Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 3 listopada 2020

Chlorella i jej zaletyChlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym, jednakże posiada również inne zalety. Jest bowiem bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach, mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Z tego powodu warto jest ją włączyć do codziennej diety. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.

Chlorella i jej zalety

Ze względu na swój skład Chlorella wykazuje bardzo szerokie właściwości wpływające na organizm człowieka. Wspiera nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne oraz urodę. Ponadto można ją stosować zarówno jako suplement, jak i celem przygotowywania domowych kosmetyków do stosowania zewnętrznego.

Odżywianie organizmu

Chlorella przede wszystkim dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych. Są to m.in. aminokwasy, witaminy, minerały, w szczególności fosfor, potas, magnez, wapń (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastki śladowe: żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź i kobalt (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która wspomaga regenerację uszkodzeń skóry, powstałych w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego. Dodatkowo wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi raka płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy w konsekwencji może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.

Oczyszczanie organizmu

Błona komórkowa tej algi jest charakterystyczna i składa się z trzech, bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości Chlorelli.

Zobacz również: Rozerwana ściana komórkowa w aldze Chlorella – dlaczego jest to ważne?

Oczyszcza organizm, a szczególnie układ trawienny z:

  • toksyn;
  • metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, a także ołów ze środowiska);
  • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb);
  • alkoholu.

Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże toksyny i usuwa je z organizmu – zalety te są bardzo cenione. Ponadto uszczelnia ścianki jelit, dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom, czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. Dlatego w sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie), Chlorella jest niezastąpiona, gdyż absorbując toksyczne związki, zapobiega przeciążeniu nerek, a także wątroby.

Można to zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96% przypadków, testowane osoby mogły uniknąć kaca po zażyciu 4-5 gramów Chlorelli przed spożyciem alkoholu.

Zobacz również: Sposób na kaca – oczyszczające działanie Chlorelli.

Wzmacnianie odporności

Chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu, ponieważ stymuluje układ odpornościowy. CGF (czynnik wzrostu Chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, a także bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową znacznie usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.

CGF w Chlorelli

Zmniejszanie alergii

Spożywanie tej algi wycisza pobudzenie układu odpornościowego organizmu, dzięki czemu zapobiega destrukcji, spowodowanej przez własne przeciwciała. Podczas badań, analizy mikroskopowe dowodzą, że pyłek kwiatowy kiedy osiada na naszych błonach śluzowych nie jest w 100% substancją naturalną. Jest on skażony szkodliwymi substancjami. Mikstura pyłku kwiatowego z materiałem toksycznym powoduje bardzo silną reakcję systemu immunologicznego. Chlorella łagodzi nadmierne reakcje układu odpornościowego i jednocześnie eliminuje metale ciężkie. Działa zatem antyalergicznie.

Wspieranie trawienia

Suplementacja wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. W istocie Chlorella działa jak antybiotyk, dzięki zawartości takiej substancji jak chlorelin. Dlatego niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. W konsekwencji Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej.

Zobacz również: Chlorella na poprawę trawienia.

Poprawa krążenia

Alga ta wpływa na tworzenie się krwi, a także wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Z pewnością Chlorella jest obecnie najbogatszym źródłem chlorofilu. Chlorofil budową strukturalną cząsteczki, zbliżony jest do hemoglobiny. Dlatego korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.

Dodatkowo spożywanie Chlorelli wpływa na regulację poziomu cholesterolu, co w konsekwencji zapobiega miażdżycy. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. W przypadku hypocholesterolemii, alga ta sprzyja syntezie cholesterolu w organizmie.

Działanie antyoksydacyjne

Chlorella pomaga neutralizować wolne rodniki, odmładzając organizm. Poprzez spowalnianie procesu utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Usuwanie wolnych rodników jest także istotne z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych. Wykazuje zatem silne działanie przeciwutleniające.

Wpływ na hoemostazę

Chlorella obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób, szczególnie takich jak cukrzyca, zatrucie alkoholowe, choróby nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo – naczyniowego. Najlepszym sposobem na przeciwdziałanie kwasicy jest spożywanie pożywienia bogatego w chlorofil. Dlatego Chlorella nadaje się do tego najlepiej.

Wirusy i grzyby

Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów. Chlorella pobudza powstawanie interferonu (glikoproteid), który hamuje proces produkcji białek wirusowych i bakteryjnych. Grzyby pasożytujące w jelitach powodują silną koncentrację szkodliwych substancji. W przypadkach zagrzybienia przewodu pokarmowego Chlorella przynosi efekty na kilku poziomach. Wzmacnia system immunologiczny, wiąże i eliminuje metale ciężkie, które sprzyjają rozwojowi grzybów, a także oddziaływanie w sposób zbliżony do probiotyków.

Depresja i zmęczenie

Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę w melatoninę, dzięki czemu lepiej się wysypiamy.

Wskazania do suplementacji Chlorelli

Chlorellę warto suplementować podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej, ponieważ uzupełni wszelkie niedobory pokarmowe wynikające z takich diet. Dodatkowo wskazaniem do jej spożywania są stany po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu, a także regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.

Wśród chorób i schorzeń stanowiących wskazanie do suplementacji Chlorelli znajdują się między innymi:

  • trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy;
  • źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju);
  • zatrucia, w tym toksynami występującymi w powietrzu;
  • reumatyzm;
  • artretyzm;
  • cukrzyca;
  • zaburzenia ciśnienia;
  • zaburzenia trawienia i wchłaniania;
  • infekcje wirusowe, bakteryjne i wirusowe.

U osób nadwrażliwych, na początku przyjmowania Chlorelli, mogą pojawić się niepożądane objawy. Mogą to być wykwity skórne w postaci trądziku lub niewielkiej wysypki. Są to naturalne przejawy powrotu równowagi wewnętrznej, a także detoksykacji, kiedy ciało aktywnie składniki toksyczne. Nie chodzi o alergię, ale o oczyszczanie organizmu. Chlorella i zalety wynikające z jej spożycia są tak szerokie, że warto zdecydować się na jej przyjmowanie.

Bibliografia

  1. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Halle I., Janczyk P., Freyer G., Suoffrant W., Effect of microalgae Chlorella vulgaris on laying hen performance, Archiva Zootechnica, 2/2009.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...