Wazelina

Wazelina

/
Wazelina to biała lub żółta mazista substancja będąca mieszaniną…
Bulimia

Bulimia

/
Bulimia (zwana także żarłocznością psychiczną) to zespół psychosomatyczny cechujący się regularnymi epizodami niekontrolowanego spożywania dużych ilości pokarmów. Towarzyszy temu stosowanie ekstremalnych metod zwalczania skutków obżarstwa. Szacuje się, że niemal 90% zachorowań dotyczy kobiet. Szczyt zachorowań przypada na 16-35 rok życia.
Stany zapalne skóry

Stany zapalne skóry

/
Stany zapalne skóry to dolegliwość, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Ich przyczyny mogą być różnorodne, jednak schorzenie zawsze wiąże się z dyskomfortem i pogorszeniem samopoczucia.
Żylaki

Żylaki

/
Żylaki to trwałe poszerzenia żył powierzchownych, mających średnicę więcej niż 3 mm w pozycji stojącej. Lokalizują się najczęściej w obrębie kończyn dolnych i stanowią kliniczny objaw przewlekłej choroby żylnej.
Owies

Owies

/
Owies siewny jest jednym z najbardziej popularnych zbóż w Polsce. Na rynku spotkać można wiele produktów owsianych, które korzystnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie konsumenta. Ziarno owsa posiada bowiem bardzo wartościowy skład chemiczny, który jest czynnikiem decydującym o wartości pokarmowej i atrakcyjności tego zboża.
Cukry proste

Cukry proste

/
Cukry proste (monosacharydy) to najprostsze cukry, których cząsteczki zawierają od 3 do 8 atomów węgla. Z tego względu dzielimy je odpowiednio na: triozy, tetrozy, pentozy, heksozy, heptozy i oktozy.
Glutation

Glutation

/
Glutation (gamma-glutamylocysteinyloglicyna) to główny niskocząsteczkowy związek tiolowy. Jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ponieważ znajduje się we wszystkich komórkach eukariotycznych.
Trufle

Trufle

/
Trufle należą do najdroższych i najbardziej cenionych grzybów…

Zespół metaboliczny

/
Zespół metaboliczny to termin określający współwystępowanie…
Polisacharydy

Polisacharydy

/
Polisacharydy to polimery pełniące różnorodne funkcje w organizmach żywych. W związku z tym, że zbudowane są z dużej ilości skondensowanych ze sobą cukrów prostych, zwie się je często wielocukrami bądź cukrami złożonymi. Są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin i zwierząt.
Karczochy

Karczochy

/
Karczochy to popularna roślina uprawiana głównie na terenach krajów śródziemnomorskich. Przez wielu uznawane są za najstarsze warzywa świata.
Popękane kąciki ust

Popękane kąciki ust

/
Popękane kąciki ust to częsta i niezbyt przyjemna dolegliwość. Nie tylko powoduje dyskomfort, ale zaburza efekt wizualny twarzy i pogarsza samopoczucie. Warto zatem wiedzieć jakie są przyczyny tego stanu i jak można mu zapobiegać.