Zaparcia – przyczyny, objawy, leczenie

Zaparcia - przyczyny, objawy, leczenieZaparcia to dość powszechny problem. Mogą one występować u wielu osób, zarówno u dzieci, młodzieży jak i osób starszych. Przyczyn ich powstawania jest wiele. Jednak na częstotliwość  wypróżniania się wpływają w dużym stopniu nasze nawyki np. siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej czy niezdrowe jedzenie. Jakie są przyczyny zaparć oraz jak sobie z nimi radzić?

Zaparcia stanowią jeden z najbardziej powszechnych problemów metabolicznych naszego organizmu. Okazuje się, że dotyczą one nawet 30% społeczeństwa. Powszechnie występujący problem zaparć związany jest głównie z prowadzeniem stylu  życia, dietą oraz stresem, który towarzyszy nam na co dzień. Często zaparcia spowodowane są również brakiem aktywności fizycznej, spożywaniem małowartościowych posiłków, które mogą nawet zatruwać nasz organizm.

Zaparcia – czym dokładnie są?

Zaparcia to stan fizjologiczny organizmu, który określany jest jako oddawanie stolca rzadziej niż dwa, trzy razy w ciągu tygodnia. Mimo wszystko zaparcia należy diagnozować bardzo indywidualnie. Wyróżnia się kilka rodzajów zaparć:

  • zaparcia przypadkowe – powstają na przebiegu choroby np. stanu podgorączkowego, zmiany odżywiania się
  • zaparcia krótkotrwałe – występują sporadycznie, na zmianę z prawidłowym oddawaniem stolca
  • zaparcia przewlekłe – nawykowe, atoniczne

Jednak najczęściej spotykane są zaparcia adiopatyczne, które związane są z zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Ich rozpoznanie określa się nawet na poziomie 90% chorych. Wynikają bowiem z bardzo ubogiej diety, niedostatecznie wypijanej ilości płynów w ciągu dnia oraz małej aktywności fizycznej.

Zaparcia – przyczyny

Do najważniejszych przyczyn pojawienia zaparć w organizmie należą:

  • choroby jelita grubego – zespół jelita drażliwego, zwężenie jelit w przebiegu chorób zapalnych, skręt jelit
  • choroby odbytu i odbytnicy – guzki krwawicze (hemoroidy), szczelina odbytu, uchyłki odbytnicy
  • choroby miednicy mniejszej – nowotwory jajnika, macicy, endometrioza (gruczolistość macicy)
  • choroby ośrodkowego układu nerwowegostwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, uszkodzenia pourazowe mózgu lub rdzenia kręgowego
  • zaburzenia hormonalne – niedoczynność tarczycy, niedoczynność przysadki
  • choroby metaboliczne – porfira, mocznica (zaburzenia funkcji nerek)
  • choroby tkanki łącznej – twardzina, zapalenie skórno – mięśniowe

Przyczyną zaparć mogą być również leki przeciwbólowe, przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe, w których skład wchodzi wapń i glin, leki znieczulające (opioidy), leki na nadciśnienie oraz leki antykoncepcyjne.

Zaparcia – objawy

Podstawowymi objawami zaparć są:

  • duży wysiłek podczas parcia
  • uczucie niepełnego wypróżnienia
  • twardy stolec
  • wypróżnienia rzadsze niż dwa razy w tygodniu

Pierwszym objawem zaparć jest bardzo twardy stolec, gdzie przy oddawaniu towarzyszy ból i duży wysiłek. Innymi objawami mogą być mdłości, zawroty głowy, odbijanie się, utrata łaknienia, a także wzdęcia. Taki stan organizmu nie należy niestety do prawidłowych i często spowodowany jest zaleganiem toksyn w przewodzie pokarmowym. Dla niektórych w dużej mierze uciążliwe może być uczucie pełności w brzuchu oraz towarzyszące temu wzdęcia. Inni z kolei skarżą się na ból brzucha i rozpieranie w nad i śródbrzuszu.

Zaparcia – leczenie

Na początku bardzo ważne jest wykluczenie przyczyn pozajelitowych. Jeśli zostaną one wyeliminowane, o czym mogą świadczyć poważne choroby ustrojowe, wówczas można bezpiecznie podejść do leczenia zaparć. Głównym zadaniem podczas usuwania problemu zaparć jest przyspieszenie transportu masy kałowej w jelitach. Umożliwia to specjalna dieta oraz jednoczesne stosowanie naturalnych suplementów wpływających na oczyszczanie organizmu. Dodatkowo bardzo ważne jest wdrożenie dużej ilości wody niegazowanej, a także spożywanie produktów, które zawierają błonnik w dużych ilościach.

Zaleca się także:

  • spożywanie suszonych owoców
  • ograniczenie spożywania ziemniaków, ryżu oraz pieczywa
  • przyjmowanie około 2 litrów wody dziennie
  • spożywanie jednej szklanki przegotowanej wody przed posiłkiem
  • jedzenie często, ale małych porcji posiłków
  • spożywanie dużej ilości warzyw

Znaczną ulgę powinna przynieść zmiana codziennych nawyków. Na przykład włączenie w styl życia aktywności fizycznej. Należy również zwrócić uwagę na leki, które dotychczas przyjmowaliśmy. Warto wybrać naturalny kierunek i skorzystać z ziół o działaniu przeczyszczającym. Są to m.in. babka płesznik czy aloes. Bardzo dobrym rozwiązaniem są też naturalne suplementy diety jak np. takie jak np. Spirulina i Chlorella. (algi o działaniu odżywczym i oczyszczającym). Dodatkowo można stosować oleje, które będą zmiękczać masy kałowe i ułatwiały ich usuwanie z organizmu, takie jak np. olej z czarnuszki.

Innym rozwiązaniem jest zastosowanie środków przeczyszczających. Jednak najlepiej stosować je jak najrzadziej i tylko w sytuacjach, gdy metody niefarmakologiczne są nieskuteczne.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, niacyna, witamina D, witamina E i wiele innych witamin oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *