Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 1 listopada 2020

Grejpfrut - właściwości, dla których warto go jeśćGrejpfrut to owoc o bogatym składzie, a przez to wielu korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Zawiera między innymi witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pozytywnie wpływa na naszą urodę, utrzymując naczynia układu krwionośnego w odpowiedniej kondycji. Oprócz tego grejpfrut stanowi również składnik diet odchudzających, a to dlatego, że posiadają mało kalorii i przyspieszają przemianę materii. Co jeszcze w sobie kryją i jakie wykazują właściwości? Poznajmy bliżej działanie grejpfruta.

Grejpfrut – właściwości

Grejpfrut można nazwać bombą witaminową. A to dlatego, że jego skład bogaty jest m.in. w witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest doskonałym źródłem związków mineralnych. Charakteryzuje się dużą ilością flawonoidów, które wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

1. Wspomaga pracę serca.

Grejpfruty przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a także ciśnienie tętnicze. Okazuje się, że czerwone grejpfruty są bardziej skuteczne niż ich biała odmiana. Posiadają bowiem znacznie więcej likopenu oraz karotenoidów – przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy, nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się.

2. Wspomaga odchudzanie.

Grejpfruty są owocami niskokalorycznymi. Zalecane są więc wtedy gdy mamy ściśle określoną dietę i chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tanki tłuszczowej oraz wpływają na naturalne oczyszczanie organizmu. Ze względu na tak szerokie działanie grejpfruty stanowią idealny owoc dla osób chcących schudnąć.

3. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Owoce drzewa grejpfrutowego posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto są jednym z lepszych źródeł witaminy C, która zwiększa odporność naszego organizmu chroniąc przed atakiem różnego rodzaju infekcjami.

4. Regeneruje wątrobę.

Regularne spożywanie grejpfrutów pozwala oczyścić wątrobę z toksyn, zwiększyć wydzielanie żółci, a także w lepszy sposób filtrować krew. Warto wiedzieć, że jeden ze składników grejpfruta – naringenina może być pomocna w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV.

5. Łagodzi objawy bezsenności.

Olejek eteryczny obecny w grejpfrucie działa łagodząco na stres, stany lękowe, bóle migrenowe, objawy
PMS oraz bezsenność.  Zalecany jest on również jako dodatek do kąpieli, a także do stosowania bezpośrednio na skórę lub do tzw. inhalacji.

6. Dodaje urody.

Grejpfruty ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz obecności kwasów owocowych bardzo korzystnie wpływają na naszą skórę. Kosmetyki zawierające go w składzie zalecane są głównie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, ponieważ regulują wydzielanie sebum oraz zwężają rozszerzone pory skórne.

Czy grejpfrut może być niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Grejpfrut może być dla nas niebezpieczny, ale tylko gdy wejdzie w interakcje z niektórymi związkami. Przede wszystkim nie należy popijać leków sokiem z grejpfruta. Zawarte bowiem w nim furanokumaryny hamują działanie enzymu, który odpowiedzialny jest za rozpad wielu preparatów i we krwi przez długi czas utrzymuje ich wysokie stężenie. W przypadku leków nasercowych, obniżających ciśnienie krwi lub poziom cholesterolu może on wzrosnąć aż 5-10-krotnie.

Ze względu na to, że grejpfrut wchodzi w interakcje z różnymi lekami może powodować:

  • krwawienia z przewodu pokarmowego
  • niewydolność nerek

Oprócz tego jednoczesne przyjmowanie leków oraz picie soku z grejpfruta może prowadzić do zmiany stężenia przyjmowanych substancji. Zauważalny jest znaczący jego wzrost co sprzyja przedawkowaniu leków, a następnie pojawieniu się skutków ubocznych. W efekcie końcowym skończyć się to może nawet śmiercią.

Jak wybrać właściwego grejpfruta?

Przy zakupie grejpfrutów warto zwracać uwagę na te o intensywnym kolorze. Takie posiadają bowiem najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im owoce są większe i cięższe tym są bardziej soczyste. Oba końce grejpfruta powinny być spłaszczone, nie powinny być miękkie, ani lekko zielonej barwy.

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...