Garbniki - rodzaje i właściwości

Garbniki – rodzaje i właściwości

Garbniki - rodzaje i właściwościGarbniki nazywane również taninami, to związki chemiczne, które mogą być zarówno pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego. Do ich funkcji należy między innymi wiązanie kolagenu, który obecny jest w skórze i odpowiedzialny jest za jej gładkość i miękkość. Nazwa pochodzi od słowa “tannum” i oznacza korę dębową.

Czym są garbniki?

Garbniki (inaczej taniny) to naturalne związki, które stanowią pochodne fenoli. Należą do składników soku komórkowego wielu odmian roślin. Naturalnie więc znajdują się w korzeniach, korze, liściach oraz owocach. Ich biologiczna, a zarazem najważniejsza funkcja polega na ochronie roślin przed inwazją różnego rodzaju drobnoustrojów czy pasożytów. Działają one szkodliwie na insekty oraz drobne kręgowce. Ponadto garbniki chronią liście i owoce przed atakiem bakterii i grzybów dzięki zdolności zmieniania struktury białek drobnoustrojów. O występowaniu garbników świadczy zwykle gorzkawo-cierpki smak.

Źródło garbników stanowią również owoce cytrusowe, winogrona, granat, żurawina, czarne jagody, groch, fasola (szczególnie czerwona) ziarna kawy, orzechy włoskie i orzechy laskowe, czerwona wino oraz liście herbaty (susz herbaciany zawiera 4-12 % tanin). Ze względu na to, że garbniki wykazują zdolność wiązania kolagenu w skórze, charakteryzują się działaniem ściągającym. Ponadto posiadają właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, a także biorą udział w uszczelnianiu ścian naczyń krwionośnych.

Pod względem chemicznym wyróżnia się dwa rodzaje garbników:

  • hydrolizujące (zawierające cząsteczkę cukru np. galotaniny)
  • proantocyjanidy (polimery flawonoidów)

Jak wpływają na nasze zdrowie?

Ze względu na właściwości antyoksydacyjne garbniki chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Ponadto dzięki działaniu ściągającemu uważa się je za skuteczną broń w walce z bakteriami. Radzą sobie nawet z m.in. gronkowcem złocistym oraz patogenami pochodzenia grzybiczego. Kwas taninowy zaleca się stosować w przypadku opryszczki na ustach, pieluszkowego zapalenia skóry oraz stanów zapalnych dziąseł.

Czy garbniki mogą szkodzić?

Ze względu na to, że garbniki to naturalne związki pochodzenia roślinnego, oprócz typowo korzystnych działań, wykazują również właściwości szkodliwe. W dużej mierze dotyczy to jednak sytuacji kiedy związki te przyjmuje się w skrajnie dużych ilościach. Szczególnie jeśli spożywają je osoby wrażliwe np. będące alergikami.

Nietolerancja na garbniki może wynikać z ich negatywnego wpływu na system przemiany materii, a dokładniej na przemianę białek. Alergia może wówczas nastąpić w sposób nagły jako zaburzenie ze strony układu odpornościowego nawet po kilku latach korzystania np. z herbaty. Innymi objawami nietolerancji garbników może być napadowy ból głowy, poczucie oszołomienia, stany lękowe, niepokój, migrena, biegunka i mdłości.

Garbniki w kosmetyce

Dzięki swoim właściwościom garbniki obecnie szeroko wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. I tak ekstrakt z czarnej herbaty zaleca się w celu zmniejszenia aktywności gruczołów łojowych, a więc w przypadku cery tłustej, cery mieszanej, łojotoku, włosach przetłuszczających się. Ekstrakt z kawy wykorzystywany jest w kremach do pielęgnacji okolic oczu oraz peelingów do ciała. Preparaty tego typu zwiększają krążenie krwi w naczyniach krwionośnych, wpływając na ujędrnienie i poprawę jakości skóry, a właściwości ściągające zapobiegają obrzękom pod oczami.

Garbniki znane są również z korzystnych właściwości w przypadku przebarwień skóry czy trądziku pospolitego. Korzystnie działają również na nadmierną potliwość.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *