Drzewo sandałowe – właściwości

Aktualizacja

Drzewo sandałowe - właściwościDrzewo sandałowe występuje aż w 9 gatunkach, które zlokalizowane są na terenach nizinnych Australii, Azji południowo-wschodniej oraz na wyspach Pacyfiku. Czym się charakteryzuje oraz jakie właściwości posiada ta roślina? Oto wskazówki.

Drzewo Sandałowe wywodzi się z Półwyspu Indochińskiego. Dziko rosnące występuje na terenach Australii i Cejlonie. Należy on do roślin pasożytniczych, w związku z tym do jego uprawy potrzebne jest zasadzenie innych gatunków roślin, które będą jego żywicielem.

Sandałowiec występuje aż w 9 gatunkach. Jednak najczęściej wykorzystywanym jest sandałowiec biały. To właśnie jego drewno najbardziej cenione jest przez rzemieślników, a olejek z niego pozyskiwany powszechnie stosuje się w kosmetologii i medycynie naturalnej.

Drzewo sandałowe – wpływ na organizm człowieka

Drzewo sandałowe wykazuje właściwości wychładzające oraz relaksujące całe ciało. Jego działanie obejmuje również układ krwionośny, pokarmowy, oddechowy oraz nerwowy. Ponadto hamuje procesy nadmiernego pocenia się organizmu i starzenia. Dodatkowo może być pomocne w zmniejszeniu gorączki. Kilka jego kropelek zastosowanych na okolice czoła działa ochładzająco. Drzewo sandałowe i jego właściwości wykorzystuje się podczas medytacji, ponieważ wpływa na wyciszenie organizmu i zwiększenie koncentracji. Pobudza również inteligencję oraz zwiększa samoświadomość. Jego zapach posiada działanie relaksacyjne, a także wpływa na jakość snu. Zalicza się go do grupy afrodyzjaków.

Pozyskiwany olejek z drzewa sandałowego korzystnie wpływa na kondycję skóry. Wykazuje bowiem działanie odżywcze, antybakteryjne, reguluje produkcję sebum, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. W związku z tym polecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i zanieczyszczonej.  Może mieć również wpływ na zmniejszanie się blizn i przebarwień.

Zobacz również: Przebarwienia po trądziku – domowe sposoby redukcji.

Charakterystyka i zastosowanie drzewa sandałowego

Drzewo sandałowe posiada charakterystyczny, piaskowy i cierpki zapach, z którego pozyskiwany jest olejek eteryczny o wielu cennych właściwościach. Charakteryzuje się działaniem antyseptycznym, uspokajającym oraz łagodzącym depresje. Może mieć wpływ na niwelowanie bezsenności, nerwicy, zmniejszeniu dolegliwości menstruacyjnych i menopauzalnych. Drzewo sandałowe wchodzi w skład kremów oraz balsamów stosowanych na skórę, które zapewniają jej gładkość i nawilżenie.

Zobacz również: Zioła na bolesne miesiączki.

Ciekawostką jest to, że sandałowiec jest rośliną bardzo często wykorzystywaną zarówno dla buddystów jak i hindusów. Zjawisko kadzenia jego sproszkowanym drewnem to bardzo ważna część rytuałów religijnych. Z kolei w Indiach olejkiem z drzewa sandałowego nacierane są zwłoki zmarłych.

Sproszkowane drzewo sandałowe, oprócz produktu rytualnego stanowi bardzo dobry komponent kosmetyków. Głównie w postaci maseczek przeznaczonych do skóry podrażnionej, trądzikowej, zanieczyszczonej oraz pozbawionej blasku. Z kolei olejek wykorzystuje się przemyśle perfumeryjnym. Jest także ważnym elementem medycyny ajurwedyjskiej.

Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *