Aktualizacja

Cukier brązowy - jak wpływa na nasze zdrowie?Cukier brązowy, w odróżnieniu od cukru białego, coraz częściej stanowi produkt, któremu przypisuje się właściwości lecznicze. Jak jest naprawdę? W jaki sposób spożywanie brązowego cukru wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

Czym jest brązowy cukier?

Brązowy cukier to nic innego jak cukier pozyskiwany z buraka cukrowego, który produkowany jest z dodatkiem melasy (ciemnobrązowy syrop, stanowiący produkt uboczny produkcji cukru trzcinowego lub cukru z buraka cukrowego). To właśnie ten składnik odpowiedzialny jest za jego charakterystyczny karmelowo-brązowy kolor.

Brązowy cukier produkowany jest z buraków cukrowych, jednak znacznie większy procent produkcji opiera się na trzcinie cukrowej. Ze względu na ilość dodanej melasy, cukier posiada jaśniejszą lub ciemniejszą barwę. W wielu sklepach najczęściej dostępny jest cukier muscovado i demerara. Ich nazwy są dość charakterystyczne i zawdzięczają je prowincjom, z których pochodzą.

Należy więc wziąć pod uwagę fakt, że nie zależnie od rodzaju produkcji cukru brązowego mamy do czynienia z produktem, który głównie składa się z sacharozy. Różnica obu rodzajów cukru – białego i brązowego – jeśli chodzi o kaloryczność jest bardzo niewielka (100 g białego cukru to 406 kcal, 100 g cukru brązowego to 390 kcal). Wyraźna jest jednak w smaku oraz cenie. Ciemna odmiana cukru uważana jest za produkt bardziej luksusowy, przez co automatycznie stanowi produkt droższy niż jego biały odpowiednik. Smak brązowego cukru jest delikatniejszy, z tego względu posiada szeroką rzeszę swoich fanów.

Właściwości zdrowotne brązowego cukru

Warto podkreślić, że cukier brązowy dzieli się na trzy podstawowe grupy:

  • nierafinowany – posiada naturalny brązowy kolor
  • rafinowany z melasą, która nadaje mu ostateczną barwę
  • rafinowany, który został zabarwiony w wyniku zachodzącego w nim procesu karmelizacji (powolne podgrzewanie cukru, powodujące jego brązowe zabarwienie)

Jedynie cukier nierafinowany zawiera najwięcej składników odżywczych. Zalicz się do nich między innymi:

Mając na uwadze fakt, że cukier brązowy w większości składa się z sacharozy, podobnie jak cukier tradycyjny, wpływa na zakwaszanie organizmu. W związku z tym spożywany w dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania próchnicy, chorób układu krążenia oraz chorób układu pokarmowego. W związku z tym nazywanie cukru brązowego produktem zdrowym jest pewnego rodzaju przekłamaniem.

Nie należy całkowicie jednak przekreślać jego wpływu na zdrowie człowieka. Wybierając cukier nierafinowany dostarczamy organizmowi m.in. związki mineralne, witaminy A, B i C, a także antyoksydanty i błonnik. Dzięki temu produkt ten wspomaga pracę nerek, a także wpływa na poziom cukru we krwi. Jeśli natomiast dostępność brązowego cukru nierafinowanego jest mocno ograniczona, dobrym rozwiązaniem będzie miód, który między innymi wpływa na poprawę odporności organizmu, działa przeciwbakteryjnie i odżywczo.

Wskazówka

Decydując się na zakup brązowego cukru należy uważać na tzw. podróbki. Należy pamiętać, że producenci w dużej mierze niestety chcą skorzystać na niewiedzy potencjalnego konsumenta. Często wytwarzając produkt jak najniższym kosztem, a następnie sprzedając go jako produkt wysokiej jakości.

Należy zaznaczyć, że ciemne zabarwienie cukru może dawać m.in karmel lub dodanie do białego oczyszczonego cukru wcześniej wspomnianej melasy. W takich przypadkach produkt jest zupełnie bezwartościowy. Prawdziwy brązowy cukier jest ciemny, a ze względu na swój skład może posiadać nieco lepką lub kleistą konsystencję. Warto więc zwrócić uwagę na kryształki brązowego cukru, czy są sypkie i idealnie równe.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...