Cukinia - właściwości i składniki odżywcze

Cukinia - właściwości i składniki odżywcze

/
Cukinia lub tzw. kabaczek zagościł w polskiej kuchni na stałe. Jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Może być przyrządzana na wiele sposobów. Czyni ją to bardzo uniwersalnym warzywem. Co w sobie kryje oraz jaki wpływ wykazuje na nasz organizm? Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom cukinii.
Bakłażan - właściwości i zastosowanie

Bakłażan - właściwości i zastosowanie

/
Bakłażan, czyli botanicznie psianka podłużna. Nazywany również gruszką miłości czy oberżyną to charakterystyczna roślina o podłużnym kształcie i oryginalnym, fioletowym kolorze. Dzięki wielu składnikom odżywczym wykazuje bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie bakłażana.
Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana - dlaczego warto ją jeść?

/
Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami. Kiedyś często gościła na naszych stołach, później została zapomniana. Dziś powraca jako składnik zdrowych i wartościowych potraw. Poznajmy powody, dla których warto jeść kaszę gryczaną.
Szczaw - czy jest zdrowy?

Szczaw - czy jest zdrowy?

/
Szczaw to roślina, która posiada różne opinie. Jedni ją uwielbiają ze względu na swoje wartości odżywcze, inni z kolei traktują jak zwykły chwast. Szczaw charakteryzuje się wyraźnie kwaskowatym smakiem, który idealnie nadaje się do zup czy sosów. Jakie właściwości wykazuje to warzywo i czy faktycznie powinno być obecne w naszej diecie?
Bataty - właściwości i zastosowanie

Bataty - właściwości i zastosowanie

/
Bataty (słodkie ziemniaki) coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego bowiem posiadają wiele cennych składników odżywczych oraz wykorzystać je można na wiele różnych sposób. Poznaj zdrowotne właściwości batatów i ich zastosowanie.
Komosa ryżowa - powody, dla których warto ją jeść

Komosa ryżowa - powody, dla których warto ją jeść

/
Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych roślin na świecie. Charakteryzuje się ona dużą ilością białka i cennych dla nas aminokwasów. Komosa ryżowa lub tzw. quinoa jest bardzo uniwersalnym produktem co dodatkowo działa na jej korzyść. Jak roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Poznaj właściwości lecznicze komosy ryżowej.
Woda kokosowa - czym jest i jakie właściwości posiada?

Woda kokosowa - czym jest i jakie właściwości posiada?

/
Woda kokosowa to bardzo lubiany napój osób dbających o swoje zdrowie i urodę. Charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym smakiem oraz zapachem. Czym dokładnie jest oraz jakie właściwości posiada? Przyjrzyjmy się bliżej wodzie kokosowej.
Ziemniak - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Ziemniak - rodzaje, właściwości i zastosowanie

/
Ziemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.
Chrzan - jak wpływa na nasze zdrowie?

Chrzan - jak wpływa na nasze zdrowie?

/
Chrzan od lat stanowi bardzo ważny element kuchni polskiej. Bez jego obecności nie powstałoby wiele potraw, a nasza sztuka kulinarna nie byłaby tak bogata. Chrzan jest źródłem wielu witamin i minerałów, stanowi naturalny antybiotyk z racji swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Jak jeszcze może wpływać na nasze zdrowie? Poznajmy bliżej zdrowotne działanie chrzanu.
Karczochy - właściwości lecznicze

Karczochy - właściwości lecznicze

/
Karczochy swoje działanie lecznicze zawdzięczają szerokiej gamie składników odżywczych. Do ich głównych funkcji należy ochrona komórek wątroby, przyspieszanie procesów wydzielania żółci i usprawnianie trawienia. W jaki inny sposób warzywa te wpływają na nasz organizm i jakie właściwości wykazują? Poznajmy bliżej ich działanie.