Ślina - charakterystyka

Ślina – charakterystyka

Ślina - charakterystykaŚlina to przeźroczysty płyn produkowany przez ślinianki – tzw. gruczoły ślinowe. Jej ilość w jamie ustnej zmienia się w zależności od pokarmów jakie spożywamy, a także ich smaku. Jedno jest pewne, człowiek produkuje około 1,5 litra śliny na dobę.

Ślina

Ślina produkowana jest przez ślinianki przyuszne, podjęzykowe, podżuchwowe, a także przez niewielkie gruczoły, które zlokalizowane są w śluzówce jamy ustnej.  Ślinianki natomiast są gruczołami zbudowanymi z pęcherzyków, które połączone są z układem cewek wyprowadzających ślinę do jamy ustnej. Świeża ślina posiada wartość pH 6,6.

W skład śliny wchodzi:

  • woda;
  • białko;
  • enzymy: lipaza, amylaza, rybonukleaza, poroteazy;
  • jony wapnia, sodu, potasu;
  • związki krwi;
  • mucyny (glikoproteiny) nadające ślinie lepkość;
  • wydzielina z nosa oraz gardła;
  • złuszczone komórki nabłonka;
  • drobnoustroje;
  • resztki pokarmowe;
  • leukocyty.

Funkcje śliny

Jedną z zasadniczych funkcji śliny jest zapewnienie nawilżenia jamie ustnej. Takie działanie ułatwia wykonywanie ruchów językiem. Dodatkowo przenoszona na pokarm ułatwia jego żucie oraz połykanie. Należy zaznaczyć, że obecne w ślinie enzymy rozpoczynają proces trawienia pokarmu.

Ślina cechuje się również właściwościami przeciwbakteryjnymi przez co jakakolwiek rana jamy ustnej goi się stosunkowo szybko. Warto dodać, że ta przeźroczysta ciecz neutralizuje kwaśny odczyn płytki nazębnej, co przekłada się na funkcję ochronną zębów przed rozwojem próchnicy. Ślina pomaga również odbierać bodźce smakowe z pożywienia, wypłukuje resztki pokarmowe z jamy ustnej, a także pomaga w procesie wchłaniania niektórych leków.

Produkcja śliny

W przeciągu całej doby człowiek jest w stanie wyprodukować 1 – 1,5 litra śliny. W trakcie snu jej produkcja znacznie spowalnia, co oznacza, że w ciągu dnia proces ten jest najbardziej intensywny. Największa jej produkcja odbywa się zaraz przed posiłkiem, w trakcie jedzenia i po posiłku. Jak wiadomo, smak, zapach, a także samo myślenie o jedzeniu jest czynnikiem nasilającym tworzenie się śliny.

Zaburzenia produkcji śliny

W produkcji śliny mogą wystąpić dwa rodzaje nieprawidłowości. Mamy więc do czynienia ze:

  • zmniejszonym wydzielaniem śliny – może wystąpić w każdym wieku zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Niedogodność ta objawia suchością jamy ustnej, utrudnioną mową, trudnością w przeżuwaniu, pieczeniem;
  • zwiększonym wydzielaniem śliny – tzw. ślinotok występuje bardzo rzadko, fizjologicznie mamy z nim do czynienia w trakcie wyżynania się zębów u dziecka oraz w pierwszych miesiącach ciąży, podczas intensywnego zapachu. Zjawisko to może również występować w przebiegu bólu zębów, epilepsji oraz w stanach zapalnych gardła i dziąseł.

Ciekawostka

Ślina stanowi doskonały materiał diagnostyczny, który w łatwy i nieinwazyjny sposób można pobrać do badania.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *