Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 27 lipca 2022

Sok z arbuza - powody, dla których warto go pićSok z arbuza to idealny napój na upalne dni. Największy dostęp mamy do niego latem i to właśnie wtedy powinniśmy korzystać z dobroczynnych właściwości jakie posiada. Sok z arbuza doskonale gasi pragnienie, dobrze nawadnia organizm i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Co jeszcze w sobie kryje? Poznajmy powody, dla których warto pić sok z arbuza.

Sok z arbuza – właściwości

Arbuz jest bardzo zdrowym owocem. Posiada wiele składników odżywczych. W jego składzie znaleźć można witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz wiele związków mineralnych takich jak m.in. potas, cynk czy żelazo.

Zobacz również: Pestki arbuza – jakie mają zalety?

1. Wsparcie dla serca

Sok z arbuza posiada cenny dla serca aminokwas cytrulinę, który wspomaga jego pracę. Ponadto pozostałe składniki odżywcze korzystnie wpływają na cały układ naczyniowy warunkując jego właściwe funkcjonowanie. Regularne spożywanie soku z arbuza obniża ciśnienie krwi, a także poziom trójglicerydów. Z kolei znajdujący się w składzie potas oczyszcza organizm z nadmiernej ilości sodu, a magnez udrażnia światło naczyń krwionośnych. Wszystko to sprawia, że sok z arbuza zapobiega miażdżycy oraz innym chorobom serca.

2. Szybsza regeneracja organizmu

Aminokwas cytrulina, obecny w składzie arbuza, wykazuje działanie oczyszczające. Usuwa bowiem z organizmu szkodliwe związki, które powstają w wyniku intensywnego treningu sportowego. Poprzez działanie cytruliny mięśnie szybciej się regenerują oraz zwiększana jest ich wydolność poprzez rozszerzanie w nich naczyń krwionośnych.

3. Wspomaganie pracy nerek

Poprzez dużą zawartość wody, bo aż 92%, arbuz wykazuje właściwości moczopędne korzystnie wpływając na funkcjonowanie nerek. Ponadto przez takie działanie zapobiega infekcjom układu moczowego i bardzo dobrze wpływa na oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn. Może być efektywnym uzupełnieniem suplementacji Chlorelli, która także wykazuje właściwości detoksykacyjne.

4. Wspomaganie potencji

Arbuz uważany jest za afrodyzjak. Zwiększa popęd seksualny, dzięki polepszeniu przepływu krwi w naczyniach krwionośnych oraz zwiększeniu ich elastyczności. Z tego względu idealnie sprawdzi się jako deser lub przystawka podczas romantycznych kolacji.

5. Dodawanie urody

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów sok z arbuza bardzo korzystnie wpływa na urodę. Likopen zawarty w arbuzie opóźnia procesy starzenia się komórek skóry oraz chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Sok z arbuza to również źródło enzymów, które wykazują działanie ściągające na skórę i zapobiegające zmarszczkom. Z kolei witamina c warunkuje kondycję naczyń krwionośnych wzmacniając ich ściany. Działanie to zapobiega pękaniu drobnych naczyń krwionośnych i tworzeniu się tzw. pajączków na skórze.

Podsumowanie

Sok z arbuza przynosi naszemu organizmowi wiele zalet. Warto korzystać z jego cennych właściwości, szczególnie latem kiedy mamy do niego największy dostęp. Oprócz tego, że świetnie smakuje, bardzo dobrze gasi pragnienie, nawadnia organizm i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Między innymi właśnie dlatego dobrze jest włączyć arbuza i przetwory z niego do swojej diety.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Perkins P., Collins J., Clevidence B., Wu G., Watermelons and health, Acta Horticulturae, 731/2007.
  2. Szczepaniak B., Górecka D., Flaczyk E., Preferencje i częstotliwość spożycia owoców wśród dziewcząt oraz kobiet w ciąży, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 3/2004.
  3. Arakelyan H., The health benefits of watermelon, Clinical Food Therapy, 2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami