Aktualizacja: 12 października 2020
Ciasto kruche ze śliwkami to szybki i łatwy sposób na pyszną przekąskę między posiłkami. Do jego przygotowania nie są wymagane duże umiejętności kulinarne, a robione według przepisu zawsze wychodzi idealne. Dlatego warto skusić się na przygotowanie tego rodzaju ciasta.
Ciasto kruche ze śliwkami – przepis
- mąka kukurydziana (3/4 szklanki)
- skrobia ziemniaczana (2 łyżki)
- mąka ryżowa (1/3 szklanki)
- masło (około pół kostki – 125 g)
- cukier brązowy (2-3 łyżki)
- śliwki
Sposób przygotowania
- Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto.
- Tak przygotowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
- Umyć śliwki, wypestkować i przekroić na pół.
- Wysmarować blaszkę do tartej i położyć papier do pieczenia.
- Po upływie czasu wyciągnąć ciasto z lodówki.
- Kawałek ciasta odciąć i zostawić na kruszonkę.
- Rozwałkować ciasto na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia.
- Ułożyć śliwki skórką do dołu.
- Śliwki posypać pozostawionym wcześniej, rozkruszonym kawałkiem ciasta.
- Piec w piekarniku około 35-45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Polecane produkty


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz