Jemioła – co warto o niej wiedzieć

Jemioła - co warto o niej wiedziećJemioła to krzew o kulistym kształcie. Często spotkać ją można rosnącą na koronach drzew. Ponadto jemioła kojarzy nam się z ozdobą świąteczną i jak tradycja mówi, należy się pod nią pocałować. Poznajmy bliżej tę roślinę oraz jakie właściwości posiada.

Jemioła jest rośliną zaliczaną do grupy pasożytów, występującą w całej Europie oraz Azji. Jednak od dawien dawna uważana była za roślinę świętą, wykazującą właściwości lecznicze.

Jemioła posiada kształt mocno rozgałęziony. Zarówno liście jak i gałązki jemioły mają kolor jasnozielony. Są one dość delikatne, dlatego należy wykazywać przy niej dużą ostrożność. Występuje głównie na gałęziach drzew liściastych takich jak brzoza, topola czy lipa. Choć zdarza się, że wyrasta czasami na drzewach iglastych m.in. na sośnie. Jej okres kwitnienia przypada na luty i marzec.

Co kryje w sobie jemioła?

Tak naprawdę składniki odżywcze jemioły zależą od drzewa, na którym pasożytuje. Niemniej jednak stanowi źródło flawonoidów, aminokwasów, trójterpenów, związków śluzowych, soli mineralnych i peptydów. Dzięki tak różnorodnym składnikom jemioła posiada dość zróżnicowane właściwości.

Jemioła – właściwości

Jemioła już od dawna znana i ceniona jest dzięki działaniu obniżającemu ciśnienie krwi. W przypadku wysokiego ciśnienia ważne jest stosowanie leków (jemioła może je dodatkowo tylko obniżyć). Jeśli występuje niskie ciśnienie krwi, sama jemioła może je skutecznie uregulować. W tym przypadku może być stosowana jako jedyny lek. Dodatkowo spowalnia przyspieszone bicie serca, spowodowane nadmiernym pobudzeniem całego układu nerwowego.

Oprócz tego jemioła niweluje dolegliwości u kobiet podczas okresu menopauzy, zmniejsza krwawienia miesiączkowe, a także reguluje pracę trzustki oraz przyspiesza proces przemiany materii w organizmie. Z racji działania rozkurczowego, polecana jest w przypadku kolki nerwowej oraz stanach zapalnych woreczka żółciowego.

Do jakich celów można wykorzystać jemiołę?

1. Nalewka z jemioły.

Umieść w głębokim naczyniu 100 g jemioły, a następnie zalej 0,5 litrem 70% spirytusu. Tak przygotowaną jemiołę zostawiamy na tydzień czasu. Nalewkę spożywamy 2-3 razy dziennie po kilka kropli, rozcieńczając w letniej wodzie.

2. Macerat.

Przygotuj dwie łyżki jemioły i wymieszaj ją ze szklanką przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy tak na kilka godzin, aż macerat będzie gotowy. Następnie odcedzamy go dokładnie i spożywamy 2-3 razy dziennie. Macerat idealnie sprawdza się w przypadku krwotoków z nosa czy wysokiego ciśnienia tętniczego.

3. Wino z jemiołą.

40 g jemioły zalej 1 litrem białego wina. Następnie odstaw na około 10 dni, pamiętając o jego mieszaniu co kilka dni. Po upływie tego czasu wino należy odcedzić. Terapia winem z jemiołą zalecana jest w szczególności osobom z nadciśnieniem tętniczym i powinna trwać przez około 2 tygodnie.

Jemioła – skutki uboczne

Należy jednak pamiętać, że nie można spożywać jemioły w nadmiarze. Może to skończyć się jej przedawkowaniem i pojawieniem się działań niepożądanych. Wówczas mogą wystąpić wymioty, krwawe biegunki, majaczenie czy drgawki. Dlatego też stosowanie jej powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *