Olej z czarnuszki

Aktualizacja

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) posiada szereg udowodnionych oraz przypuszczalnych działań prozdrowotnych, jak i leczniczych. Jego właściwości zostały zauważone już w starożytności, gdzie roślina ta odgrywała ważną rolę w takich nurtach medycznych jak medycyna ajurwedyjska, czy też medyczny kanon Tibb. Współcześnie, olej z czarnuszki nadal pozostaje w kręgu zainteresowań lekarzy oraz farmaceutów. Każdego roku ukazują się nowe prace prezentującego jego właściwości i potencjalne zastosowania.

Czym jest olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest żółtopomarańczowym płynem o lekko gorzkim smaku i wyraźnie korzennym aromacie. Otrzymuje się go w wyniku procesu tłoczenia na zimno nasion rośliny Nigella Sativa. Dzięki temu otrzymany olej zachowuje pełną aktywność zawartych w nim witamin oraz innych substancji aktywnych.

Olej z czarnuszki należy do tak zwanych olei schnących (oznacza to, że olej w wylany w postaci cienkiej warstwy ulega procesowi utleniania i zamienia się w twardą oraz elastyczną błonę). Dlatego powinno się go przechowywać w pojemnikach nieprzepuszczających promieniowania UV. Co więcej, oleju nie należy podgrzewać, bowiem traci on wtedy swoje właściwości prozdrowotne oraz lecznicze).  Jego okres spożycia wynosi od 3 do 4 miesięcy od otwarcia butelki.

Jakie związki zawiera olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki posiada bardzo bogaty skład chemiczny, który wciąż jest uzupełniany o nowo odkryte substancje. Tak więc, wśród substancji w nim występujących można wymienić między innymi:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy (50 do 60 procent), kwas oleinowy (20 procent) oraz kwas dihomolinoleinowy (10 procent).
  • Nasycone kwasy tłuszczowej – głównie kwas stearynowy oraz palmitynowy (do 30 procent).
  • Fosfolipidy – głównie fosfatydylocholina.
  • Fitoestrole – między innymi beta-sitosterol, czy też stigmasterol (ich ilość szacowana jest na około 600 miligramów w 100 mililitrach oleju).
  • Witaminy z grupy B – na przykład witamina B12.
  • Związki mineralnewapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk.

Właściwości oraz działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki i zawarte w nim substancje są częstymi obiektami badań naukowych, które nastawione są na poszukiwanie ich potencjalnych leczniczych zastosowań. Tak więc, dokonując krótkiego przeglądu dostępnego piśmiennictwa, można wymienić następujące właściwości oleju z czarnuszki:

  • Aktywność antybakteryjna – aktywność tą potwierdzają badania, jak i tradycyjne wykorzystanie oleju z czarnuszki jako remedium na zapalanie górnych, czy też dolnych dróg oddechowych.
  • Aktywność przeciwgrzybicza – zawarte w oleju z czarnuszki substancję wykazują właściwości niszczące zarodniki grzybów oraz pleśni.
  • właściwości antyoksydacyjne – przeciwutleniacze zawarte w oleju chronią komórki przez niszczącym wpływem wolnych rodników będących jedną z przyczyn starzenia się organizmu.
  • Aktywność przeciwcukrzycowa – coraz częściej poszukuje się zastosowania oleju z czarnuszki w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy.
  • Aktywność przeciwzapalna oraz przeciwbólowa – substancje występujące w czarnuszce w sposób naturalny hamują procesy zapalne oraz przekaźnictwo bólowe w ludzkim organizmie.
  • Właściwości przeciwnowotworowe – jest to stosunkowo nowy kierunek badań, ale wstępne wyniki wydają się bardzo obiecujące.

Olej z czarnuszki bioalgi


Oczywiście, wymienione przez nas przykłady właściwości oleju z czarnuszki to tylko przykłady. Pokazują one jednak, że zakres jego potencjalnych zastosowań jest wręcz nieograniczony. Nie bez powodu olej ten nazywany był “lekarstwem na wszystkie choroby”.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Brak jest jednoznacznych norm spożycia oleju z czarnuszki. Jednak wydaje się, że optymalnym jest codziennie spożywanie 1 do 2 łyżeczek oleju razem z posiłkiem. Ze względu na brak odpowiednich badań naukowych nie zaleca się jego stosowania w okresie ciąży oraz w okresie przyjmowania innych leków (konieczna jest konsultacja lekarska).

Bibliografia:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/
  • Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, „Herba Polonica”, 55 (1), Poznań: Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, 2009.
Olej z czarnuszki
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *