Gorzkie pestki moreli – czy są zdrowe?

Aktualizacja

Gorzkie pestki moreli - czy są zdrowe?Gorzkie pestki moreli powszechnie uważa się za skuteczny sposób w walce z chorobami nowotworowymi. Nie bez powodu więc od wielu lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej oraz tzw. niekonwencjonalnych metodach leczenia. Jaki wpływ na zdrowie człowieka wykazują gorzkie pestki moreli oraz czy faktycznie są dla nas tak zdrowe i bezpieczne? Podpowiadamy.

Morela pospolita lub zwyczajna jest gatunkiem rośliny wieloletniej należącej do rodziny różowatych. Najczęstszym miejscem jej występowania są Chiny. W stanie dzikim rośnie również w Japonii. Uprawia się ją w wielu krajach, także w Polsce. Owoce drzewa moreli należą do produktów bardzo lubianych, przede wszystkim za ich słodki smak. Mimo to niewielka uwaga poświęcana jest jednak jej pestce, która jak się okazuje posiada cenne właściwości zdrowotne.

Właściwości zdrowotne gorzkich pestek moreli

Pestki moreli, tak jak gorzkie migdały, stanowią źródło amigdaliny (związek organiczny zaliczany do grupy glikozydów). Wykazuje ona postać białego proszku o intensywnym gorzkim smaku. Amigdalina to związek cyjanogenny, z którego w wyniku rozpadu powstaje cyjanowodór (toksyczna substancja). W pestkach owoców moreli spełnia funkcje osłonowe przed owadami i roślinożercami.

Amigdalina uznawana jest za substancję o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto wykazuje korzystny wpływ na układ trawienny – regulując go, a także zapobiegając zaparciom.

Włączanie pestek moreli do diety wiąże się ze wzrostem odporności organizmu. Do pozytywnych ich właściwości zalicza się również spowalnianie procesów starzenia się skóry. Spowodowane jest to dużą ilością przeciwutleniaczy. W związku z tym polecane są szczególnie kobietom, u których zauważalne są pierwsze oznaki starzenia – zmarszczki.

Czy gorzkie pestki moreli mogą leczyć raka?

Powszechnie uważa się, że amigdalina obecna w pestkach moreli to naturalny lek na raka. Początkowo działanie to tłumaczono aktywnością jednego z enzymów hydrolitycznych, który powoduje rozszczepienie wiązań pomiędzy cząsteczkami glukozy. Poprzez jego działanie powstaje glukoza, aldehyd benzoesowy, a także cyjanowodór.

I tak w komórkach nowotworowych aktywność tego enzymu wzrasta przy jednoczesnym niedoborze rodanazy, którego zadaniem jest przekształcanie cyjanków do mniej szkodliwych związków. Z kolei zmniejszona aktywność rodanazy przekłada się na gromadzenie szkodliwych cyjanków w rejonie komórek nowotworowych, a następnie na ich niszczenie. Niestety teoria ta w późniejszym czasie została obalona.

Inny pogląd świadczący o działaniu przeciwnowotworowym pestek moreli wynikał ze stwierdzenia, iż amigdalina może być uważana za związek witaminowy, a występujący jej niedobór w organizmie skutkować będzie rozwojem komórek nowotworowych. Stwierdzenie to również spotkało się w późniejszym czasie z odrzuceniem.

Mimo to nie zatrzymywano się w tym temacie i wciąż szukano nowych wyjaśnień. Uważano bowiem, że zdolność amigdaliny do niszczenia komórek nowotworowych ściśle związana jest z uwolnieniem cyjanków względem zmutowanych komórek. Twierdzono również, że obecność tego związku powodować będzie wyzwolenie reakcji odpornościowej organizmu na uszkodzenie komórek nowotworowych.

Obecnie przeprowadzone badania in vitro wykazują iż amigdalina hamuje poliferację komórek nowotworowych, powodując zatrzymanie ich dalszych podziałów, a także pobudza apoptozę (śmierć komórek) w wyniku czego zmniejsza się ryzyko przerzutów oraz nawrotów choroby.

Jak dawkować gorzkie pestki moreli?

Należy zaznaczyć, że Główny Inspektorat Sanitarny odradza spożywania gorzkich pestek moreli, a także gorzkich migdałów. Jeśli natomiast osoba dorosła zdecyduje się na to, nie powinna przekraczać dziennej dawki 1-2 pestek. Większa ilość może spowodować zagrożenie dla zdrowia lub życia.

Skutki uboczne spożywania pestek moreli

Nadmierna dawka spożywania pestek moreli może w dużym stopniu odbić się na naszym zdrowiu lub życiu. W takiej sytuacji może dojść do zaburzeń rytmu serca (tachykardia). Ponadto wystąpić jest w stanie wzrost ciśnienia krwi, a następnie jego nagły spadek, co może doprowadzić do zapaści. Jeśli zaś dojdzie do zatrucia pokarmowego, uszkodzeniu ulega błona śluzowa żołądka (nadżerki).

Dodatkowo mogą wystąpić:

  • drgawki
  • duszności
  • ból w klatce piersiowej
  • nudności
  • wymioty
  • rozszerzenie źrenic
  • utrata przytomności

W dalszym etapie dochodzi do porażenia z jednoczesnym mimowolnym oddawaniem kału oraz moczu, co prowadzi do zgonu.

Lekkie zatrucia pestkami moreli objawiają się:

  • bólem głowy
  • nudnościami
  • zaburzeniami mowy oraz równowagi

Jakie zastosowanie mają gorzkie pestki moreli?

Gorzkie pestki moreli znalazły zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako dodatek do potraw. Wykorzystuje się je również w postaci suplementów diety, które stosować można na różne dolegliwości. Często można spotkać je w formie sproszkowanej. W takiej postaci dodaje się je do zup, sałatek czy napojów.

Przeciwwskazania:

  • dzieci
  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *