Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 1 września 2023

Spirulina - właściwości, które potwierdzonoSpirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe i klimatyczne. Takimi obszarami są Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje, Meksyk), Ameryka Południowa, a także Afryka (rejon Czadu).

Co to jest Spirulina?

Niezależnie skąd pochodzi spożywana przez nas Spirulina, ważne jest, aby sprawdzić czy pochodzi od producenta, który posiada niezbędne certyfikaty i patenty. Wiemy wtedy, że nie oszczędza on na jakości swoich produktów, dzięki czemu będziemy mogli korzystać ze wszystkich właściwości Spiruliny.

Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella. Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Jej naukowa nazwa to Spirulina Platensis, która należy do rodziny cyjanobakterii. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę. Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę.

W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina jest niezwykle bogata w:

Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić w sposób znaczący nasze zdrowie. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny.

Spirulina - właściwości potwierdzone naukowo infografika

Spirulina – właściwości, które zostały potwierdzone naukowo

Nie każdy ma możliwość kupić Spirulinę bezpośrednio w kraju, w którym jest hodowana. Jednak można ją również dostać na naszym rynku oraz przyjmować w różnych postaciach (najpopularniejsze to tabletki i proszek). Poniżej przedstawiamy potwierdzone właściwości regularnego stosowania algi Spirulina.

Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu

Naukowcy dowiedli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%. Przekłada się to na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.

Warto zauważyć, że w badaniu również wykorzystano dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie Spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez nieprawidłową dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie algi Spirulina.

Obniża ciśnienie krwi

Naukowcy odkryli, że zawarta w Spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi.  Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina przedstawia się bardzo obiecująco na przyszłość (dalsze badania są niezbędne), ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania.

Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks)

Według Światowej Organizacji Zdrowia dużo krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie, ale także Chile. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia.

Badania kliniczne wykazały, że w samym Bangladeszu do 3% całego narodu posiada objawy zatrucia samym arsenem. Jak podkreślają naukowcy nie ma specyficznego leczenia zatrucia, dlatego sprawdzili alternatywę, w postaci algi Spirulina. 24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę Spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Stwierdzili, że Spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie.

Zapobiega powstawaniu raka

Jak donosi University of Maryland Medical Center, „Pewna liczba badań na zwierzętach i próbkach sugerują, że Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i inne komórki, które poprawiają odporność, a także pomagają zapobiec infekcjom oraz chorobom przewlekłym, takim jak rak”. Nie dziwi ten fakt, ponieważ ponad 70 naukowych, zweryfikowanych artykułów, opublikowanych w literaturze naukowej ocenia zdolności i wpływ Spiruliny na komórki rakowe.

Artykuł opublikowany w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców podkreślił, że oprócz zdolności do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, Spirulina jest również bogata w związki tetrapirolowe, ściśle związane z cząsteczkami bilirubiny, silne przeciwutleniacze i środki antyproliferacyjne”.

Spirulina sklep

Obniża poziom cholesterolu

Kolejną wykazaną przez naukowców korzyścią przyjmowania Spiruliny jest zapobieganie powstawania miażdżycy oraz redukcja podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Opublikowane w The Journal of Nutritional Science and Vitaminology badania na zwierzętach przedstawiały króliki, które karmione były przez cztery tygodnie dietą z wysoką zawartością cholesterolu (HCD – high cholesterol diet) zawierającą 0,5% cholesterolu, a następnie podawano im HCD wraz z 1% lub 5% Spiruliny przez dodatkowe 8 tygodni.

Po ośmiu tygodniach, gdy zakończono badanie, poziom cholesterolu LDL zmniejszył się o 26% w grupie, która spożywała 1% Spiruliny i o 41% w grupie spożywającej 5% Spirulinę. To daje mocne dowody na to, że im więcej jemy tej algi, tym większe korzyści otrzymujemy. Warto zaznaczyć, że również poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego uległ znacznej redukcji.

Dodaje energii

Kiedy spojrzymy na skład chemiczny Spiruliny, to zrozumiemy dlaczego ludzie, którzy regularnie ją spożywają mają dużo energii. Zalecane dawkowanie Spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek. Jej zastosowanie jest bardzo obszerne.

Doktor Oz, który opisuje jej właściwości, zaleca połączenie 1 łyżeczki Spiruliny z około 350 ml soku z limonki. Następnie należy zamrozić tę miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.

Przyspiesza utratę masy ciała

Dieta bogata w składniki odżywcze (w tym również dobrze przyswajalne białko), czyli produkty takie jak Spirulina, wspiera utratę masy ciała. Substancje te wykorzystywane są w bardziej wydajny sposób, za pomocą różnych mechanizmów wewnątrz organizmu, ponieważ są niskotłuszczowe. Jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu, ponieważ metabolizm pochłania więcej energii. Można również dzięki temu ograniczyć głód, więc dla ludzi z nadwagą jest to bardzo korzystne. Aby maksymalnie wykorzystać te właściwości, Spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem.

Łagodzi problemy z zatokami

Spirulina może również korzystnie wpływać na zatoki (alergiczny nieżyt nosa). Według wielu badań zmniejsza ona stan zapalny, który powoduje wiele problemów u ludzi z nadmierną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Naukowcy zauważyli, że Spirulina jest skuteczna przy pojawieniu się nadmiernej wydzieliny, swędzeniu, kichaniu i uczuciu zatkanego nosa.

Obniża poziom glukozy we krwi

Wysoka koncentracja składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz fitoskładników może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że cukrzyca typu 2 jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Co raz więcej młodych osób przez brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i otyłość jest narażona na wystąpienie insulinooporności. Jedno z badań dowiodło wpływ spożywania Spiruliny obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłku, a także na poprawę profilu lipidowego pacjentów z cukrzycą typu 2.

Jaką Spirulinę wybrać?

Przed kupnem algi warto sprawdzić dokładnie skąd pochodzi produkt. Spirulina jest w tej chwili produkowana w wielu miejscach, ale nie wszystkie spełniają najwyższe normy jakościowe. Do największych, a zarazem najbardziej sprawdzonych eksporterów alg należy Tajwan. Warto wspomnieć, że nie tylko warunki środowiskowe i klimatyczne są tam bardzo sprzyjające, ale również regulacje prawne, które warunkują jakość sprzedawanych produktów. Również należy zwrócić uwagę na:

  • skład – produkt nie powinien zawierać żadnych sztucznych wypełniaczy czy barwników;
  • rodzaj wody, w którym Spirulina jest uprawiana – słodka, słona, mieszana woda warunkuje skład biochemiczny tej algi;
  • certyfikaty produktu oraz odpowiednie kontrole jakości.

Dopiero po upewnieniu się, że produkt jest najwyższej jakości, można zacząć suplementację algą Spirulina.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jung F., Kruger-Genge A., Waldeck P., Kupper J., Spirulina platensis a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
  2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodziny Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
  4. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  5. Cheong S., Kim M., Sok D., Spirulina prevents atherosclerosis by reducing hypercholesterolemia in rabbits fed a high-cholesterol die, J Nutr Sci Vitaminol, 1/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami