Cytrynowo kokosowy pudding na ból stawów

Cytrynowo kokosowy puddingTen niskowęglowodanowy, ketogeniczny deser pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.

Korzyści dla zdrowia

Mleko kokosowe zapewnia dużą dawkę przeciwzapalnych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które są łatwo metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do spalania tłuszczu. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i bioflawonoidy cytrusowe, które klasyfikowane są jako witamina P.

Połączenie witaminy C i witaminy P przyczynia się do poprawy przepuszczalności głębokich kapilar, co poprawia dostarczanie tlenu do tkanek ciała. Wpływa to również na poprawę produkcji energii i detoks.

Inne korzyści zdrowotne soku cytrynowego obejmują:

Sok z cytryny pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Według popsugar.com “Picie pół szklanki soku z cytryny każdego dnia podnosi poziom cytrynianu w moczu. Badania wykazały, że może to chronić przed kamieniami wapniowymi w nerkach”.

Sok z cytryny możne również pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera pektyny, rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym hamuje apetyt. Dodatkowo pomaga on zrównoważyć pH organizmu oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.

Cytrynowo kokosowy pudding

Ilość osób: 3-5

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Składniki:

  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny (wegańskiej)
  • 2 szklanki mleka kokosowego organicznego pełnotłustego (w puszce)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Stewia do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 1/2 szklanki wody do miski, wsyp żelatynę (bez pestycydów i chemikaliów) i odstaw na kilka minut, aż stanie się miękka i gąbczasta.
  2. Dodaj sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię.
  3. Następnie podgrzej mieszaninę żelatyny na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się.
  4. Gdy żelatyna rozpuści się, zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem lub stewią (albo syrop klonowy) wymieszaj trzepaczka wraz z cytrynowo-kokosową mieszaniną.

Powstałą konsystencję podziel na 3-5 małych szklanek i włóż do lodówki aż zastygnie. Powstanie z tego bardzo puszysta masa przypominająca budyń.

Smacznego!

Polecane produkty:

Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...
Flexi Bel - naturalnie na stawy
W składzie znajdują się roślinne substancje takie jak kadzidło, czarci pazur, kora wierzbowa oraz TMAZ. Wszystkie te substancje są najlepszym, naturalnym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania stawów.
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy
  1. Milena - Cytryniaki-
    Milena - Cytryniaki- says:

    Uwielbiam taki “wynalazki”, zwłaszcza od czasu, kiedy MUSZĘ być na diecie. Fajna skarbnica wiedzy jest tutaj, więc zajrzę ponownie 🙂
    A pudding przygotuję, bo jestem ciekawa smaku 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *