FikocyjaninaFikocyjanina to niebieski barwnik występujący w kompleksie białkowym wchodzącym w skład fikobiliprotein. Fikobiliproteiny zaś są związkami uczestniczącymi w procesie fotosyntezy.

Fikocyjanina – charakterystyka

Antocyjany nadają charakterystyczną barwę roślinom i glonom, ponieważ w środowisku alkalicznym przyjmują barwę niebieską. Przykładem dobrego źródła omawianego barwnika jest spirulina – mikroskopijna alga niezwykle popularna jako suplement. Fikocyjanina stanowi bowiem aż 1% całego jej składu.

Fikocyjanina jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie. Maksimum absorbancji fikocyjaniny zależy od pH środowiska i przy pH w granicach 5,0-7,0 wynosi 616-620 nm.

Zastosowanie fikocyjaniny

Fikocyjanina wykorzystywana jest między innymi w przemyśle gastronomicznym do barwienia produktów spożywczych. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie stanowi alternatywę dla barwników syntetycznych. Barwniki pochodzenia naturalnego w przeciwieństwie do syntetycznych charakteryzują się jednak mniej intensywną barwą. Ponadto są bardziej wrażliwe na działanie czynników utleniających, wysokiej temperatury czy zmian pH. Mimo swoich wad, omawiane barwniki zyskują coraz większą popularność. Naturalne produkty są bowiem współcześnie znacznie bardziej cenione od sztucznych.

Działanie barwiące fikocyjanin wykorzystuje się w wielu dziedzinach przemysłu, nie tylko spożywczym. Należy tu wspomnieć również o farmaceutyce czy kosmetologii. Atrakcyjna dla konsumentów, niebieska barwa produktów, zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego, cieszy się sporym uznaniem na rynku wśród osób w każdym wieku.

Fikocyjanina – właściwości zdrowotne

Spożywanie produktów bogatych w fikocyjaniny jest zalecane wszystkim osobom. W pierwszej kolejności należy wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym tych barwników. Posiadają one zdolność neutralizowania wolnych rodników tlenowych, które przyczyniają się do rozwoju licznych chorób – także nowotworowych, neurodegeneracyjnych czy układu sercowo-naczyniowego. Jest to szczególnie istotne w dzisiejszych czasach, ponieważ choroby cywilizacyjne stają się coraz powszechniejsze. Antyoksydanty w dużej mierze mogą im zapobiegać, zwłaszcza w połączeniu ze zdrowym trybem życia.

Fikocyjaniny wykazuje również działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i zmniejszające obrzęki. Szczególną rolę odgrywa w funkcjonowaniu układu odpornościowego i narządów krwiotwórczych. Wykazano bowiem, że stymuluje czynność krwinek białych, pobudza naturalną syntezę erytrocytów, leukocytów i trombocytów oraz znacznie poprawia odporność organizmu. Barwnik ten stymuluje produkcję leukocytów nawet wówczas, gdy szpik kostne został uszkodzony, np. w wyniku promieniowania.

Zobacz również: Zalety spiruliny – układ odpornościowy.

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Krępska M., Lasoń-Rydel M., Jagiełło J., Charakterystyka, właściwości, perspektywy i trudności stosowania niebieskich barwników naturalnych do barwienia produktów spożywczych, Technologia i Jakość Wyrobów, 61/2016.
  3. Stolarzewicz I., Kapturowska A., Białecka-Florjańczyk E., Mikrobiologiczne źródła barwników w technologii żywności, Postępy Mikrobiologii, 3/2012.
  4. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  5. Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J., Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63/2009.
  6. Miklaszewska M., Waleron M., Waleron K., Charakterystyka jadalnej cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Biotechnologia, 3/2008.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...