Anyż – co w sobie kryje?

Anyż - co w sobie kryje?Anyż to jedna z niewielu przypraw, obok cynamonu i goździków, której zapach przypomina nam czas Świąt Bożego Narodzenia. Z tego też względu bardzo dobrze jest przez nas kojarzony. Jednak  oprócz tego anyż posiada w sobie wiele cennych właściwości leczniczych. Jakich? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie anyżu.

Anyż lub tzw. anyż gwiazdkowy (gwieździsty) to wysuszone owoce drzewa noszącego nazwę Badian właściwy. Posiada on charakterystyczny wygląd, ponieważ występuje w postaci ośmioramiennej gwiazdy, która w środku zawiera nasiona. Anyż wykorzystywany jest nie tylko jako forma przyprawy, ale również jako surowiec w koncernach farmaceutycznych do produkcji leków. Dodatkowo stosuje się go w przemyśle kosmetycznym jako składnik perfum.

Anyż – właściwości

Owoce badiana właściwego zawierają cenne dla nas tłuszcze, węglowodany, cholinę, flawonoidy, śluzy oraz sterole. Dzięki tak wielu składnikom odżywczym, anyż wykazuje wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia.

1. Niweluje objawy niestrawności.

Anyż gwiaździsty pomaga zlikwidować nieprzyjemne objawy przejedzenia. Pobudza działanie soków trawiennych i działa rozkurczowo. Niweluje także gazy i wzdęcia.

2. Redukuje kaszel.

Spożywanie anyżu pobudza wydzielanie śluzu w układzie oddechowym przez co działa wykrztuśnie.

3. Zwiększa produkcję pokarmu u kobiet karmiących.

Napar wykonany z anyżu zawiera związki pobudzające gruczoł mlekowy kobiety do produkcji mleka.

4. Relaksuje i odpręża.

Olejek anyżowy dodawany np. do kąpieli doskonale odstresowuje. Ponadto działa przeciwbólowo i rozluźniająco. Taka kąpiel szczególnie polecana jest kobietom o boleśnie przechodzących miesiączkach.

Zastosowanie anyżu

Anyż jest to surowiec, z którego m.in. produkowany jest miód. Jednak jego głównym zastosowaniem jest kierunek kulinarny, a więc używany jest przede wszystkim jako forma przyprawy. Anyż dodawany jest do wielu dań mięsnych, deserów, ciast i ciasteczek.  W przypadku dań głównych, anyż stosowany jest w szczególności do dań ciężkostrawnych np. na bazie kapusty. Posiada on charakterystyczny, intensywny smak. Z tego względu chętnie dodawany jest do deserów, w szczególności tych świątecznych np. pierników.

Doskonale sprawdza się również jako dodatek do kompotów np. śliwkowego, jabłkowego czy gruszkowego. Ponadto świetnie wzbogaca smak takich napojów jak herbata oraz kawa. Anyż znalazł też zastosowanie w produkcji różnego rodzaju likierów, nalewek oraz innych alkoholi smakowych.

Jak właściwie przechowywać anyż?

Anyż gwiazdkowy, bardzo podobnie jak inne przyprawy, należy przechowywać w szklanym, zamykanym słoiczku, jak również zacienionym, suchym miejscu. Takie opakowanie będzie idealne, ponieważ inne mogą przepuszczać wysoką temperaturę, powietrze lub wilgoć, które nie sprzyjają tej przyprawie. Istotny jest również fakt, że anyż dłużej utrzymuje świeżość w postaci niezmielonej.

Polecane produkty:

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *