Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?

4.83 avg. rating (90% score) - 6 votes

Dlaczego Spirulina z TajwanuSpirulina jest uprawiana w wielu miejscach na świecie: w USA, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Tajwanie i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że przecież skoro jest to ten sam glon, to nie będzie miało znaczenia, skąd on pochodzi. W praktyce jednak różnice są dość znaczne.
W ścisłej czołówce producentów znajdują się Stany Zjednoczone, Australia i Tajwan, jednak wiele wskazuje na to, że właśnie w tym ostatnim miejscu powstają suplementy o najwyższej jakości. Dlaczego?

  • Spirulina z Tajwanu jest zawsze uprawiana za specjalnym pozwoleniem. Wprawdzie alga ta występuje tam również w stanie dzikim, to jednak do celów spożywczych potrzebna jest specjalna licencja, którą zdobywa się po dość żmudnym procesie certyfikacji, w czasie którego sprawdza się między innymi jakość warunków przyszłej hodowli.
  • Certyfikat pochodzenia jest również obowiązkowym dokumentem. Jest on wystawiany przez producentów, którzy chcą sprzedawać swoje suplementy na bazie Spirulina. To o tyle istotne, że dla końcowego użytkownika ta informacja stanowi gwarancję, że suplement był wyprodukowany zgodnie z wyśrubowanymi normami jakościowymi.
  • Zgoda na produkcję – oto kolejna przeszkoda formalna. Kiedy plantacja Spiruliny zostanie dopuszczona do uruchomienia, przechodzi jeszcze szereg innych kontroli, które stwierdzają, że wszystko odbyło się zgodnie z określonymi wymogami i pozyskane algi można wykorzystać do produkcji środków spożywczych.
  • Środowisko. Przynajmniej to nie jest wymogiem formalnym. Tajwan jednak znakomicie spełnia kryteria klimatyczne Spiruliny. Jest to alga o dość wąskim optimum życiowym, więc w wielu miejscach, aby w ogóle ją uprawiać, trzeba dość mocno ingerować w naturalny ekosystem, na przykład napowietrzać wodę, mieszać ją, czasem sztucznie podgrzewać, a to zawsze oznacza spadek jakości i wzrost ilości zanieczyszczeń. Tajwan jest miejscem idealnie odpowiadającym algom z gatunku Spirulina i tutaj są one najsilniejsze. Przekłada się to z jednej strony na znikomy udział innych alg w produkcie, a poza tym na optymalny i wartościowy skład samego suplementu.

Jakość a cena Spiruliny

Żeby przekonać się, jak ważne jest miejsce, warto porównać ceny. Spirulina z Tajwanu kosztuje około 50 dolarów za kilogram, ale nie ta gotowa, tylko półprodukt – wysuszona alga, która dopiero będzie przerabiana na tabletki albo strawny proszek. Indyjska czy Chińska może kosztować nawet czterokrotnie mniej. Byłaby to dobra wiadomość, gdyby nie fakt, że w tym przypadku cena dość dobrze odzwierciedla jakość. Nie jest tak, że Spirulina rośnie sama – o tą algę trzeba dbać i jest to proces czasochłonny, wymagający sporej wiedzy i niemałych nakładów finansowych nawet w najlepszym miejscu, jeśli pozyskany surowiec ma być naprawdę pierwszej jakości.

Spirulina z Tajwanu dostępna jest w ofertach kilku firm. Uprawia się ją tam w relatywnie niewielkich zbiornikach, często pochodzenia naturalnego. Firm, które mają swoje udziały w plantacjach nie ma wiele, dlatego warto patrzeć, czyj suplement się kupuje. Te tańsze, choć zasadniczo skład mają ten sam – 100% Spirulina – efektów mogą nie dać aż takich jakie byśmy się spodziewali, będą one dużo słabsze w działaniu.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz