Kolagen do picia
Kolagen do picia

Gruszka - właściwości zdrowotneGruszka to owoc, którego słodki smak oraz delikatny zapach podbija świat od wieków. Obecnie wyróżnia się kilka gatunków oraz podgatunków gruszki, które wykazują różny smak oraz właściwości. Czym więc charakteryzuje się ten owoc oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

Czym jest gruszka?

Gruszka to owoc przyjmujący różne barwy, od zielonej, przez żółtą, czerwoną, po odcienie brązu. Posiada dość twardą skórkę i charakterystyczny stożkowaty kształt. W zależności od odmiany wykazuje bardziej lub mniej słodki smak, posiada twardą lub miękką strukturę oraz duże lub małe rozmiary. Drzewa gruszy wymagają łagodnego klimatu do prawidłowego funkcjonowania, a sam owoc po zerwaniu również odpowiedniego przechowywania. Mimo to należy do jednych z ulubionych owoców sezonowych w Polsce. Swą popularność zawdzięcza dużej dostępności, niskiej cenie oraz szerokiej gamie zastosowań kulinarnych.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje gruszka?

Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów gruszka słynie z kompleksowego i jednocześnie pozytywnego działania na organizm. Do głównych funkcji tych związków należy spowalnianie procesów starzenia się organizmu poprzez redukcję wolnych rodników. W składzie gruszki znajdziemy również kwas foliowy, witaminę K oraz związki mineralne tj. potas, mangan, miedź, magnez, bor, rzadziej spotykany jod, a także kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy), błonnik i fitosterole.

Obecność w gruszce błonnika sprawia, że owoce te sprawdzają się dobrze w walce z problemem jakim są zaparcia. Bez wątpienia regulują również pracę całego układu pokarmowego. Ponadto błonnik gwarantuje uczucie sytości, co przekłada się na spożywanie mniejszej ilości kalorii. Ogranicza tym samym wchłanianie się cukrów oraz tłuszczów w jelicie, co przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi.

Gruszki w szczególności zalecane są osobom z nadciśnieniem, które również są w stanie regulować. W związku z tym regularne spożywanie gruszek i włączanie ich do codziennego menu można uznać za pewnego rodzaju profilaktykę chorób związanych z układem krążenia. Występujące zaś w gruszkach żelazo zapobiega rozwojowi anemii.

Ciekawostką jest fakt, że medycyna naturalna wykorzystuje napar z gruszek, który jak się okazuje, skuteczny jest w walce z przeziębieniem, gorączką oraz uciążliwym kaszlem.

Gruszka charakteryzuje się również działaniem moczopędnym. Wszystko ze względu na fakt, że stanowi źródło potasu, a więc pierwiastka, który odpowiedzialny jest za regulację gospodarki wodnej organizmu. Dzięki temu spożywanie gruszek pomaga uporać się z problemami układu moczowego jakim może być zapalenie dróg moczowych, a także zredukować obrzęki dotyczące nóg czy twarzy spowodowane nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie.

Cenną wskazówką jest fakt, że gruszki powszechnie nazywane są owocami hypoalergicznymi. Oznacza to, że bardzo rzadko stanowią przyczynę jakichkolwiek reakcji alergicznych ze strony ludzkiego organizmu. W związku z tym gruszki należą do jednych z pierwszych owoców podawanych dzieciom już po ukończeniu 6 miesiąca życia.

Zastosowanie gruszki w kosmetyce

Ze względu na szeroki skład odżywczy owoc ten doskonale odnalazł się również w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Napar wykonany ze świeżych owoców wykorzystywany jest w formie okładów w przypadku trudno gojących się ran oraz owrzodzeń. Charakteryzuje się również działaniem wygładzającym. W sposób delikatny pozbywa się martwych komórek naskórka wygładzając wszelkie jego niedoskonałości. Dzięki jego regularnemu stosowaniu skóra zyskuje nawilżenie, a także staje się zrewitalizowana, miękka w dotyku oraz rozjaśniona. Zostaje spowolniony jej proces starzenia się dzięki obecności antyoksydantów.

Ciekawostki

  • owoc ten w zależności od swojej odmiany, wykazuje najlepszą jakość w temperaturze od -1 do 1 stopnia Celsjusza
  • gruszki nie powinny być przechowywane blisko jabłek
  • do największych producentów gruszek należą: Włochy, Turcja, Chiny, USA, Argentyna, a także Chiny.
Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami