Jabłko - właściwości i zastosowanie

Jabłko – właściwości i zastosowanie

Jabłko - właściwości i zastosowanieJabłko należy do jednych z najbardziej popularnych i dostępnych owoców w Polsce. Spotkać je można zawsze i wszędzie. Zarówno zimą jak i latem, w sklepach czy na targu. Owoc ten należy również do produktów uniwersalnych, co oznacza, że można poddawać je obróbce termicznej, jeść na surowo, czy dodawać do deserów lub dań mięsnych. Co kryje w sobie jabłko oraz jak owoce te wpływają na nasze zdrowie?

Jabłko to owoc, który nie tylko smakuje, ale również korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Charakteryzuje się sporą zawartością składników odżywczych, dzięki czemu znalazło szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie naturalnej.

Jabłko w zależności od swojej odmiany posiada słodki, kwaśny lub słodko-kwaśny smak. Swym kształtem nie różni się, więc z reguły jest okrągłe. Średnia waga jabłka waha się w granicach 60 -150 gramów co oznacza, że może posiadać różną wielkość. Świeże owoce jabłoni zwykle są dość twarde i chrupkie. Kiedy owoc dojrzewa jego skórka staje się miękka, a z czasem nawet pomarszczona. Nie przeszkadza to jednak w jego spożywaniu.

Mimo iż niektóre odmiany jabłek są twarde to warto pamiętać, że należą one do owoców wrażliwych na urazy mechaniczne. W związku z tym nie należy ich “obijać”, ponieważ stają się wówczas brązowe, co nie tylko wpływa na estetykę i walory smakowe, ale także na ich wartość odżywczą, poprzez rozpoczęty w tym momencie proces gnilny.

Jakie właściwości zdrowotne posiada jabłko?

Bez wątpienia cechą charakterystyczną jabłek jest ich niska kaloryczność oraz wysoka zawartość pektyn, należących do jednej z frakcji błonnika pokarmowego. To właśnie dzięki nim owoce te zapewniają uczucie sytości, jednocześnie regulując poziom cholesterolu i glukozy we krwi. W jego składzie znajduje się również witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, kwercetyna, antyoksydanty oraz związki mineralne (wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo).

Obecne w jabłkach antyoksydanty wykazują zbawienny wpływ na naszą cerę. Spowalniają procesy starzenia się, wyrównują jej koloryt, stymulują krążenie, a także zapobiegają rozwojowi chorób związanych z wiekiem tj. choroba Alzheimera, choroby serca czy nowotwory. Nieodzowny wpływ na urodę wykazuje również obecna w jabłkach witamina A oraz witamina E, które zapewniają odpowiedni poziom jej nawilżenia oraz odbudowują i regenerują naskórek skutecznie odmładzając jego wygląd.

Spożywanie jabłek zwiększa system immunologiczny organizmu m.in dzięki dostarczaniu witaminy C oraz cynku. Minerał ten niezbędny jest w prawidłowym funkcjonowaniu białych płytek krwi (leukocytów).

Jabłka wykazują ważną rolę w procesie odchudzania. Pomocne są więc w walce ze zbędnymi kilogramami. Wszystko dzięki obecności błonnika, który wypełnia żołądek regulując tym uczucie głodu. Oprócz tego owoce stanowią również składnik diety oczyszczających.

Zastosowanie jabłek w kuchni

Jabłka są owocami dość uniwersalnymi. Można więc spożywać je i przygotowywać na wiele różnych sposobów. I tak można je jeść na surowo (w całości) traktując jej jako zdrową przekąskę, a także poddawać je obróbce termicznej, a więc gotować, smażyć, piec, prażyć, dusić lub suszyć.

Z jabłek można przygotować wiele przetworów. Zaliczają się do nich produkty tj. soki, kompoty, a nawet alkohol. Z  pektyn obecnych w jabłkach produkuje się związek o charakterze żelującym, służący do przygotowywania innych potraw.

Jabłka to również doskonały składnik ciast, lodów, sałatek owocowych, a także dań mięsnych sporządzanych na bazie kaczki czy wątróbki.

Czy jabłko może spożywać kobieta w ciąży?

Nie występują żadne przeciwwskazania mówiące o tym, że kobieta w ciąży nie może spożywać jabłek w tym wyjątkowym dla siebie czasie. Co więcej, owoce te są powszechnie zalecane przyszłej mamie ze względu na dużą zawartość składników odżywczych.

Jak właściwie przechowywać jabłka?

Właściwe przechowywanie jabłek to kluczowa kwestia w utrzymaniu owców w jak najlepszym stanie. Najlepiej kiedy owoce znajdują się w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Maksymalny czas ich przechowywania to 15 dni. Należy wziąć pod uwagę fakt, iż wraz z upływem czasu zmniejsza się ich wartość odżywcza, a zwiększa poziom cukru.

Warto również mieć na uwadze przechowywanie jabłek uszkodzonych lub przejrzałych blisko owoców świeżych. Ma to bowiem duże znaczenie, ponieważ przyspiesza to procesy dojrzewania owoców świeżych poprzez wydzielany przez nie etylen.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *