Cytrynowo kokosowy pudding na ból stawów
Aktualizacja
Ten niskowęglowodanowy, ketogeniczny deser pełen jest białka kolagenu, który pomaga poprawić stan skóry, włosów, paznokci, stawów i błony jelitowej. To doskonałe źródło białka dla każdego, kto chce zmniejszyć skutki starzenia się organizmu, wzmocnić swoje stawy i wspomóc leczenie zespołu nieszczelnego jelita.
Korzyści dla zdrowia
Mleko kokosowe zapewnia dużą dawkę przeciwzapalnych trójglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), które są łatwo metabolizowane przez organizm i wykorzystywane do spalania tłuszczu. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i bioflawonoidy cytrusowe, które klasyfikowane są jako witamina P.
Połączenie witaminy C i witaminy P przyczynia się do poprawy przepuszczalności głębokich kapilar, co poprawia dostarczanie tlenu do tkanek ciała. Wpływa to również na poprawę produkcji energii i detoks.
Inne korzyści zdrowotne soku cytrynowego obejmują:
Sok z cytryny pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Według popsugar.com “Picie pół szklanki soku z cytryny każdego dnia podnosi poziom cytrynianu w moczu. Badania wykazały, że może to chronić przed kamieniami wapniowymi w nerkach”.
Sok z cytryny możne również pomóc w utracie wagi, ponieważ zawiera pektyny, rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym hamuje apetyt. Dodatkowo pomaga on zrównoważyć pH organizmu oraz posiada działanie przeciwnowotworowe.
Cytrynowo kokosowy pudding
Ilość osób: 3-5
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki:
- ½ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny (wegańskiej)
- 2 szklanki mleka kokosowego organicznego pełnotłustego (w puszce)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Stewia do smaku
Sposób przygotowania:
- Wlej 1/2 szklanki wody do miski, wsyp żelatynę (bez pestycydów i chemikaliów) i odstaw na kilka minut, aż stanie się miękka i gąbczasta.
- Dodaj sok z cytryny, mleko kokosowe i wanilię.
- Następnie podgrzej mieszaninę żelatyny na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się.
- Gdy żelatyna rozpuści się, zdejmij z ognia i wymieszaj z miodem lub stewią (albo syrop klonowy) wymieszaj trzepaczka wraz z cytrynowo-kokosową mieszaniną.
Powstałą konsystencję podziel na 3-5 małych szklanek i włóż do lodówki aż zastygnie. Powstanie z tego bardzo puszysta masa przypominająca budyń.
Smacznego!


Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...

W składzie znajdują się roślinne substancje takie jak kadzidło, czarci pazur, kora wierzbowa oraz TMAZ. Wszystkie te substancje są najlepszym, naturalnym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania stawów.
Zobacz tutaj ...
Takiego jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Strasznie ciekawe… O połaczeniu kokos-cytryna nie slyszalam, a moje smaki, i jeszcze zdrowe na domiar 🙂
Uwielbiam taki “wynalazki”, zwłaszcza od czasu, kiedy MUSZĘ być na diecie. Fajna skarbnica wiedzy jest tutaj, więc zajrzę ponownie 🙂
A pudding przygotuję, bo jestem ciekawa smaku 🙂
Dzięki za przepis – nie dość, że smaczne i zdrowe, to szybko się robi 😉
Lubię takie desery, chyba czas spróbować czegoś nowego 😉
hmm ja wcinam dużo galaretek – są dostepne bez cukru w sklepach 🙂 też super na włosy i paznokcie działa 🙂
W pierwszej chwili myślałam, że tym puddingiem mam smarować stawy i wydało mi się to dość egzotyczne :D.