Aktualizacja: 29 września 2022
Goździki, oprócz walorów dekoracyjnych, spełniają również wiele funkcji zdrowotnych. Wykazują m.in. właściwości znieczulające i odświeżające. Dlatego stosowane doustne mogą stanowić skuteczny i naturalny preparat na ból zęba lub odświeżenie oddechu. W jaki sposób jeszcze goździki wpływają na nasz organizm? Poznajmy ich właściwości i zastosowanie.
Czym są goździki?
Nazwa goździk pochodzi z języka łacińskiego od słowa clavus, co dokładnie oznacza gwóźdź. Goździki jako przyprawa kuchenna to suszone, jednak nierozwinięte pąki korzennego drzewa tropikalnego – goździkowca. Pochodzą one z wysp indonezyjskich, a obecnie popularne są na całym świecie. Goździki występować mogą pod dwiema postaciami: sypkiej lub oryginalnej, w której posiadają kształt gwoździ. Ich stosowanie zaleca się jednak w tej drugiej formie, ponieważ zawierają zdecydowanie więcej właściwości leczniczych.
Goździki – właściwości
Zdrowotne właściwości goździków wynikają z obecności w ich składzie eugenolu – związku obniżającego aktywność enzymów, które wywołują stan zapalny w organizmie. Przyprawa goździkowa to także źródło wielu składników mineralnych m.in. magnezu i wapnia. Ponadto zawiera cenne dla nas kwasy omega 3, witaminę A, C i K oraz przeciwutleniacze hamujące wolne rodniki, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób.
Dzięki obecności tak cennych składników goździki wykazują wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu. Działają m.in. uspokajająco, rozgrzewająco, antyseptycznie, a nawet odmładzająco. Przyprawa o intensywnie korzennym smaku i aromacie poprawia nasz apetyt, jak również procesy trawienne.
Goździki są skutecznym środkiem przeciwbólowym w przypadku dolegliwości dziąseł, zębów oraz głowy. Ponadto ich ssanie bardzo dobrze odświeża oddech. To także preparat, który skutecznie radzi sobie z obniżeniem wysokiego poziomu cholesterolu. Antyseptyczne i przeciwbólowe działanie goździków sprawdza się również podczas przeziębienia. Łagodzą one bowiem ból gardła oraz uporczywy kaszel. Goździki posiadają również właściwości przeciwgrzybicze. Niszczą bowiem pasożyty obecne w jelitach, zapobiegają biegunce i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego.
Zastosowanie w kuchni
Goździki charakteryzują się dość słodkim, owocowym smakiem oraz korzennym aromatem. To dzięki niemu właśnie bardzo chętnie są one wykorzystywane w kuchni, aby wzbogacić smak i zapach wielu potraw. Często całe goździki dodawane są do kompotów, grzanego wina, w którym spełniają funkcję mocno rozgrzewającą. Ponadto wykorzystywane są również do dań głównych na bazie dziczyzny czy wieprzowiny. Goździki można dodawać do rosołu oraz potraw z dodatkiem grzybów. Z kolei w postaci sproszkowanej wykorzystywane są do farszu pasztecików, pizzy oraz potraw rybnych.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
- Kohlmunzer S., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.
- Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M., Grzesik K., Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, Chemik, 2/2012.
Uwielbiam do herbatki i… zamiast gumy do żucia, której już nie biorę do ust 🙂
Super, merytoryczny wpis 🙂
O eugenolu jeszcze nie słyszałem. Bardzo przydatna informacja!
Ja używam goździki tylko do kompotu z suszonych owoców i do zapraw.
Słyszałam o tych właściwościach przeciwbólowych, ale nigdy nie miałam okazji sprawdzić 😉
Bardzo przydatne informacje, goździki mają cudowną moc, o czym przekonałam się właśnie podczas przeziębienia, które mnie ostatnio dopadło. Od tej pory profilaktycznie piję codziennie kompot z jabłek właśnie z goździkami. 🙂