olej migdałowy

Spirulina/Nie udało się zaimportować tagu wpisu %s olej migdałowy
22 01, 2018

Olejek migdałowy – właściwości pielęgnacyjne

Przez |2018-01-22T17:01:19+01:0022 stycznia, 2018|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|3 komentarze

Olejek migdałowy charakteryzuje się cennymi właściwościami pielęgnacyjnymi. Należą do nich m.in. poprawa cyrkulacji krwi, działanie nawilżające i przeciwstarzeniowe. W jaki inny sposób ten kosmetyk wpływa na naszą urodę i wygląd zewnętrzny? Poznajmy bliżej właściwości i zastosowanie olejku migdałowego.

27 02, 2010

Olej migdałowy

Przez |2010-02-27T06:00:25+01:0027 lutego, 2010|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|0 komentarzy

Olej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

Go to Top