Acerola
Acerola

Aktualizacja: 24 kwietnia 2022

Prawoślaz lekarskiPrawoślaz lekarski to roślina, która znana była już w starożytności. Dziś jej popularność jest równie duża. Dzięki swoim składnikom odżywczym oraz właściwościom, należy do grupy ziół chętnie i szeroko wykorzystywanych w tzw. medycynie naturalnej.

Prawoślaz lekarski – charakterystyka

Prawoślaz lekarski należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość ok. 1,5 m. Kwiaty prawoślazu lekarskiego są barwy różowej i lokalizują się głównie na wierzchołku samej łodygi. Natomiast jego surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń.

Jakie właściwości wykazuje prawoślaz lekarski?

Do głównych związków czynnych tej rośliny zalicza się śluzy, które obecne są w jego korzeniach. Ilość tych związków zależna jest przede wszystkim od wieku rośliny. Im korzenie są starsze, tym większa jest ich zawartość. Prawoślaz lekarski to również źródło pektyn, garbników, soli mineralnych, a także skrobi i wielu aminokwasów. W liściach prawoślazu znaleźć można także flawonoidy, kwasy organiczne, kumaryny oraz sole mineralne.

Swoje właściwości prawoślaz lekarski zawdzięcza głównie śluzom. Stosowanie tej rośliny przede wszystkim osłaniania błony śluzowe układu oddechowego. Oprócz korzystnego działania śluzów bardzo pomocne są też inne jej składniki np. skrobia, która usuwa nadmiar sebum ze skóry, a także łagodzi świąd. Garbniki działają głównie ściągająco, oczyszczająco na skórę oraz łagodzą jej podrażnienia. Prawoślaz wykazuje również działanie wykrztuśne, co bardzo pomocne jest przy przeziębieniach i towarzyszącym im kaszlu.

Jakie zastosowanie ma prawoślaz lekarski?

Działanie prawoślazu lekarskiego można przedstawić w skrócie:

  • stosowany w postaci ciepłego naparu leczy choroby układu moczowego oraz częste oddawanie moczu;
  • ma zastosowanie w produkcji syropów o działaniu wykrztuśnym, które przydatne są w przypadku przeziębienia i towarzyszącemu mu suchemu kaszlowi, a także w przypadku astmy oskrzelowej czy infekcji górnych dróg oddechowych;
  • pomaga przy poparzeniach słonecznych, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i zmiękczające naskórek;
  • w postaci naparu służy do pielęgnacji przesuszonych włosów oraz zniszczonych paznokci;
  • łagodzi bóle gardła;

Wyciąg z prawoślazu stanowi również składnik kosmetyków np. maseczek lub kremów o działaniu mocno regenerującym, przeznaczonych dla skór wrażliwych.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Krajewska J., Prawoślaz lekarski – tradycyjne zastosowanie i nowe perspektywy, Lek w Polsce, 10/2014.
  2. Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K., Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami