Aktualizacja: 24 października 2024
Spirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe i klimatyczne. Takimi obszarami są Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje, Meksyk), Ameryka Południowa, a także Afryka (rejon Czadu).
Spis treści
Co to jest Spirulina?
Niezależnie skąd pochodzi spożywana przez nas Spirulina, ważne jest, aby sprawdzić czy pochodzi od producenta, który posiada niezbędne certyfikaty i patenty. Wiemy wtedy, że nie oszczędza on na jakości swoich produktów, dzięki czemu będziemy mogli korzystać ze wszystkich właściwości Spiruliny.
Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella. Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Jej naukowa nazwa to Spirulina Platensis, która należy do rodziny cyjanobakterii. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę. Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę.
W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina jest niezwykle bogata w:
- białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy;
- węglowodany;
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy;
- witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B6, witamina B7 (biotyna), witamina B9, witamina C, witamina E);
- minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu;
- fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina.
Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić w sposób znaczący nasze zdrowie. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny.
Spirulina – właściwości, które zostały potwierdzone naukowo
Nie każdy ma możliwość kupić Spirulinę bezpośrednio w kraju, w którym jest hodowana. Jednak można ją również dostać na naszym rynku oraz przyjmować w różnych postaciach (najpopularniejsze to tabletki i proszek). Poniżej przedstawiamy potwierdzone właściwości regularnego stosowania algi Spirulina.
Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu
Naukowcy dowiedli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%. Przekłada się to na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.
Warto zauważyć, że w badaniu również wykorzystano dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie Spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez nieprawidłową dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie algi Spirulina.
Obniża ciśnienie krwi
Naukowcy odkryli, że zawarta w Spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina przedstawia się bardzo obiecująco na przyszłość (dalsze badania są niezbędne), ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania.
Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks)
Według Światowej Organizacji Zdrowia dużo krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie, ale także Chile. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia.
Badania kliniczne wykazały, że w samym Bangladeszu do 3% całego narodu posiada objawy zatrucia samym arsenem. Jak podkreślają naukowcy nie ma specyficznego leczenia zatrucia, dlatego sprawdzili alternatywę, w postaci algi Spirulina. 24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę Spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Stwierdzili, że Spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie.
Zapobiega powstawaniu raka
Jak donosi University of Maryland Medical Center, „Pewna liczba badań na zwierzętach i próbkach sugerują, że Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i inne komórki, które poprawiają odporność, a także pomagają zapobiec infekcjom oraz chorobom przewlekłym, takim jak rak”. Nie dziwi ten fakt, ponieważ ponad 70 naukowych, zweryfikowanych artykułów, opublikowanych w literaturze naukowej ocenia zdolności i wpływ Spiruliny na komórki rakowe.
Artykuł opublikowany w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców podkreślił, że oprócz zdolności do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, Spirulina jest również bogata w związki tetrapirolowe, ściśle związane z cząsteczkami bilirubiny, silne przeciwutleniacze i środki antyproliferacyjne”.
Obniża poziom cholesterolu
Kolejną wykazaną przez naukowców korzyścią przyjmowania Spiruliny jest zapobieganie powstawania miażdżycy oraz redukcja podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Opublikowane w The Journal of Nutritional Science and Vitaminology badania na zwierzętach przedstawiały króliki, które karmione były przez cztery tygodnie dietą z wysoką zawartością cholesterolu (HCD – high cholesterol diet) zawierającą 0,5% cholesterolu, a następnie podawano im HCD wraz z 1% lub 5% Spiruliny przez dodatkowe 8 tygodni.
Po ośmiu tygodniach, gdy zakończono badanie, poziom cholesterolu LDL zmniejszył się o 26% w grupie, która spożywała 1% Spiruliny i o 41% w grupie spożywającej 5% Spirulinę. To daje mocne dowody na to, że im więcej jemy tej algi, tym większe korzyści otrzymujemy. Warto zaznaczyć, że również poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego uległ znacznej redukcji.
Dodaje energii
Kiedy spojrzymy na skład chemiczny Spiruliny, to zrozumiemy dlaczego ludzie, którzy regularnie ją spożywają mają dużo energii. Zalecane dawkowanie Spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek. Jej zastosowanie jest bardzo obszerne.
Doktor Oz, który opisuje jej właściwości, zaleca połączenie 1 łyżeczki Spiruliny z około 350 ml soku z limonki. Następnie należy zamrozić tę miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało.
Przyspiesza utratę masy ciała
Dieta bogata w składniki odżywcze (w tym również dobrze przyswajalne białko), czyli produkty takie jak Spirulina, wspiera utratę masy ciała. Substancje te wykorzystywane są w bardziej wydajny sposób, za pomocą różnych mechanizmów wewnątrz organizmu, ponieważ są niskotłuszczowe. Jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu, ponieważ metabolizm pochłania więcej energii. Można również dzięki temu ograniczyć głód, więc dla ludzi z nadwagą jest to bardzo korzystne. Aby maksymalnie wykorzystać te właściwości, Spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem.
Łagodzi problemy z zatokami
Spirulina może również korzystnie wpływać na zatoki (alergiczny nieżyt nosa). Według wielu badań zmniejsza ona stan zapalny, który powoduje wiele problemów u ludzi z nadmierną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Naukowcy zauważyli, że Spirulina jest skuteczna przy pojawieniu się nadmiernej wydzieliny, swędzeniu, kichaniu i uczuciu zatkanego nosa.
Obniża poziom glukozy we krwi
Wysoka koncentracja składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz fitoskładników może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że cukrzyca typu 2 jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Co raz więcej młodych osób przez brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i otyłość jest narażona na wystąpienie insulinooporności. Jedno z badań dowiodło wpływ spożywania Spiruliny obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłku, a także na poprawę profilu lipidowego pacjentów z cukrzycą typu 2.
Jaką Spirulinę wybrać?
Przed kupnem algi warto sprawdzić dokładnie skąd pochodzi produkt. Spirulina jest w tej chwili produkowana w wielu miejscach, ale nie wszystkie spełniają najwyższe normy jakościowe. Do największych, a zarazem najbardziej sprawdzonych eksporterów alg należy Tajwan. Warto wspomnieć, że nie tylko warunki środowiskowe i klimatyczne są tam bardzo sprzyjające, ale również regulacje prawne, które warunkują jakość sprzedawanych produktów. Również należy zwrócić uwagę na:
- skład – produkt nie powinien zawierać żadnych sztucznych wypełniaczy czy barwników;
- rodzaj wody, w którym Spirulina jest uprawiana – słodka, słona, mieszana woda warunkuje skład biochemiczny tej algi;
- certyfikaty produktu oraz odpowiednie kontrole jakości.
Dopiero po upewnieniu się, że produkt jest najwyższej jakości, można zacząć suplementację algą Spirulina.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jung F., Kruger-Genge A., Waldeck P., Kupper J., Spirulina platensis a super food?, Journal of Cellular Biotechnology, 5/2019.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Fenert B., Zarzycki P., Charakterystyka wybranych właściwości właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodziny Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2015.
- Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Cheong S., Kim M., Sok D., Spirulina prevents atherosclerosis by reducing hypercholesterolemia in rabbits fed a high-cholesterol die, J Nutr Sci Vitaminol, 1/2010.
Witam. Czy dzieci też mogą ją brać? jeżeli tak to też 1 tabletka na 10 kg? jaką dawka tabletki?
Mnie spirulina znacząco poprawiła wyniki krwi a groziła mi białaczka. Wg rosyjskich naukowców spirulina regeneruje komorki macierzyste w szpiku kostnym. To dzięki spirulinie podawanej przez lekarzy, dzieci napromieniowane po katastrofie w Czernobylu, wracały do zdrowia.
Chciałem wyrazić moją wdzięczność za ten dobrze napisany i wnikliwy post. Widać, że dołożyłeś wszelkich starań, aby dostarczyć cennych informacji. Dziękuję za wzbogacenie naszego zrozumienia dzięki twojej pracy!
Macie unikalne spojrzenie na to zagadnienie, podoba mi się to.
Wczoraj robiłam kopytka ze spiruliną, były pyszne i pięknie zielone. Dodawałam ją również do ciasta na pierogi z farszem szpinakowym. Zwykle dodaję do jogurtów albo mieszam banana z awokado i łyżeczką spiruliny i nasionami chia. Jak mam już dość jej smaku w potrawach to rozpuszczam w wodzie i piję jak lekarstwo. Cierpię od wielu lat na nadciśnienie i spirulina mi pomogła zmniejszyć ilość przyjmowanych leków, pozatym zwiększa odporność. Polecam
Czyli samo zdrowie 🙂
Spirulina ma wiele pozadanych wlasciwosci, coraz wiecej sie o tym mowi 🙂
Od jakiegoś czasu stosuję Spirulinę. Ostatnio robiłam z nią koktajl 🙂
A ma coś wspolnego z tymi algami od nori?
Właściwości spiruliny znam od wielu wielu lat. Miałam nawet okazję poznać tę pojawiającą sie we wpisie.
Spirulina to według mnie najlepszy naturalny produkt. Bardzo pomogła mi utrzymać odporność w czasach wirusa i nie miałam żadnego problemu zdrowotnego, gdzie moi znajomi co chwile chorowali. Zdaję sobei sprawę, że są osoby, które będą krytykować naturalne produkty, ale ja z nich nie zrezygnuję, bo bardzo dobrze się czuję po spirulinie i widzę, że mam większą odporność od innych. Dlatego szczerze polecam.
Spirulinę stosuję od lat, efekty jakie zauważam to zwiększona odporność organizmu, wzmocnienie włosów (dawniej miałam problem z nadmiernym ich wypadaniem) i poprawa wyglądu skóry. Myślę, że warto korzystać z takich naturalnych supelemntów, a sam artykuł zdecydowanie zachęca do korzystania ze spiruliny.
Pamiętam jak po raz pierwszy usłyszałam o spirulinie. Pomyślałam sobie, że muszę dowiedzieć się czegoś więcej aby mieć nieco wiedzy gdy ktoś zagada na ten temat. Patrzę w grafikę a tam wodorosty.. Oczywiście miałam już wyobrażenie smaku. Ale właściwości lecznicze zachęciły mnie do wypróbowania i w suplemencie stosuję ją do dziś. Po przeczytaniu tego artykułu muszę potwierdzić, że spirulina daje mi kopa energii codziennie i faktycznie, nie mam już problemów z zatokami. O tym zastosowaniu nie wiedziałam 😀 Słyszałam, że tę sypką spirulinę można dodać do smoothie ale tego nie testowałam.
witam. czy spirulina w zestawach dla ryb akwariowych jest rowniez dobra dla czliwieka?
U mnie spirulina wyrównała wysokie cisnienie
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona działaniem spiruliny. Miałam bardzo zle wyniki co było spowodowane moją poważną chorobą, przeszłam raka. Nawet mój lekarz był zaskoczony jak bardzo poprawiły mi się wyniki jak powiedziałam mu że jadłam spirulinę dwa miesiące żeby się wzmocnić. Spirulina wzmocnila mnie i znacznie lepiej się czuję.Dla niedowiarków proponuję spróbować jak dobrze wzmacnia organizm.
Zdecydowanie wygodniejsze w użyciu są tabletki niż proszek 🙂
Muszę koniecznie wypróbować spirulinę. Do tej pory nie miałam okazji. Szczególnie ciekawie brzmi dodawanie energii, której zawsze mi brak 🙂
Nie spodziewałam się, że spirulina tak dobrze zadziała na moje włosy.
Super, muszę się wreszcie zaopatrzyć.
Mam dziwne deja vu, jakbym była już na tym blogu i to czytała.
Super, skarbonka wiedzy 🙂
Jest świetna, tylko jak tu zaufać sprzedającym ,że to jest ta właśnie najlepsza…
Lubię stosować spirulinę do barwienia ciast, naleśników i kremów. Nie czuć w ogóle tego specyficznego zapachu, a kolorek wychodzi taki pistacjowy.
Muszę zacząć stosować. Dzięki za istotne informacje.
To skąd wiesz że jest specyficzny zapach skoro go nie wyczuwasz? zaprzeczasz temu co piszesz !
Widzę, że spirulina ma zbawienną moc dla naszego organizmu.
Człowiek uczy się całe życie. Nigdy nie słyszałem o tej nazwie.
Kurczaczki, mimo że lubię eksperymenty i nowe produkty w kuchni, to do spiruliny jeszcze się nie przekonałam. Może kiedyś 🙂
Tyle plusów, że aż szkoda nie spróbować. Myślę, że warto 😉
Ja mogę potwierdzić ze swojego doświadczenia że spirulina działa. Przyjmuję ją około dwa miesiace i zauważyłam dużą poprawę w moich włosach.Jeszcze przed przyjmowaniem spiruliny wypadały mi garściami. Teraz widzę że zmniejszyło się to. Nawet na szczotce jak czeszę jest ich znacznie mniej. Wspomnę tylko że nie przyjmuję żadnych innych leków.
Mialam podobne – włosy wzomcniły się po 3tyg codziennego picia 1łyżeczki spiruliny 100%. Wczesniej włosy wypadały non stop! Byłam przeszczesliwa. Jedyny efekt uboczny to cera – wypryski na twarzy. W tym pryszcze mocno ropne. Miałas podobnie? Ja odstawilam po 1,5mies.
aaaaaga,
Taki „efekt uboczny” z cerą może być skutkiem detoksykacji. Cera kumuluje toksyny w naszym ciele, a Spirulina ma detox efekt. . Im więcej toksynów ma cera im mocniejszy detox efekt.
Specjaliści zalecają zmniejszyć dawke, ale nie przerywać proces detoksykacji. Oczywiście, jeśli nie ma innych przyczyn, przeciwwskazań osobistych i t.d. Zyczę zdrowia!
skoro działa na zatoki to musze ją sprawdzić
muszę przyznać, że jeszcze nie miałam okazji wypróbować, ale słyszałam bardzo dużo pozytywów o spirulinie!
Słyszałam i czytałam już o spirulinie, pewnie kiedyś przyjdzie czas na zastosowanie w praktyce!
Muszę jej w końcu spróbować
Miałam duże problemy z trawieniem, przyjmowałam dużo leków, które miały mi pomóc. Jednak niestety nic nie pomagao. Dlatego oprócz liczenia na lekarzy u których byłam, zaczęłam szukać czegoś na własną rękę. Długo szukałam i szczególowo zagłębiałam się w temat spiruliny. Przyjmuję ją od kilku miesięcy i jest bardzo duża poprawa. Dodam tylko, że odstawiłam wszystkie inne leki.
Zdecydowanie musimy zaopatrzyć się w tabletki ze spiruliny 🙂
Muszę to kupić, słyszałam, że dobrze się sprawdza jako dodatek do odżywek dla kręconych włosów:)
Fajny artykuł;) lubię maseczki ze spiruliny.
Dlaczego ja nigdy nie wiem o takich rzeczach?! Ale właśnie dla takich ludzi jak ja jest ten post, dzięki za tyle przydatnych informacji! 😀
Ale jest niedobra w smaku niestety, a wydaje mi się, że proszek jest lepszą formą niż kapsułki.
Jesteś taka ładna
Ciekawe z ta spiruliną, muszę polecić tacie no problemy z miażdzycą.
Musze kiedyś spróbować spiruliny. Do tej pory nie miałam takiej okazji.
Ostatnio mocno interesuję się tematem naturalnych suplementów, to mi wygląda jak taka naturalna multiwitamina
Uwielbiam smoothie, muszę koniecznie użyć spiruliny jako dodatek do przepysznych i zdrowych koktaili.
Koniecznie podrzucę mężowi 😉
Znam i czasem korzystam 🙂
Uwielbiam spirulinę jako dodatek do smoothie. Stosuję od lat.
Wiele o niej slyszalam, ale jeszcze nie próbowałam.
Na moje niskie ciśnienie chyba się nie sprawdzi
Bardzo fajnie, że podajecie źródła naukowe i do tego z linkami 😉
o, zatoki, to coś dla mnie – a wiesz może, w jaki sposób się ją stosuje leczniczo?
Samo zdrowie 🙂 muszę kupić
Kompletnie nie znałam wcześciej właściwości spiruliny i fajnie się tyle o niej dowiedziec ?
A czy ma jakieś skutki uboczne?
Slyszałam już nieraz o właściwościach spiruliny. Muszę w końcu spróbować 🙂
Cały czas o tym 9statynio słyszę. Wszyscy są zachwyceni a ja podchodzę do tego dość sceptycznie.
Spróbuj a się przekonasz..
Super!
Czy przez 2 lata nie doszło do nowych odkryć naukowych na temat spiruliny?
hm…ciekawy artykuł, myślę, że warto wypróbować 🙂
Kiedyś w tabletkach do odchudzania spotkałam się ze spiruliną
Chyba będę chciała wypróbować. Nigdy nie miałam styczności i jestem bardzo ciekawa efektów u siebie 🙂
To że jest skuteczna na skórę mogę potwierdzić w 100% .
Wskutek brania sporej ilości tabletek na układ krążenia przeciwbólowych,przeciwskórczowych,a także na prostatę moja skóra była wysuszona jak pergamin,pękała i miałem rany przy paznokciach( domyślacie się jaki to ból) po 2 miesiącach kuracji spiruliną febico bez jodu moja skóra wygląda na całym ciele jak skóra niemowlaka! Delikatna,aksamitna?A czy są jakieś inne efekty ( miażdżyca) zobaczę po badaniach .
Ale potwierdzam! Tak jest skuteczna.
Warto wspomagać się spiruliną ale my preferujemy tylko z tabletkach 🙂
Muszę w końcu ją wypróbować 😉
Slyszalam o niej juz dawno i wiele dobrego ale jeszcze nie sprobowalam
Muszę zajrzec do szafki, bo chyba miałam spirulinę, ale czy zjadłam? Ja miałam brać z uwagi na wysokie ciśnienie
Ja nie jestem za takimi srodkami 🙂 ale na pewno znajdzie swoich zwolennikow 😉
Hmm, a o tym, że spirulina dodaje energii to nie wiedziałam 😉 Bardzo ciekawy wpis!
Jak już zjem wszystkie zdrowe produkty, które nagromadziłam w domu, to spróbuję spiruliny 🙂
Na pewno warto stosować naturalne środki, ale trzeba je dostosować do swoich problemów zdrowotnych.
Taka moc w jednej roślince, wow!
Wiele dobrego słyszałam o spirulinie! Muszę chyba zacząć ja stosować, bo widzę, że warto!
Ciekawe. Jeszcze nie interesowałam sie spirulina o próbowaniu nie wspominając. Ale może jednak warto…
Chyba warto spróbować 🙂
Kiedyś stosowałam, wszystko prócz zapachu mi odpowidało 🙂
Wow! Sama biorę spirulinę od kilku miesięcy, a czasem stosuję też jako maseczkę :>
Nigdy wcześniej nie słyszałam o spirulinie… Kurczę, blogi to jednak kopalnia wiedzy 😀
I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu o spirulinie mówiono się tak mało. Dobrze,że teraz większość osób wie czym jest i jakie ma wlaściwości i ile!
Niby taka roślinka, a jaka wartościowa i cenna 🙂
Zaskoczyło mnie, że spirulina ma intensywny smak. Nigdy się z nia jeszcze nie miałam okazji spotkac
Ostatnio mam bardzo mało energii, więc jak znalazł 🙂
Faktycznie spirulina to istne cudo dla organizmu ?
Tyle właściwości! Nic tylko brać 🙂
Dobroczynne właściwości faktycznie, bardzo przydatny post jeśli ktoś szuka informacji i spirulinie ma wszystko w jednym miejscu. Super!
Próbowałam ale nie udało mi się skończyć opakowania, a widać chyba,że warto byłoby regularnie ją przyjmować.
Stosuję od czasu do czasu zamiennie z chlorellą 🙂 W dzisiejszych takie naturalne wspomaganie organizmu to raczej konieczność.
Również nie miałam do tej pory okazji a widzę ze powinnam zażywać
Proszę o dowody naukowe: autor, tytuł artykułu czasopismo, rok, vol. strony..
Przecież masz w artykule odnośniki do artykułów naukowych…ehhh
Andrzej debil
Witam.
Czy w chorobie Leśniowskiego Crohna i WZJ można brać spirulinę.?
Witam,mam pytanie.Czy przy WZJ i chorobie Leśniowskiego Crohna można zażywać spirulinę?.Bardzo proszę o odpowiedż.
Dziękuję
Witam,do ktorej godziny maja Panstwo otwary sklep? Czy mozna przyjsc i zakupic spiruline w tabletkach czy trzeba wczesniej zamowic ?
Pani Ewo,
zapraszamy od godziny 9:00 do 17:00 od poniedziałku do piątku. Nie trzeba zamawiać przez stronę, można również zakupić bezpośrednio u nas w punkcie.
Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia
Zespół Spirulina.pl
WOW. Muszę koniecznie wypróbować, szczególnie zachęca mnie to działanie na zatoki.
Muszę się na nią skusić.
Zdecydowanie zasługuje na miano superfoodu 🙂
Czy można przyjmować spiruline podczas karmienia piersia?
Jak sprawdzić czy nie jest zanieczyszczona, przecież w morzu jest sporo metali?
Tyle razy słyszę o spirulinie ale zawsze zapomnę sobie kupić 🙂 a ile jej trzeba zażywać dziennie, żeby rzeczywiście działała?
A czym różni się spirulina od chlorelli? Często występują razem.
Super
Tyle korzyści w jednej substancji 🙂
Już coś o tym słyszałam. Noo, właściwości są imponujące.
Wiele osób poleca, chyba czas wypróbować. 😉
Wychodzi na to, że to samo zdrowie! Przydatny wpis. Poszukam! 😉
Ma tak kuszące właściwości, że aż grzech gdzieś tam jej nie wcisnąć w codziennej diecie:)
O, takie wpisy lubię – konkretnie i bez owijania w bawełnę 🙂 fajnie było się dowiedzieć czegoś nowego 🙂
Pozdrawiam
Super. Zawsze godzieś tam w głowie mam spróbowanie spiruliny… a czy wiecie cos może na temat podawania jej zwierzętom? podejrzewam, że zdobycie informacji na ten temat może być trudne, ale jednak dla mnie warto szukać i pytać 🙂
Ciekawy artykuł
Świetne, na pewno spróbuje 🙂
Kupilam dzisiaj.
Fajne informacje, bo często niektórym środkom przypisuje się niemalże nieograniczone działanie, a tu mamy konkrety. 🙂
O rany. Ja pochodzę do takich specyfikow z dystansem, Ale tutaj tyle się naczytałam, że zainteresuje się poważnie.
Ma piękny kolor :). I oczywiście świetne właściwości.
Jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że warto 🙂
Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że z czasem się skuszę 🙂
Czasami żałuję, że nie mogę korzystać z dobrodziejstw alg :/
Trzeba spróbować
Tez czasami z niej korzystam dodając do różnych potraw
Tyle się już naczytałam o świetnych właściwościach spiruliny, a muszę się przyznać, że jeszcze nigdy jej nie próbowałam!
Dobry, wyczerpujący artykuł. Znam spirulinę ale może teraz poznam osobiście.
Musze spróbować, lista zalet zachęcająca.
Kiedyś stosowałam, później zaś zrobiłam przerwę. Chyba czas powrócić 🙂
Nie słyszałam nigdy o spirulinie i o jej właściwościach 🙂
Słyszałam już dużo dobrego o spirulinie, ale jeszcze nie miałam okazji mieć z nią styczności.
Oh, ile zalet! 🙂 Samo zdrowie!
Coś mi się o spirulinie o uszy obiło , ale takich szczegółów nie znałam . Dziękuję
Korzystałem sam, łykała moja Żona w ciąży. Bardzo zdrowa substancja 🙂
Kiedyś brałam spiruline, ale przestałam. Chyba muszę do tego wrócić. Dzięki za przypomnienie.
Ooo coś niestety dla mnie. Nie słyszałem o tym specyfiku, ale wiszę że może pomóc w wielu dolegliwościach.
Czyli przynosi wiele dobrego! Nie próbowałam, ale ten wpis zachęca. Szkoda nie korzystać z takiego bogactwa 🙂
Nie sądziłam, że spirulina ma tyle właściwości prozdrowotnych.
Dodaję czasem do koktajli i chyba jedyne jak dotąd wykorzystanie
nie znałem tego wcześniej, ale widzę, że warto się zainteresować.
Wyglada na to, ze to faktycznie super produkt. Akurat kupiłam sobie opakowanie, wiec będę mogła przetestować ja na żywo.
Wartościowy artykuł, stosowałem spirulinę. Odczuwałem poprawę funkcjonowania organizmu, jednak mam pytanie, jak długo można ją stosować? Pozdrawiam
Nie mogę się przekonać do alg ani produktów z nich zrobionych. Nie wiem czemu, ale jakoś się uprzedziłam.
Niezłe „ziółko” z tej spiruliny Spore spektrum działania, a wciąż chyba jest niedoceniona. Kiedyś, gdy miałem akwarium, spiruliną karmiłem ryby. Okazuje się, że to, co dobre dla jednych organizmów, może być dobre dla innych.
Bardzo ciekawy artykuł. Tyle cennych właściwości że będę musiała wypróbować spirulinę 🙂
Jak dodaje energii to znaczy, ze muszę spróbować 🙂
To bardzo interesujące fakty, osobiście dodaję spiruline do koktajli.
Właśnie próbuję zredukować masę ciała i szukam czegoś naturalnego co by mi pomogło. Poczytam jeszcze i może się zdecyduje na spiruline.
Nie wiedziałam, że to ma aż takie właściwości 🙂
Muszę przyznać, że nigdy nie słyszałem o spirulinie, ale czytając tutaj o jej wszystkich właściwościach, cieszę się, że tu trafiłem!
Mam spiruline i narazie testuje! Jestem bardzo ciekawa efektów!
Bardzo fajnie, że w tekście pojawiły się odnośniki do badań dotyczących poszczególnych właściwości. Większość tekstów tego typu po prostu mówi, że dany produkt jest dobry, bo tak mówią naukowcy… i tyle. A przypisy nie dość, że podnoszą poziom profesjonalizmu przy przygotowaniu tekstu, to jeszcze zdecydowanie go uwiarygodniają. 🙂
Kiedyś przemknęła mi jakaś informacja ale nic z tym nie zrobiłam. Po tym artykule, koniecznie muszę ją kupić!
Bardzo ciekawe badania może w koncu się przekonam. Wlasnie zawsze obawiałam się złego miejsca pochodzenia i zanieczyszczeń, ale słyszę coraz wiecej dobrego
No, sporo tych wlaściwości 🙂
słyszalam ze jest zdrowa, ale nie wiedzialm, ,że aż tak 😉 Stosuje od niedawna algi zobaczymy jaki bedzie efekt 😉
Brzmi jak złoty środek na wszystko 🙂 Myślę, że to dobry pomysł na prezent, np. na Dzień Mamy.
Widzę, że panuje coraz większa moda na korzystanie ze zdrowych składników i dobroci natury. Ja próbowałam pić sproszkowany jęczmień ale po 2 razach nie dałam już rady. 😛
Tez używam, często dodaje ja do koktajli i omletów 🙂
Wow, ileż właściwości zdrowotnych ma ta spirulina! Chyba muszę się z nią zapoznać bliżej.
Samo zdrowie 🙂 Szkoda, że często kierujemy się ceną, a nie zaufaniem do sprzedawcy czyli posiadanymi certyfikatami, o jakich piszesz.
Więcej słyszałam o Chlorelli, ale widzę, że i tu same korzyści dla zdrowia. Może uda mi się jakoś ją wprowadzić do diety.
Tez czasami używam do omletów i koktajli 🙂
Słyszałam o dobroczynnych efektach spożywania spiruliny, ale nie miałam świadomości, że jest ich tak wiele… i że są tak różnorodne!
Gdzieś tę nazwę już słyszałam, ale nie mogłam sobie przypomnieć, co to takiego. Po tym artykule wiem, że to samo dobro! Nawet bym nie przypuszczała, że spirulina ma takie właściwości.
Bardzo przydatne! Tak naprawdę nijak nie miałam o tym pojęcia. Dobrze, że można znaleźć w sieci taki wpis 🙂
hmm nie miałam pojęcia że spirulinę można też spożywać 😉
Słyszałam wiele dobrego na ten temat, ale osobiscie jeszcze nie probowalam.
Kurcze, a ja mam wrażenie, że po spirulinie ciśnienie mi się podnosiło, czasami aż do poziomu dyskomfortu…
Właśnie mam akcję redukcji cholersterolu u męża! Pomocny post!
słyszałam wiele dobrego o spirulinie, osobiście nie próbowałam…ten wpis bardzo zachęca, by sięgnąć i sprawdzić korzystne właściwości