Acerola
Acerola

Aktualizacja: 27 sierpnia 2022

Jałowiec - skuteczny w walce z wieloma dolegliwościamiJałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego posiada bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.

Jałowiec – charakterystyka

Jałowiec to zarówno krzew, jak i przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki aromatowi wydzielanemu przez jego gałązki wykorzystuje się go podczas wędzenia różnego rodzaju wędlin. Oprócz tego jałowiec to roślina wykazująca działanie lecznicze – korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kila najważniejszych jego właściwości zdrowotnych.

Jałowiec – właściwości

Owoce jałowca, czyli tzw. szyszkojagody, stanowią źródło wielu związków aktywnych. Są to m.in.:

  • olejki lotne zawierające terpeny np. pinen, kamfen, limonen i terpineol;
  • garbniki;
  • węglowodany;
  • sole mineralne.

Z tego względu przetwory wykonywane z jagód jałowca stosowane wewnętrznie wykazują właściwości moczopędne, bakteriobójcze, odkażające oraz ułatwiające trawienie. Ponadto wspomagają pracę wątroby oraz pomocne są w stanach zapalnych dróg moczowych. Z kolei w zastosowaniu zewnętrznym np. w formie naparów czy maści, jałowiec łagodzi nerwobóle oraz stany zapalne korzonków nerwowych. Związki terpenowe oraz flawonoidy obecne w jałowcu wykazują działanie antybakteryjne i moczopędne. Z tego też względu bardzo dobrze sprawdza się on w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe jałowiec skutecznie walczy m.in. z przeziębieniem. W takiej sytuacji najlepiej wykonać napar z jałowca i spożywać go 2 razy dziennie. Z kolei olejek z jałowca bardzo dobrze sprawdza się w bezpośrednim zastosowaniu na skórę, czyli wykonując nim masaż. Takie działanie prowadzi do rozgrzania tkanek oraz rozluźnienia napiętych mięśni. Inhalacje z olejku z jałowca udrażniają zatkany nos i niwelują uciążliwy katar.

Jałowiec a układ pokarmowy

Jak się okazuje krzew jałowca wspomaga również nasze trawienie i poprawia apetyt. A to wszystko dzięki dużej zawartości garbników i terpenów. Oba te składniki wpływają pobudzająco na produkcję żółci, co bardzo jest pomocne w przypadku spożycia tłustych, kalorycznych potraw. Ponadto jałowiec przyspiesza przemianę materii, a także reguluje pracę jelit. Zapobiega to dolegliwościom ze strony układu pokarmowego np. zaparciom oraz wzdęciom.

Wpływ jałowca na urodę

Stosowanie jałowca korzystnie wpływa również na naszą urodę, bowiem zmniejsza cellulit. Wszystko dlatego, że jałowiec wraz z innymi ziołami wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Kurację antycellulitową warto wzbogacać również masażem na bazie olejku z jałowca, który poprawi mikrokrążenie, co w znaczny sposób ułatwi pozbycie się złogów zalegających w organizmie.

Jałowiec w kuchni

Owoce jałowca najczęściej wykorzystywane są w przemyśle wędliniarskim. To dlatego większość kiełbas, wędlin czy myśliwskich pasztetów posiada charakterystyczny korzenny smak i aromat. Jego owoce warto dodawać również do innych potraw np. tradycyjnego bigosu, kapusty, tłustych zup czy sosów. Bardzo często owoce jałowca wykorzystywane są do produkcji powideł, które stanowią doskonałą przystawkę do dań mięsnych.

Jałowiec – przeciwwskazania

Owoce jałowca spożywane w nadmiarze mogą wykazywać działanie drażniące na błonę śluzową żołądka oraz nerki. Nie należy więc przekraczać zalecanej jego dawki, która obejmuje 3-4 owoce dziennie. Trzeba również pamiętać, że olejek stosujemy tylko zewnętrznie na skórę. Pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Z kolei napary z jałowca nie są zalecane osobom ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego m.in. żołądka, w chorobach nerek, wątroby, a także kobietom w ciąży.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaliniewicz Z., Anders A., Markowski P., Jadwisieńczak K., Krzysiak Z., Analiza cech fizycznych nasion wybranych gatunków jałowców, Acta Agroph., 3/2017.
  2. Kędzia A., Hołderna-Kędzia E., Oddziaływanie na bakterie beztlenowe olejku jałowcowego (Oleum Juniperi), Postępy Fitoterapii, 4/2018.
  3. Wasilewska G., Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, Wydawnictwo RM, Warszawa 2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami