Acerola
Acerola

Aktualizacja: 29 września 2022

Goździki - właściwości i zastosowanieGoździki, oprócz walorów dekoracyjnych, spełniają również wiele funkcji zdrowotnych. Wykazują m.in. właściwości znieczulające i odświeżające. Dlatego stosowane doustne mogą stanowić skuteczny i naturalny preparat na ból zęba lub odświeżenie oddechu. W jaki sposób jeszcze goździki wpływają na nasz organizm? Poznajmy ich właściwości i zastosowanie.

Czym są goździki?

Nazwa goździk pochodzi z języka łacińskiego od słowa clavus, co dokładnie oznacza gwóźdź. Goździki jako przyprawa kuchenna to suszone, jednak nierozwinięte pąki korzennego drzewa tropikalnego – goździkowca. Pochodzą one z wysp indonezyjskich, a obecnie popularne są na całym świecie. Goździki występować mogą pod dwiema postaciami: sypkiej lub oryginalnej, w której posiadają kształt gwoździ. Ich stosowanie zaleca się jednak w tej drugiej formie, ponieważ zawierają zdecydowanie więcej właściwości leczniczych.

Goździki – właściwości

Zdrowotne właściwości goździków wynikają z obecności w ich składzie eugenolu – związku obniżającego aktywność enzymów, które wywołują stan zapalny w organizmie. Przyprawa goździkowa to także źródło wielu składników mineralnych m.in. magnezu i wapnia. Ponadto zawiera cenne dla nas kwasy omega 3, witaminę A, C i K oraz przeciwutleniacze hamujące wolne rodniki, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób.

Dzięki obecności tak cennych składników goździki wykazują wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu. Działają m.in. uspokajająco, rozgrzewająco, antyseptycznie, a nawet odmładzająco. Przyprawa o intensywnie korzennym smaku i aromacie poprawia nasz apetyt, jak również procesy trawienne.

Goździki są skutecznym środkiem przeciwbólowym w przypadku dolegliwości dziąseł, zębów oraz głowy. Ponadto ich ssanie bardzo dobrze odświeża oddech. To także preparat, który skutecznie radzi sobie z obniżeniem wysokiego poziomu cholesterolu. Antyseptyczne i przeciwbólowe działanie goździków sprawdza się również podczas przeziębienia. Łagodzą one bowiem ból gardła oraz uporczywy kaszel. Goździki posiadają również właściwości przeciwgrzybicze. Niszczą bowiem pasożyty obecne w jelitach, zapobiegają biegunce i innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego.

Zastosowanie w kuchni

Goździki charakteryzują się dość słodkim, owocowym smakiem oraz korzennym aromatem. To dzięki niemu właśnie bardzo chętnie są one wykorzystywane w kuchni, aby wzbogacić smak i zapach wielu potraw. Często całe goździki dodawane są do kompotów, grzanego wina, w którym spełniają funkcję mocno rozgrzewającą. Ponadto wykorzystywane są również do dań głównych na bazie dziczyzny czy wieprzowiny. Goździki można dodawać do rosołu oraz potraw z dodatkiem grzybów. Z kolei w postaci sproszkowanej wykorzystywane są do farszu pasztecików, pizzy oraz potraw rybnych.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
  2. Kohlmunzer S., Farmakognozja – podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013.
  3. Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M., Grzesik K., Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, Chemik, 2/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami