Prolaktyna

Prolaktyna

/
Prolaktyna (PRL) jest peptydowym hormonem wytwarzanym w rytmie okołodobowym oraz wydzielanym przez przysadkę mózgową. Składa się ze 198 aminokwasów.
Tłuszcze - charakterystyka

Tłuszcze - charakterystyka

/
Tłuszcze są dość dużą grupą składników odżywczych. Z fizjologicznego punktu widzenia tłuszcz pokarmowy jest głównie źródłem energii niezbędnej do prawidłowego rozwoju i utrzymania funkcji życiowych organizmu.
Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

/
Alergia pokarmowa stanowi coraz częściej występującą nieprawidłową reakcję organizmu na niektóre rodzaje produktów spożywczych. Szacuje się, że dotyka około 7% dzieci i 2% osób dorosłych, przy czym wśród dzieci objawia się w większości już przed 5. rokiem życia.
Popękane usta - przyczyny i leczenie

Popękane usta - przyczyny i leczenie

/
Popękane usta stanowią częsty defekt zdrowotny i estetyczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy twarz narażona jest na działanie wielu niekorzystnych czynników zewnętrznych. Problem ten dotyka osób w każdym wieku i bez względu na płeć. Istnieją jednak metody zapobiegawcze, a także wspomagające gojenie pęknięć.
Celiakia

Celiakia - nadwrażliwość na gluten

/
Celiakia, zwana także chorobą trzewną, odnosi się do nadwrażliwości na gluten. To trwająca całe życie enteropatia jelita cienkiego, której przyczyną są zaburzenia trawienia oraz wchłaniania w jelitach. Należy wiedzieć, że celiakia nie jest alergią, choć często bywa z nią mylona. To jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych człowieka.
Leptyna - hormon sytości

Leptyna - hormon sytości

/
Leptyna, zwana również hormonem sytości, jest ważnym peptydem uczestniczącym w długoterminowej kontroli przyjmowania pokarmów. Ponadto pełni w organizmie człowieka wiele innych funkcji, dlatego uznaje się ją za kluczową do prawidłowego funkcjonowania ustroju.
Probiotyki - czym są i jak wpływają na organizm?

Probiotyki - czym są i jak wpływają na organizm?

/
Probiotyki to ogólnie dostępne, doustne produkty spożywcze zawierające wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. Zalicza się je do żywności funkcjonalnej. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego. Ostatnimi czasy coraz częściej wykorzystuje się te produkty w celach leczniczych. Należy jednak pamiętać, że nie są one lekami.
Ubichinol - zredukowana postać koenzymu Q10

Ubichinol - zredukowana postać koenzymu Q10

/
Ubichinol stanowi zredukowaną postać koenzymu Q10, czyli pozbawioną tlenu. Badaniem i izolowaniem koenzymu zajmował się w dużej mierze dr R.A. Morton. To właśnie on wyodrębnił dwie formy koenzymu: ubichinol oraz ubichinon (postać utlenioną).
Różyczka - łagodna choroba zakaźna

Różyczka - łagodna choroba zakaźna

/
Różyczka należy do dość łagodnych chorób zakaźnych (o ile wystąpi po porodzie), znana jest także jako odra niemiecka.
Kurkumina

Kurkumina

/
Kurkumina jest związkiem pochodzenia roślinnego, pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego (popularnej kurkumy). To właśnie ona decyduje o większości prozdrowotnych właściwości tej przyprawy i nadaje jej charakterystyczną barwę.
Ospa wietrzna

Ospa wietrzna

/
Ospa wietrzna należy do chorób wysoce zakaźnych i występuje na całym świecie. Jej charakterystyczną cechą jest wysypka skórna. Choroba najczęściej dotyczy wieku dziecięcego, jednak może wystąpić u każdego. Po zachorowaniu organizm nabiera odporności, w związku z czym ponowne zachorowania zwykle się nie zdarzają.
Odra - choroba zakaźna wieku dziecięcego

Odra - choroba zakaźna wieku dziecięcego

/
Odra należy do wirusowych chorób zakaźnych wieku dziecięcego, jednak może wystąpić niezależnie od wieku. Pomimo ciągłej intensyfikacji szczepień choroba ta w dalszym ciągu stanowi poważny problem zdrowotny na świecie.