Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 czerwca 2022

Laktoza - dlaczego jej nie tolerujemy?Laktoza, a właściwie jej nietolerancja, to coraz częstszy problem wśród ludzi i dotyczy około 25% Polaków. Jakie są jej przyczyny oraz czym jest zjawisko nietolerancji laktozy? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Czym jest laktoza?

Laktoza to organiczny związek chemiczny należący do grupy węglowodanów. Jest cukrem mlecznym, składającym się z glukozy i galaktozy. W swojej naturalnej postaci występuje przede wszystkim w mleku ssaków. Jest ono mieszanką wody, tłuszczu, laktozy oraz białek i stanowi jeden z głównych pokarmów ssaków. Tak jak inne węglowodany, laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ma właściwości probiotyczne, a więc pozytywnie wpływa na pracę jelit i ich procesy regeneracyjne. Aby prawidłowo metabolizować laktozę potrzebny jest nam enzym laktaza, który rozkłada cukier mleczny na cukry proste.

W czym znajduje się laktoza?

Laktoza znajduje się m.in. w takich produktach jak:

Choć w dzisiejszych czasach bez problemu można kupić powyższe produkty bez dodatku laktozy. Jest ona usuwana jeszcze na etapie produkcji, z myślą o osobach wykazujących nietolerancję.

Dlaczego nie tolerujemy laktozy?

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem pokarmowym. Wynika przede wszystkim z zaniku lub niedoboru enzymu trawiącego – laktazy. U niektórych może to być wada wrodzona, u innych natomiast taka dysfunkcja może pojawić się wraz z wiekiem. Ta pierwsza zdarza się dość rzadko i polega na całkowitym braku możliwości wytwarzania przez organizm laktazy i niestety trwa przez cały okres życia. W przypadku nietolerancji nabytej, która może się pojawić na skutek przebytych chorób, ilość tego enzymu zmniejsza się lub dochodzi do całkowitego jego zaniku. Tego rodzaju nietolerancja często przebiega w sposób przejściowy.

Objawy nietolerancji laktozy

Objawy nietolerancji laktozy nie należą do specyficznych. Wręcz przeciwnie, przypominają objawy zatrucia lub choroby układu pokarmowego. Są to m.in.:

Wystąpienie tego rodzaju objawów zależne jest przede wszystkim od ilości spożytej laktozy. Bardzo istotny jest także poziom enzymu w organizmie, odpowiedzialnego za jej trawienie, oraz forma spożytego pokarmu zawierającego laktozę. Warto również wiedzieć, że objawy nietolerancji laktozy zwykle występują po kilku czy kilkunastu godzinach od jej spożycia.

Jak można leczyć nietolerancję laktozy?

W momencie gdy nietolerancja laktozy jest wadą wrodzoną, jej leczenie polega na całkowitym i stałym wyeliminowaniu z diety produktów zawierających laktozę. Jest to istotne, ponieważ u tych osób, po spożyciu choćby najmniejszej ilości laktozy, może dojść do zagrożenia życia.

Z kolei przy nabytej nietolerancji leczenie może polegać na zmniejszeniu produktów zawierających laktozę lub na całkowitym jej wyeliminowaniu z codziennej diety. Można również zredukować objawy poprzez suplementowanie laktazy, enzymu niezbędnego do trawienia laktozy.

Pamiętaj!

Nigdy nie diagnozuj i nie badaj się samodzielnie. W przypadku wyżej wymienionych objawów należy udać się do lekarza, który wykonana badania diagnostyczne i zdecyduje czy problem nietolerancji laktozy faktycznie występuje.

Polecane produkty

Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Sawala W., Nietolerancja laktozy. Nietolerancja laktozy a stosowanie leków z laktozą, Poznań 2018.
  2. Zatwarnicki P., Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 3/2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami