Co jeść aby schudnąć?

Co jeść aby schudnąć?

/
Co jeść aby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Błędne myślenie wskazuje aby podczas diety wyeliminować z niej wszelkiego rodzaju tłuszcze. Jednak aby zdrowo schudnąć należy je spożywać, ale tylko te zdrowe. Jak więc powinna wyglądać dieta osób odchudzających się? Oto produkty, których nie powinno zabraknąć w ich codziennym menu.
Antyoksydanty - gdzie ich szukać?

Antyoksydanty - gdzie ich szukać?

/
Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych występująca w przyrodzie, których zadaniem jest neutralizowanie działania szkodliwych wolnych rodników. Ich dodatkową funkcją jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu oraz jego ochrona przed rozwojem różnych chorób. Jakie inne działanie wykazują antyoksydanty oraz gdzie szukać tych wartościowych związków? Podpowiadamy.
Palma sabałowa - właściwości i zastosowanie

Palma sabałowa - właściwości i zastosowanie

/
Palma sabałowa, nazywana również bocznią piłkowaną, stosowana jest głównie w leczeniu chorób układu moczowego. Jej spożywanie zaleca się przede wszystkim mężczyznom, którzy posiadają problem z przerostem gruczołu krokowego, zapaleniem jąder czy problemami z erekcją. Dla kogo jeszcze polecane jest jej stosowanie? Podpowiadamy.
Pęknięte naczynko w oku - przyczyny i leczenie

Pęknięte naczynko w oku - przyczyny i leczenie

/
Pęknięte naczynko w oku należy do najczęstszych dolegliwości w obrębie narządu wzroku. Kiedy dochodzi do takiej sytuacji, należy bezzwłocznie udać się do okulisty. Mimo że zjawisko to z reguły nie powoduje poważnych dolegliwości, wymaga jednak wizyty lekarskiej. Przyjrzyjmy się dokładnie czym objawia się pęknięte naczynko w oku oraz jak je leczyć.
Tarta z jabłkami i kruszonkąSpirulina

Tarta z jabłkami i kruszonką

/
Tarta z jabłkami to pyszny wypiek, który praktyczne nigdy się nie nudzi i zawsze jest na niego czas. Jest smaczna, rozpływająca się, a zarazem krucha z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis polecamy szczególnie osobą, które nie tolerują glutenu.
Werbena pospolita - właściwości i zastosowanie

Werbena pospolita - właściwości i zastosowanie

/
Werbena pospolita, nazywana również werbeną lekarską, to roślina zielna, która w czasach starożytnych pełniła wiele ważnych funkcji. O jej wyjątkowości świadczyły między innymi nazwy jak "smocza trawa" oraz "żelazna werbena". Jakie więc właściwości wykazuje werbena pospolita oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.
Sól - wpływ na organizm człowieka

Sól - wpływ na organizm człowieka

/
Sól (chlorek sodu) to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych przypraw stosowanych na całym świecie. Mimo że stanowi główne źródło sodu, to jej nadmiar może szkodzić naszemu zdrowiu. Głównie ze względu na zatrzymywanie wody w organizmie, co z kolei przekłada się na powstawanie nadciśnienia tętniczego. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jaki jeszcze wpływ wykazuje sól na organizm człowieka.
Choroba wrzodowa - przyczyny, objawy, leczenie

Choroba wrzodowa - przyczyny, objawy, leczenie

/
Choroba wrzodowa żołądka niesie za sobą bardzo nieprzyjemne symptomy. Należy do nich między innymi zgaga, wzdęcia, nudności, brak apetytu. Dolegliwości te mogą również wystąpić w dwunastnicy. Wówczas mamy do czynienia z chorobą wrzodową dwunastnicy. Jakie są przyczyny występowania tej dolegliwości oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.
Zupa pomidorowaSpirulina

Zupa pomidorowa z kalafiorem i mozzarellą

/
Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań na polskim stole. Nic dziwnego, jest smaczna i pożywna, a do tego dostarcza ważnych dla organizmu witamin i minerałów.
Zioła na trawienie - jakie wybrać?

Zioła na trawienie - jakie wybrać?

/
Od prawidłowych procesów trawiennych w dużym stopniu zależy nasze codziennie funkcjonowanie oraz dobre samopoczucie. Jeśli jednak nagle zacznie doskwierać nam problem z wątrobą czy żołądkiem warto w pierwszej kolejności skorzystać z naturalnych sposobów łagodzenia bólu. Na jakie zioła na trawienie więc się zdecydować?
Żółtko na pianceSpirulina

Żółtko na piance

/
Żółtko na piance to pożywna, a zarazem lekka propozycja śniadania. Przypadnie do gustu osobą dbającym o linię. Idealnie komponuje się z pieczywem razowym, masłem oraz szynką.
Groch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

Groch zwyczajny - właściwości i zastosowanie

/
Groch zwyczajny należy do grupy roślin strączkowych i powszechnie znany jest w każdej kuchni europejskiej. Warzywo to może występować w dwóch postaciach. Niedojrzałej - zielonej oraz dojrzałej - żółtej. Jakie właściwości wykazuje to warzywo oraz gdzie znalazło zastosowanie? Podpowiadamy.