Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 stycznia 2022

Koktajl owocowy z płatkami owsianymiKoktajl owocowy z dodatkiem płatków owsianych to idealna propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie. W przeciągu zaledwie kilku minut możemy przyrządzić pełnowartościowy posiłek, który zabierzemy ze sobą do szkoły lub pracy. Dlaczego jest to dobry sposób na rozpoczęcie dnia? Co będziemy potrzebować i jak go przygotować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Koktajl owocowy – przepis na dobry dzień

Koktajl owocowy to idealne rozwiązanie dla zabieganych, często zapominających i pomijających pierwsze śniadanie osób. A gdy dopada ich wilczy głód, kupują słodkie bułki w celu jego zaspokojenia. To z kolei powoduje, że nie możemy się skupić na pracy, na czynnościach dnia codziennego i jesteśmy rozdrażnieni. Dodatkowo takie postępowanie przekłada się na masę ciała i utrudnia odchudzanie.

Zobacz również: Zdrowe odchudzanie – szybkie, skuteczne i trwałe.

Koktajle można wykonać z owoców sezonowych lub mrożonych. W lecie najlepiej używać świeżych owoców, jednak gdy nie ma do nich dostępu na bieżąco warto wykorzystać te mrożone. Również one zawierają wszystkie składniki odżywcze i antyoksydanty niezbędne do zwiększenia pracy mięśni i mózgu. Odpowiednio skomponowany koktajl śniadaniowy dostarczy nam w największych ilościach:

Poniżej przedstawiamy przepis, naszym zdaniem, najlepszy i najprostszy koktajl śniadaniowy.

Zobacz również: Zielony koktajl i jego fenomen.

Koktajl owocowy na śniadanie

Potrzebujemy następujących składników:

Warto w tym przypadku wspomnieć jeszcze o Superfoods, którymi możemy wzbogacić każdy koktajl. Można dodać Spirulinę, Chlorellę lub młody jęczmień w proszku, ponieważ zawierają one duże ilości białka, witamin i minerałów o bardzo dobrej przyswajalności, co pozwoli uzupełnić ewentualne braki występujące w ciele człowieka. Dodatkowo odkwaszają, poprawiają pracę jelit, oczyszczają i odżywiają nasz organizm.

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie składniki (bezpośrednio przed użyciem). Nektarynkę i banana kroimy, umieszczamy wszystkie owoce w blenderze i dodajemy jogurt naturalny wraz z płatkami owsianymi. Następnie miksujemy i na samym końcu dodajemy nasiona chia. Ponownie włączamy blender na kilkanaście sekund, po czym koktajl jest gotowy do spożycia. W celach dekoracyjnych, po przelaniu do szklanki warto posypać napój ziarnami chia lub jagodami goji. Pierwsze śniadanie to podstawa i nie zapominajmy o nim, ponieważ to ono daje nam energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień. Aby nie popaść w rutynę należy urozmaicać i zmieniać składniki koktajlu wedle własnych upodobań smakowych.

Zobacz również: Koktajl chia – składniki odżywcze w naturalnej postaci.

 

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Karbowska J., Kochan Z., Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
  2. Kargulewicz A., Swora-Cwynar E., Marcinkowska E., Grzymisławski M., Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych, Pielęgniarstwo Polskie, 1/2016.
  3. Lange E., Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami