Związki antocyjanowe

Związki antocyjanowe

/
Związki antocyjanowe są jedną z grup flawonoidów, które z kolei stanowią substancje antyoksydacyjne rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy to inaczej polifenolowe związki organiczne o szczególnych właściwościach.
Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B – charakterystyka

/
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na każdym etapie życia człowieka. Można je znaleźć zarówno w pokarmach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego.
Nudności - przyczyny, objawy, leczenie

Nudności – przyczyny, objawy, leczenie

/
Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania.
Macierzanka piaskowa

Macierzanka piaskowa – właściwości zdrowotne

/
Macierzanka piaskowa występuje niemal na wszystkich kontynentach…
Podwyższone ciśnienie

Podwyższone ciśnienie

/
Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako odrębną jednostkę chorobową, ale także jako czynnik ryzyka lub objaw innych schorzeń sercowo-naczyniowych. Choroby układu krążenia są z kolei głównym problemem zdrowotnym wśród Polaków.
Lit - pierwiastek śladowy

Lit – pierwiastek śladowy

/
Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji.
Borówka czernica - skład i właściwości

Borówka czernica – skład i właściwości

/
Borówka czernica, zwana także czarną jagodą, jest niewysoką krzewinką. Owoce stanowią czarne jagody z lekko niebieskawym nalotem. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Zespół jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (IBS)

/
Zespół jelita drażliwego (IBS) stanowi przewlekłą chorobę czynnościową wiążącą się głównie z zaburzeniami układu pokarmowego. Znacznie obniża jakość życia, jednak nie prowadzi do rozwoju innych poważnych schorzeń przyczyniających się do zwiększenia umieralności. Występuje bardzo często, ponieważ dotyczy nawet 20% Polaków. Stanowi drugą co do częstości występowania przyczynę nieobecności w pracy.
Głóg - właściwości lecznicze

Głóg – właściwości lecznicze

/
Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.
Śmieciowe jedzenie

Śmieciowe jedzenie – jak wpływa na zdrowie?

/
Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.
Tłuszcze trans - jak wpływają na zdrowie?

Tłuszcze trans – jak wpływają na zdrowie?

/
Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których w miejscu występowania wiązania podwójnego cząsteczka kwasu jest zakrzywiona. Uznaje się, że to najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych, jaki spożywa człowiek.
Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

/
Mięta pieprzowa zalicza się do roślin o największych właściwościach leczniczych. Cieszy się ogromną popularnością w wielu branżach przemysłowych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście mięty oraz pozyskiwany z nich olejek. Olejek ten stanowi jasnożółtą lub lekko zielonkawą ciecz o intensywnym zapachu.