Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 listopada 2023

Orzechy włoskieOrzechy włoskie to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Nic dziwnego, są przede wszystkim zdrowe i doskonale niwelują uczucie głodu. Warto więc jeść orzechy włoskie i czerpać z nich same korzyści. Poznajmy zatem ich właściwości oraz sposób, w jaki wpływają na organizm człowieka.

Orzechy włoskie – charakterystyka

Orzechy włoskie występują w wielu rejonach Europy oraz w Azji. Drzewa orzechów włoskich posiadają bardzo duże rozmiary i zwykle rosną w odosobnieniu. Posiadają dość obszerny, krótki pień, którego średnica może sięgać nawet 2 metry oraz dużych rozmiarów koronę.

Orzechy włoskie – właściwości

Orzechy włoskie zawierają dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu tak dobrze zaspokajają głód. Co ważne niemalże 70% składu orzechów włoskich stanowią tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe omega 3). Stanowią one bardzo cenny element związków odżywczych, ponieważ wykazują m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Wspomagają pracę układu nerwowego oraz układu krążenia, a także regulują poziom cholesterolu we krwi. Poprzez tak dużą zawartość tłuszczu, orzechy włoskie są przekąską dość kaloryczną. Niemniej jednak to zdecydowanie lepszy wybór niż czekoladowy batonik. Orzechy włoskie posiadają znacznie więcej składników odżywczych niż niejedna słodka przekąska.

Orzechy włoskie dla kobiet w ciąży

Dodatkowo orzechy te zawierają cenny kwas foliowy. Z tego też względu powinny spożywać je przyszłe mamy, bowiem będzie chronił płód dziecka przed wadami rozwojowymi. Ponadto orzechy włoskie to także źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów takich jak cynk, fosfor, potas, selen, żelazo czy wapń.

Wsparcie dla mózgu i układu krwionośnego

Dzięki tym wszystkim składnikom odżywczym orzechy włoskie wpływają na poprawę koncentracji, a także wspomagają pamięć i pracę mózgu. Warunkują prawidłowe nawilżenie skóry oraz spowalniają procesy starzenia. Zmniejszają dolegliwości miesiączkowe oraz objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki tak sporej zawartości związków mineralnych orzechy włoskie wzmacniają kości, zapobiegają anemii i nadciśnieniu.

Orzechy włoskie – pozostałe właściwości

Warto również wiedzieć, że orzechy zawierają cenne aminokwasy, do których zalicza się m.in. arginina. Aminokwas ten konieczny jest przy produkcji tlenku azotu, który z kolei uczestniczy w procesach rozkurczu naczyń krwionośnych, co daje lepszy przepływ krwi w żyłach i tętnicach. W orzechach włoskich znajduje się również kwas elagowy, który wykazuje mocne działanie przeciwnowotworowe, a także fitosterole. Znaleźć można w nich koenzym Q10, który hamuje procesy starzenia się skóry.

Orzechy włoskie – zastosowanie

Orzechy włoskie stanowią bardzo zdrową przekąskę o każdej porze dnia. Mogą także służyć jako dodatek do dań głównych i deserów np. ciast czy lodów. Mogą być składnikiem zdrowego śniadania w formie musli czy owsianki oraz sałatek z dodatkiem np. sera pleśniowego.

Poprzez zawartość cennych aminokwasów, orzechy wzmacniają układ krążenia. Kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu, co przekłada się na lepszą pamięć i koncentrację. Kwas elagowy ma silne działanie przeciwnowotworowe, chroni więc organizm przed rozwojem nowotworów. Napar wykonany z orzechów włoskich hamuje nadpotliwość stóp. Wykazuje on właściwości antybakteryjne, kojące i łagodzące. Orzechy włoskie wzmacniają także komórki układu nerwowego poprzez zawartość magnezu i kwasu foliowego.

Zobacz również: Olej z orzechów włoskich – właściwości i zastosowanie.

Orzechy włoskie dla urody

Orzechy włoskie świetne wpływają także na naszą urodę. Doskonale pielęgnują włosy, zwłaszcza te nadmiernie przetłuszczające się. Stosowanie wyciągów z orzecha lub kosmetyków wytwarzanych na jego bazie, doskonale wpływa na objawy występowania łupieżu. Płukanki do włosów z orzechem włoskim wykorzystywane są do utrwalenia koloru i nadania im naturalnego wyglądu.

Ponadto orzechy te warunkują stan naszej skóry. Zawarta w orzechach witamina E odpowiedzialna jest za jej nawilżenie oraz hamuje procesy starzenia. Obecność w orzechach włoskich cynku, magnezu oraz składników o działaniu przeciwbakteryjnym sprawia, że wykorzystywane są one w kosmetykach do cer tłustych i problematycznych. Koenzym Q10 wraz z witaminą E regenerują skórę, dodają jej witalności i usuwają wolne rodniki. Orzechy włoskie, ze względu na swoje naturalne właściwości brązujące, wykorzystywane są do produkcji kosmetyków utrwalających letnią opaleniznę np. w formie balsamów czy mgiełek do ciała.

Orzechy włoskie – ciekawostki

Te popularne orzechy mają charakterystyczny wygląd i smak. Oto kilka ciekawostek na ich temat:

  • drzewo orzecha włoskiego jest cenionym materiałem do produkcji mebli;
  • orzechy włoskie często są czynnikami alergizującymi;
  • waga jednego orzecha włoskiego waha się w granicach od 3 do 10 gram;
  • drzewo orzecha włoskiego daje owoce po 4-5 lub 8-10 latach od posadzenia;
  • juglon to barwnik pochodzący od orzecha, barwiący skórę na kolor żółty. Znalazł zastosowanie w kosmetykach utrwalających opaleniznę;
  • niedojrzałe owoce orzechowca są stosowane do produkcji alkoholu np. nalewek lub likierów.

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych, co czyni je ważnym elementem zdrowej diety.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Borecka W., Walczak Z., Starzycki M., Orzech włoski – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności, Nauka Przyroda Technologie, 2/2013.
  2. Wroniak M., Parzychowska J., Rękas A., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 3/2016.
  3. Karczmarczuk R., Orzech grecki, „włoski” i w efekcie włoski, Wszechświat, 1/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami