Jaki olej kokosowy wybrać?

Jaki olej kokosowy wybrać?Jaki olej kokosowy wybrać, aby był jak najlepszej jakości? Ze względu na różnorodność tego samego produktu w sklepach, postaramy się przybliżyć kilka najważniejszych cech dobrego i wysokiej jakości oleju. Olej kokosowy coraz częściej gości w kuchni jako jeden z najważniejszych składników zdrowego gotowania. Ale żeby faktycznie spełniał swoje zadanie i dostarczał do organizmu jak najwięcej cennych składników odżywczych, musi być odpowiednio dobrany.

Jaki olej kokosowy wybrać?

1. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Pierwszą rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę przy wyborze oleju kokosowego to czy jest nierafinowany czy rafinowany. Zdecydowanie lepszym wyborem jest olej nierafinowany, pozyskiwany na zimno. W ten sposób nie jest pozbawiany swoich naturalnych wartości odżywczych i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i wiele innych cennych dla naszego zdrowia składników.

Natomiast olej kokosowy rafinowany, inaczej nazywany RBD (rafinowany, wybielony, bezwonny) to olej pozyskany w procesie rafinacji, która przebiega w wysokiej temperaturze. Niestety w trakcie tego procesu wiele właściwości kokosa zostaje bezpowrotnie utraconych. Olej taki jest bez charakterystycznego zapachu i smaku kokosa.

Niestety nawet kupując nierafinowane oleje trzeba mieć się na baczności. Istnieje wiele rodzajów metod pozyskiwania oleju i tak na prawdę to właśnie metody oraz dbałość w trakcie jego pozyskiwania definiuje jakość produktu.

2. Czystość produktu

Olej kokosowy ma wysoką temperaturę topnienia. Często można zauważyć, że nawet jak stoi w ciepłym pomieszczeniu to nie zmienia swojej konsystencji. Dopiero powyżej 24 stopni Celsjusza zmienia swój stan skupienia na płynny.

Wysokiej jakości olej kokosowy jest barwy śnieżnobiałej,gdy jest w stałym stanie skupienia. Natomiast płynny, jest czysty jak woda. Jeśli jest zabarwiony na żółty lub szary kolor, oznaczać to może gorszą jakość i zanieczyszczenia pochodzące z procesu pozyskiwania.

3. Smak i zapach

Kolejną rzeczą na jaką należy zwróć uwagę jest smak i zapach oleju kokosowego. Dobrej jakości produkt ma delikatny aromat i smak, który nie jest zbyt ostry, ani przytłaczający. Powinien być na tyle łagodny, aby nie zmieniał smaku potraw. Jeśli smak i zapach jest zbyt silny, to można spodziewać się niskiej jakości produktu, który został sztucznie doprawiony.

Z kolei gdy olej kokosowy nie wykazuje żadnego smaku ani zapachu, to z pewnością został pozyskany w procesie rafinacji i jest pozbawiony swoich walorów odżywczych.

4. Cena

Kryterium, które w dużej mierze charakteryzuje produkty dobrej jakości to cena. Niestety większość tanich olejów nie jest dobra. Proces pozyskiwania wysokiej jakości oleju kokosowego nie jest tani ani prosty. Wymaga większych nakładów finansowych, a co za tym idzie, cena produktu w sklepie do najniższych należeć nie będzie.

Im tańszy produkt tym większe zanieczyszczenie, gorszy smak i aromat (lub jego brak) oraz mniej wartości odżywczych oleju.

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
28 komentarzy:
« Starsze komentarze
  1. Edyta
    Edyta says:

    Ostatnio wyczytałam gdzieś, że olej kokosowy nie bardzo nadaje się do smażenia. Muszę poszukać więcej informacji o tym, bo bardzo często smażę na na nim placuszki, omlety i naleśniki.

    Odpowiedz
  2. Kasia
    Kasia says:

    Olej kokosowy robi furorę. 😀
    Mi jeszcze nie było dane go poznać ale z pewnością wezmę pod uwagę Twoje wskazówki. 🙂

    Odpowiedz
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *