Koenzym Q10Koenzym Q10 to związek syntezowany przez tkanki człowieka, który pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jedną z ważniejszych jest eliminacja wolnych rodników tlenowych, czyli działanie przeciwutleniające. Koenzym Q10 stanowi czynnik niezbędny do życia każdej komórki.

Rodzaje

Koenzym Q10 może występować w 3 różnych formach, jako:

  • ubichinon – postać utleniona;
  • ubichinol – postać zredukowana;
  • rodnik ubisemichinionowy – postać pośrednia.

Substancja ulega cyklicznym zmianom i utlenianiu, a jej budowa strukturalna przypomina budowę witaminy E czy witaminy K.

Synteza

Produkcja koenzymu Q10 odbywa się we wszystkich tkankach. Cały proces rozpoczyna się w retikulum endoplazmatycznym, a kończy się na aparacie Golgiego, po czym związek zostaje transportowany do innych elementów komórkowych. Cały proces biosyntezy koenzymu Q10 wymaga odpowiedniej ilości witamin takich jak niacyna, kwas foliowy, ryboflawina, a także pirydoksyna. Składnikami warunkującymi biosyntezę są tyrozyna i kwasy tłuszczowe.

Szacuje się, że maksymalne stężenie związku w organizmie człowieka przypada na 20 rok życia. Z pożywieniem powinno się dostarczać około 2-20 mg koenzymu każdego dnia.

Jak wchłania się koenzym Q10?

Koenzym Q10 może być dostarczany wraz z pokarmem lub w postaci suplementów. Ze względu na swoją słabą rozpuszczalność i dużą masę cząsteczkową wchłania się jednak bardzo powoli. Po wchłonięciu w jelicie cienkim przedostaje się przez układ limfatyczny do krwiobiegu, po czym zostaje wbudowany w strukturę lipoprotein w wątrobie. W tej postaci zostaje dalej transportowany do wszystkich tkanek docelowych. Spożyty koenzym Q10 znajduje się głównie we krwi, gdzie chroni lipoproteiny LDL przed oksydacją i redukuje ilość obecnych już reaktywnych form tlenu.

Funkcje koenzymu Q10

Koenzym Q10 stanowi element łańcucha oddechowego, w związku z czym wspomaga przenoszenie elektronów z kompleksu I i II łańcucha oddechowego na kompleks III. Dodatkowo odpowiada za przenoszenie protonów do przestrzeni transbłonowej, co z kolei przyczynia się do produkcji ATP czy fosforylacji oksydacyjnej.

Jedną z ważniejszych funkcji ubichinolu, czyli zredukowanej postaci koenzymu, jest działanie antyoksydacyjne. Wykazano, że ta postać związku posiada zdolności wiązania szkodliwych reaktywnych form tlenu zapobiegając ich szkodliwemu działaniu. Pozostałe funkcje koenzymu Q10 obejmują:

  • udział w termogenezie;
  • zwiększanie biodostępności innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten;
  • przeciwdziałanie dysfunkcjom śródbłonka;
  • obniżanie lepkości krwi, a tym samym polepszanie jej przepływu do mięśnia sercowego;
  • rozszerzanie naczyń krwionośnych;
  • zabezpieczanie membran mitochondrialnych przed peroksydacją;
  • wspomaganie ruchliwości plemników poprzez warunkowanie w nich procesów zależnych od energii.

Źródła koenzymu Q10

Wśród produktów spożywczych zawierających ten związek znajdują się między innymi: tłuste ryby, oleje, szpinak, produkty pełnoziarniste. Jednak bezspornie najbogatszym jego źródłem są podroby, czyli organy o największym zapotrzebowaniu energetycznym: mózg, serce, wątroba, a także nerki. Również produkty mięsne posiadają duże ilości koenzymu Q10. Warzywa, owoce czy nabiał zawierają znacznie mniejsze ilości tej substancji. Dlatego suplementacja wskazana jest w szczególności osobom przebywającym na dietach bezmięsnych.

Suplementacja

Przeprowadzono wielotygodniowe badanie wykazujące, że co najmniej miesięczna suplementacja koenzymem Q10 wywołuje znaczne zmiany w aktywności enzymów obrony antyoksydacyjnej, co prowadzi do wzrostu ich aktywności. Z całą pewnością suplementacja koenzymu Q10 jest wskazana, ponieważ chroni organizm nie tylko przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, ale także przed rozwojem wielu chorób. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie komórek i tkanek organizmu.

Koenzym Q10 nie rozpuszcza się w wodzie, za to bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego preferowaną formą suplementu jest kapsułka zawierająca dodatkowo lecytynę sojową. W związku z dobrą rozpuszczalnością w tłuszczach suplement lepiej wchłania się po zjedzeniu posiłku niż na czczo.

Bibliografia

  1. Czernic A., Bartosz M., Błaszczyk J., Andysz A., Błaszczyk-Suszyńska J., Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na enzymatyczną obronę antyoksydacyjną krwinek czerwonych ludzi zdrowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2011.
  2. Danysz A., Koenzym Q10 i jego rola w lecznictwie, Wydawnictwo Hedat, Warszawa 2000.
  3. Gałka U., Ogonowski J., KoenzymQ – powstawanie, właściwości i zastosowanie w preparatach kosmetycznych, LAB, 5/2015.
  4. Janicki B., Buzała M., Rola koenzymu Q u ludzi i zwierząt, Medycyna Weterynaryjna, 4/2012.
  5. Siemieniuk E., Skrzydlewska E., KoenzymQ10 – biosynteza i znaczenie biologiczne w organizmach zwierząt i człowieka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...