Czepota (vilcacora) – koci pazur i jego działanie

Czepota vilcacora koci pazurCzepota w jest używana w medycynie europejskiej zaledwie od lat osiemdziesiątych XX wieku. Natomiast od dawna jest bardzo popularna wśród Indian południowoamerykańskich jako środek gojący oraz leczący rozstrój żołądka, artretyzm, nowotwory i inne schorzenia. Ostatnio preparat ten jest dość często opisywany pod nazwą vilcacora.

Czepota rośnie w dorzeczu Amazonki jako zdrewniała liana oplatająca drzewa w puszczy. Jej liście mają od spodu dwa zakrzywione kolce przypominające koci pazur, stąd też nazwa. Substancja o właściwościach leczniczych jest pozyskiwana z wewnętrznej warstwy kory oraz z korzenia tej rośliny. Istnieje kilkadziesiąt odmian tej liany, ale tylko z dwóch: uncaria tomentosa i uncaria guianensis uzyskuje się substancję leczniczą. Spore kawałki ich kory można kupić niemal na każdym wiejskim targowisku w Ameryce Południowej.

Czepota – działanie

Badania naukowe wykazały, że w czepocie znajduje się kilka substancji aktywnych wzmacniających układ odpornościowy i działających przeciwzapalnie. Ich obecność może pomóc wyjaśnić, dlaczego zioło to wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia raka, zapalenia stawów, dyzenterii, wrzodów przewodu pokarmowego oraz chorób zakaźnych i zapalnych. W świecie naukowym jak na razie brak jest badań klinicznych, potwierdzających skuteczność czepoty przy wyżej wymienionych schorzeniach.

Lekarze w Austrii i Niemczech przepisują czepotę na wzmocnienie układu odpornościowego pacjentom chorym na raka, osłabionym w wyniku chemioterapii, naświetlań i innych metod leczenia, które wiążą się z osłabieniem organizmu.

W latach siedemdziesiątych naukowcy potwierdzili, że wewnętrzna warstwa kory tej liany zawiera substancje zwane oligomerami procyjanido-licznymi, które hamują rozrost nowotworów u zwierząt, głównie dzięki stymulacji pewnej grupy komórek odpornościowych – fagocytów. Komórki te otaczają i niszczą też wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy chorobotwórcze. W czepocie znajdują się związki, które są przeciwutleniaczami, czyli niszczą wolne rodniki, a także zabijają wirusy, łagodzą stany zapalne i hamują przekształcanie się zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Czepota pomaga w leczeniu uporczywych infekcji, na przykład zapalenia zatok. Bywa też stosowana jako środek przeciwbólowy. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym skutecznie likwiduje bóle stawów wywołane przez artretyzm i gościec. Konieczne są jednak dalsze badania, które pozwolą dokładnie ustalić, jaką rolę odgrywa to zioło w leczeniu artretyzmu i innych stanów zapalnych.

Jednak wstępne badania wykazały, że czepota, w połączeniu z konwencjonalnymi lekami na AIDS, może pomagać osobom zarażonym wirusem HIV, ponieważ wzmacnia reakcje odpornościowe organizmu. Niektórzy naukowcy przestrzegają jednak przed przyjmowaniem czepoty w przypadku chronicznych schorzeń działających niekorzystnie na układ immunologiczny, na przykład gruźlicy, stwardnienia rozsianego oraz reumatoidalnego zapalenia kości i stawów. Uważają oni, że zioło to może zbyt silnie pobudzać układ odpornościowy, wzmagając objawy tych chorób. Ten problem wymaga jeszcze dokładnego zbadania.

Czepotę można łączyć lub stosować na przemian z innymi ziołami wzmagającymi odporność, np. jeżówką, gorzknieniem kanadyjskim, grzybami reishi i maitake, tragankiem i pau d’arco. Kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny jej unikać. U zwierząt czepota powoduje skurcze maciczne, więc można podejrzewać, że jest również w stanie wywołać poronienie.

Skutki uboczne

Przeprowadzono niewiele badań nad ewentualnymi skutkami ubocznymi stosowania czepoty, ale nie istnieją jak dotąd doniesienia o jej szkodliwym działaniu, jeśli przyjmuje się ją w zalecanych dawkach. Przyjmowanie wyższych dawek może jednak wywołać biegunkę.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *