Olej kokosowy – uniwersalny olej do wszystkiego?

olej kokosowy - uniwersalny olej do wszystkiegoOlej kokosowy jest jednym z gorzej zrozumianych suplementów. Reklamowany jako uniwersalny olej do wszystkiego, w praktyce nie ma aż tak wielu zastosowań. Również jego skład jest inny, niż głoszą reklamy producentów. Warto poznać prawdę, bo olej kokosowy jest ciekawym elementem diety, ale niekoniecznie aż tak uniwersalnym, jak dotychczas sądzono.

Płynny, więc nienasycony?

Podstawowy mit związany z olejem kokosowym ma swoje korzenie jeszcze w bezsensownie powtarzanym twierdzeniu z czasów szkolnych. Uczy się bowiem wszystkich, że oleje płynne są nienasycone, a tłuszcze stałe, czyli zwierzęce, nasycone. Jest w tym trochę prawdy, ale tylko trochę: każdy tłuszcz jest mieszaniną kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, a stan skupienia wynika z długości ich łańcuchów. Jakie to ma znaczenie? A takie, że w maśle, które zawiera w sumie 82% tłuszczu, nienasyconych jest 50%, w smalcu 70%, a w oleju kokosowym aż 80%! Do tej pory wszystkie reklamy oleju kokosowego powtarzały, że to idealna mieszanina kwasów nienasyconych. Raz, że nie jest taka idealna do końca, choć faktem jest, że zbliżona do ideału, a dwa, że tylko jeśli pominąć 80% składu. Oczywiście to samo w sobie nie jest jeszcze wielkim problemem – kwasy tłuszczowe nasycone są strawne, są również biologicznie użyteczne i nie stanowią powodu do unikania oleju kokosowego.

Cis i trans

Z tłuszczami wiąże się pewien problem, a mianowicie przestrzenna lokalizacja atomów. To od niej zależy czy tłuszcz będzie strawny, czy nie. Na zimno olej kokosowy trawi się doskonale, ponieważ wszystkie tłuszcze są w konformacji cis: przyswajalnej, pożytecznej i użytecznej. Jednak w wysokiej temperaturze możliwa jest zmiana konformacji na niestrawną trans. W tłuszczu kokosowym proces ten zachodzi w 120°C, czyli dość szybko. Oznacza to, że olej ten nie nadaje się do głębokiego smażenia, choć ma wysoką temperaturę dymienia. Jednak na zimno jest wręcz idealnym dodatkiem do sałatek i świetnie zastępuje używane w tej roli inne oleje.

Kokos do kosmetyki

O ile jako suplement diety olej kokosowy ma, jak widać, ograniczone zastosowanie, to w kosmetyce można mu przypisać wiele zadań. Stosowany jest jako odżywka do włosów, szczególnie suchych i farbowanych. Może być również użyty jako składnik do produkcji domowych mydeł – to dość pracochłonny proces, który wymaga kilku miesięcy, ale efekt jest doskonały. Mydła z olejem kokosowym świetnie nawilżają i mają przyjemny zapach bez dodawania aromatów.
W kosmetyce olej kokosowy można wykorzystać również do przygotowania domowych kremów i masek odżywczych. Skład tego oleju oraz jego wysoka czystość sprawiają, że jest on bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Jego wpływ na cerę jest widoczny niemal od razu – nie jest znany mechanizm tego działania, ale olej kokosowy bardzo wydajnie reguluje pracę gruczołów łojowych, przyczyniając się do ograniczenia dolegliwości związanych z trądzikiem. Olej kokosowy może być również stosowany jako uzupełnienie mleczek do demakijażu oraz toników, choć tutaj z oczywistych powodów w mniejszej ilości.

Podsumowanie

Wraz z kolejnymi badaniami naukowymi okazało się, że wprawdzie jako suplement diety olej kokosowy nie sprawdza się tak dobrze jak można się było spodziewać, za to testy przeprowadzone przez konsumentów dowodzą, że świetnie sprawdza się w kosmetyce. Nie istnieją substancje idealne i całkowicie wszechstronne – olej kokosowy może ma ograniczone zastosowanie w kuchni, ale nadal ma wiele cech, które można wykorzystać po to, żeby czuć się lepiej i być piękniejszym.

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *