimo podobnego wyglądu zewnętrznego znacznie różnią się od siebie. Co takiego w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Oto kilka cennych informacji na temat białej rzepy.
Produkty, które doskonale nawadniaja

Produkty, które doskonale nawadniają

/
Podczas wakacji cieszymy się gdy temperatury za oknem są wysokie. Nie każdy jednak wie, że są one dużym wyzwaniem dla naszego organizmu. W tak upalne dni warto chronić się przed słońcem odpowiednio dobraną odzieżą oraz właściwie się odżywiać i nawadniać. Dziś podpowiemy jakie przekąski doskonale nawadniają nasz organizm podczas gorącego lata.
Sałata lodowa - właściwości i zastosowanie

Sałata lodowa - właściwości i zastosowanie

/
Sałata lodowa to bardzo uniwersalne warzywo. Komponuje się z wieloma potrawami i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Sałata lodowa stanowi jedną z najpopularniejszych odmian sałat i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego.
Por - właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Por - właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

/
Por, obok cebuli i czosnku, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na swoje właściwości znalazł on szerokie zastosowanie w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego regularne spożywanie zapobiega anemii, niweluje bóle reumatyczne oraz łagodzi kaszel. Jakie jeszcze działanie lecznicze wykazuje? Czy wszyscy powinni spożywać to warzywo? Przyjrzyjmy się bliżej.
Czarna rzepa - właściwości i zastosowanie

Czarna rzepa - właściwości i zastosowanie

/
Czarna rzepa, choć niepozorna to stanowi bogactwo wielu witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiada wykazuje także szereg właściwości zdrowotnych m.in. działa żółciopędnie, redukuje kaszel oraz zapobiega kamicy układu moczowego. Jak jeszcze czarna rzepa potrafi oddziaływać na nasz organizm? Podpowiadamy.
Drożdże - źródło wielu składników odżywczych

Drożdże - źródło wielu składników odżywczych

/
Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.
Zielony groszek - dlaczego warto go jeść?

Groszek zielony - dlaczego warto go jeść?

/
Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.
Skorzonera - właściwości i zastosowanie

Skorzonera - właściwości i zastosowanie

/
Skorzonera (wężymord czarny korzeń) to warzywo, które w Polsce wciąż jest mało znane. Należy do roślin jadalnych i pochodzi z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. Jakie składniki odżywcze w sobie kryje oraz jakie właściwości wykazuje? Poznajmy bliżej działanie skorzonery.
Maślanka - właściwości zdrowotne

Maślanka - właściwości zdrowotne

/
Maślanka to mleczny napój, który powstaje w wyniku procesu fermentacji mleka oraz jako produkt uboczny wytwarzania masła. Jest ona bogatym źródłem wapnia oraz witamin m.in. z grupy B. Wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Wzmacnia układ kostny, zapewnia właściwą florę bakteryjną układu pokarmowego oraz jest łatwiej przyswajalna niż mleko. Jakie jeszcze korzyści wykazuje ten napój? Poznajmy bliżej zdrowotne właściwości maślanki.
Błoto z Morza Martwego – jak wpływa na urodę?

Błoto z Morza Martwego - jak wpływa na urodę?

/
Błoto z Morza Martwego, choć zapachem i wyglądem nie zachwyca, to stanowi jeden z bardziej wartościowych kosmetyków. Jego wyjątkowy skład sprawił, że znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji, a nawet w uzdrawianiu naszego ciała. Co takiego w sobie kryje? Poznajmy bliżej temat upiększających właściwości Błota z Morza Martwego.