Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 lutego 2024

HerbataHerbata, kiedyś tylko spożywana przez społeczeństwo klasy najwyższej, dziś stanowi jeden z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Spożywana na ciepło doskonale rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność. Pita na zimno świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Jakie inne korzyści przynosi picie herbaty oraz czy występują skutki uboczne jej spożywania? Poznajmy właściwości i działanie herbaty na nasz organizm.

Herbata – skład

Herbata w swoim składzie posiada wiele substancji czynnych. Należą do nich między innymi:

Mimo wyżej wymienionych składników odżywczych warto pamiętać, że nie można traktować herbaty jako głównego źródła tych substancji. Należy więc stosować ją jako zdrowy dodatek do naszej codziennej diety.

Rodzaje herbat

Obecnie na świecie występuje wiele odmian herbaty. Do najpopularniejszych zaliczamy jednak wymienione niżej.

Herbata czarna

To najpopularniejszy rodzaj herbaty na całym świecie. Czarna herbata poddawana jest procesowi fermentacji (utleniania), który wpływa na intensywność jej smaku. Ten rodzaj herbaty bardzo często mieszany jest z innymi roślinami, aby otrzymać napój o zmodyfikowanym smaku. Doskonałym przykładem jest np. herbata Earl Grey, która jest mieszanką czarnej herbaty z olejem bergamotki.

Herbata zielona

Stanowi bardzo zdrową odmianę. Przygotowywana jest z tej samej rośliny co herbata czarna, jednak zdecydowanie krócej podlega procesowi fermentacji. Mimo że oba rodzaje herbaty wytwarzane są z tej samej rośliny, swoją barwą znacznie różnią się od siebie. Zwykle posiada ona kolor słomkowy lub delikatnie zielony. Jej smak dla osób pijących ją po raz pierwszy może wydawać się nieco cierpki lub gorzki. Jeżeli jednak zielona herbata będzie spożywana często, smak będzie tylko kwestią przyzwyczajenia.

Herbata czerwona

Popularna jest dzięki swym właściwościom spalającym tkankę tłuszczową oraz regulującym poziom cholesterolu. Czerwona herbata po przejściu przez proces utleniania, nazywanego również fermentacją, przechodzi kolejny nazywany fermentacją właściwą. W wyniku obu tych procesów herbata posiada ciemniejszą barwę i bardziej aromatyczny smak niż herbata czarna.

Herbata biała

Przyrządzana z pączków młodych liści, które nie podlegają procesom fermentacji jak w przypadku innych rodzajów herbaty. Biała herbata charakteryzuje się delikatnością, nie posiada cierpkiego i gorzkiego smaku. Jej barwa po odpowiednim zaparzeniu przybiera kolor jasnożółty.

Yerba mate

To narodowy napój Argentyńczyków, Brazylijczyków czy Paragwajczyków. Herbatę tę przygotowuje się z liści oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Dla wielu osób pierwszy łyk yerba mate może być mało przyjemny. Jednak po kilku próbach spożycia tego napoju nie można się bez niego obejść. Przygotowanie tego rodzaju herbaty wiąże się z całym rytuałem. Do jej spożywania bowiem potrzebne są odpowiednie akcesoria takie jak bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę).

Herbaty owocowe

Herbaty owocowe przygotowywane są zwykle z suszu owocowego, niekiedy z dodatkiem suszu pochodzenia kwiatowego. Cechą charakterystyczną herbat tego typu jest fakt, że nie posiadają one liści. Mieszanki owocowe mają zazwyczaj suszone owoce malin, wiśni, porzeczki lub skórę z cytryny. Herbaty owocowe są bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Posiadają również wiele witamin.

Herbaty ziołowe

Jedną z najbardziej popularnych herbat ziołowych jest herbata miętowa. Herbaty ziołowe produkowane i spożywane są głównie ze względów leczniczych, ponieważ mogą niwelować ból brzucha, łagodzić stres, działać nasennie lub poprawiać pamięć i koncentrację.

Zobacz również: Jak parzyć herbatę?

Herbata – właściwości

Herbata wykazuje korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak jej działanie zależne jest głównie od tego jaki rodzaj spożywamy, jak często ją pijemy oraz czy odpowiednio zaparzamy. Według medycyny wschodniej spożywanie herbaty może wpływać na długość naszego życia oraz zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz właściwości przeciwwirusowych herbata działa również przeciwbakteryjnie.

Z kolei dzięki zawartości fluoru spożywanie herbaty chroni jamę ustną przed atakiem próchnicy. Ponadto np. zielona herbata polecana jest osobom z problemem nadkwasoty żołądka (przy tym problemie należy unikać herbaty czarnej). Ten cenny napój wykazuje korzystny wpływ na układ moczowy, bowiem pobudza funkcje nerek. Z tego względu zaleca się jej spożywanie osobom mającym problem z zapaleniem dróg moczowych lub posiadającym zaburzenia funkcjonowania nerek.

Herbata na serce

Bardzo cenne są tu zawarte w niej polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Spowalniają przez to procesy starzenia się organizmu, zwiększają odporność oraz działają przeciwwirusowo. Ponadto związki te zapobiegają zawałom serca. Z tego względu zielona i biała herbata szczególnie polecana jest osobom starszym. Oprócz tego herbata wykazuje korzystnie działanie na układ krwionośny. Poprawia zatem funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz obniża poziom cholesterolu.

Herbata – skutki uboczne

Mimo wielu cennych właściwości herbaty pamiętajmy, aby nie parzyć jej zbyt mocno. W ten sposób dużo łatwiej jest ją przedawkować. Ponadto tanina zawarta w herbacie opóźnia przyswajanie żelaza w organizmie, dlatego też popijanie nią posiłków nie jest zalecane. Warto również wiedzieć, że zbyt mocna herbata wypita na czczo może spowodować ogólne złe samopoczucie w tym np. nudności, a jej przedawkowanie może objawiać się bezsennością, bólem głowy czy ogólnym rozdrażnieniem.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Worobiej E., Tyszka K., Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
  2. Cichoń Z., Miśniakiewicz M., Szkudlarek E., Właściwości zielonej herbaty, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 743/2007.
  3. Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami