Zupa pomidorowa z kalafiorem i mozzarellą

Zupa pomidorowaZupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań na polskim stole. Nic dziwnego, jest smaczna i pożywna, a do tego dostarcza ważnych dla organizmu witamin i minerałów.

Pomidor jest uznawany zarówno za owoc, jak i warzywo. Szczególnie popularny jest w rejonie Morza Śródziemnego, choć najprawdopodobniej pochodzi z Meksyku. Codzienne spożywanie pomidorów zapewni organizmowi wiele korzyści, w tym:

Pomidory są szczególnie bogate w witaminę A, B6, C, K oraz kwas foliowy, tiaminę, potas, mangan, magnez, fosfor i miedź. Warto wspomnieć także o sporej zawartości błonnika, białka oraz szeregu innych związków, które sprawiają, że pomidor jest wyjątkowo zdrowy.

Zupa pomidorowa z kalafiorem i mozzarellą

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej wody dodajemy kurkumę, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, seler, por oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora.
  2. Następnie dodajemy szczyptę pieprzu i pół łyżeczki soli.
  3. Gotujemy około 20 minut.
  4. Następie na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego, oraz pokrojonego pomidora bez skórki. Podsmażamy około 5 minut i dodajemy do gotującej się zupy.
  5. Chwilę gotujemy i dodajemy bazylię i tymianek.
  6. Gdy warzywa są miękkie, sprawdzamy smak i doprawiamy według uznania i na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Smacznego!

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *