Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 10 października 2022

Mleczko pszczele - sposób na wieczną młodość?Mleczko pszczele to produkt, jak sama nazwa mówi, wytwarzany przez pszczoły. Od lat nazywane było eliksirem młodości. W medycynie naturalnej jest doskonale znane, ponieważ wykazuje dla organizmu wiele korzystnych właściwości? Poznajmy co takiego kryje w sobie mleczko pszczele oraz jakie posiada działanie.

Mleczko pszczele jest produktem w 100% naturalnym. To nic innego jak wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół. Początkowo z racji swojej naturalności produkt ten nie posiadał zbyt długiego okresu ważności. Jednak w XX wieku naukowcy wykorzystując proces liofilizacji przedłużyli jego aktywność. Mleczko pszczele posiada postać żelową o barwie kremowej. W smaku jest dość słodkie, choć zdarza się, że może być cierpko-kwaśne. Zależne jest to głównie od pochodzenia, czasu zbiorów, a także pszczół.

Mleczko pszczele – co w sobie kryje?

Mleczko pszczele to źródło m.in. 5% kwasów organicznych, 6% lipidów, 12% cukrów, 12% białka, a także aż 65% wody. Ponadto w jego znajdują się w nim również sole mineralne, witaminy oraz hormony. Ciekawostką jest fakt, że obecność witamin jest tu znacznie większa niż w samym miodzie czy pyłku kwiatowym.

W mleczku pszczelim występuje bardzo duża ilość związków mineralnych (makro i mikroelementów) takich jak m.in. miedź, magnez, potas, żelazo, cynk, siarka, mangan czy krzem. Jeśli chodzi o witaminy mamy tu równie dużą ich rozbieżność. W mleczku pszczelim obecny jest kwas pantotenowy, witamina PP, witaminy z grupy B, witamina C, kwas foliowy. Natomiast witaminy A, D i E występują w niewielkich ilościach.

Mleczko pszczele – właściwości lecznicze

Ze względu na swój szeroki skład, mleczko pszczele wykazuje wiele właściwości leczniczych. Do głównych należy działanie regenerujące, a także samo wspomaganie procesów przemiany materii. Stosowanie mleczka pszczelego podwyższa liczbę erytrocytów we krwi, a także poziom hemoglobiny.

Przeprowadzone badania na temat przyswajalności mleczka pszczelego przez organizm człowieka wykazują, że jest ono produktem o wysokiej wartości odżywczej. A wszystko to dzięki obecności związków takich jak witaminy, aminokwasy, cukry, enzymy czy kwasy tłuszczowe.

Potwierdzone zostały również jego właściwości przyspieszające gojenie się ran oraz oparzeń, co wpływa na odnowę i regenerację komórek tkanki kostnej. Działanie to zapobiega dodatkowo odwapnianiu kości po ciężkich urazach czy złamaniach.

Mleczko pszczele to także produkt o działaniu przeciwbakteryjnym.  Zakres działania obejmuje zarówno gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc oraz prątki gruźlicy czy pałeczki jelitowe.

Udowodnione jest również jego działanie przeciwgrzybicze, a także przeciwwirusowe zwłaszcza na wirusa świnki, grypy czy opryszczki pospolitej.

Dodatkowym atutem tego produktu jest jego działanie przeciwcukrzycowe, które zapobiega rozwojowi dny moczanowej. Działanie to stanowi również ochronę narządów wewnętrznych, w szczególności wątroby na zatrucia różnego rodzaju toksynami.

Układ krwionośny

Mleczko pszczele korzystniej oddziałuje na układ krwionośny bowiem reguluje poziom ciśnienia krwi w naczyniach. Ponadto jego przyswajanie zwiększa objętość krwinek czerwonych oraz poziom zawartej w nich hemoglobiny i żelaza.

Układ nerwowy

Mleczko pszczele wykazuje działanie wspomagające na układ nerwowy. Redukuje bowiem zmęczenie, zwiększa produktywność organizmu oraz dodaje sił witalnych. Ważną funkcją mleczka pszczelego jest również jego działanie wzmacniające ogólną odporność organizmu (immunoregulujące).

Mleczko pszczele – zastosowanie w kosmetyce

Mleczko kosmetyczne oprócz wielu właściwości typowo leczniczych, wykazuje także działanie kosmetyczne. Dzięki temu znalazło szerokie zastosowanie właśnie w tej właśnie branży.

Ze względu na działanie mocno regenerujące i odnawiające uszkodzony naskórek, stanowi bardzo ważny składnik kremów, balsamów, a także płynów pielęgnacyjnych do każdego typu skóry. Preparaty kosmetyczne takie jak kremy czy balsamy na bazie mleczka pszczelego zwiększają metabolizm komórkowy, a także regulują pracę gruczołów łojowych.  Mleczko pszczele doskonale nawilża i zwiększa elastyczność skóry. Dzieje się tak dlatego, że pobudza ono syntezę makrofagów i gamma-globulin co przekłada się na zwiększenie odporności  organizmu.

Mleczko pszczele – dawkowanie

Warto wiedzieć, że mleczko pszczele może występować również w postaci tabletek, kapsułek, a także syropu do picia. Produkty tego typu zwykle podawane są doustnie, podjęzykowo. Wówczas uznawane są za najbardziej skuteczne. Zalecane dawkowanie waha się od 50 mg do 300 mg dla osoby dorosłej. Z kolei dla dzieci zalecane jest przyjmowanie połowy tej dawki. Najlepiej spożywać je rano, godzinę przed śniadaniem lub 2-3 godziny po kolacji.

Mleczko pszczele – jak przechowywać?

Świeże mleczko pszczele jest dość wrażliwe na światło oraz wysoką temperaturę. Z tego względu należy przechowywać je w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Warto wiedzieć, że na mleczko pszczele niekorzystnie wpływa wilgotne środowisko. Istotne jest również to, aby nie przechowywać go dłużej niż 1,5 roku. Po tym czasie traci ono swoje cenne właściwości.

Polecane produkty

Bio olej konopny 100% naturalny
Olej konopny pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej pochodzących z ekologicznych upraw. Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami