Kolagen do picia
Kolagen do picia

Olej kokosowyOlej kokosowy pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej, uprawianej głównie w Afryce. To surowiec o wielu cennych zastosowaniach i właściwościach, cieszący się popularnością na całym świecie. Można używać do zewnętrznie, jak również jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Cechą charakterystyczną oleju kokosowego jest stała konsystencja.

Pozyskiwanie oleju kokosowego

Orzech kokosowy składa się z zewnętrznej, brązowej i twardej skorupy oraz z białej części wewnętrznej, która mieści mleczko kokosowe. Biała część zwie się bielmem i nadaje się do spożycia po około 7 miesiącach liczonych od momentu kwitnienia drzewa. Jest wówczas miękkie i smaczne, o galaretowatej konsystencji. Po kilku miesiącach twardnieje i zamienia się w skorupę zwaną koprą. Zawiera aż 70% tłuszczów, 14% węglowodanów i 7% białek. Z kopry pozyskujemy olej kokosowy, masło kokosowe, mąkę kokosową oraz wiórki kokosowe.

Gotowy olej kokosowy najczęściej jest produktem o stałej, twardej konsystencji, która rozpuszcza się pod wpływem działania wyższych temperatur. Ta śliska masa ma biały kolor i charakterystyczny, kokosowy zapach, choć zdarzają się oleje nieposiadające żadnego zapachu. Temperatura topnienia wynosi około 23-26 stopnie C. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów oleju kokosowego:

  • frakcjonowany – ma w swoim składzie wyłącznie trójglicerydy kwasów tłuszczowych średniej długości. W efekcie ma konsystencję płynną, a nie stałą;
  • ze świeżego miąższu – pozyskiwany bez wcześniejszego suszenia miąższu czy wykorzystania wysokich temperatur. Ekologiczny produkt ceniony w gastronomii i kosmetologii;
  • masło kokosowe – najbardziej wartościowy pod względem składu chemicznego produkt, wytwarza się z niego luksusowe mydła i kosmetyki;
  • olej pozyskiwany z tłoczenia suchej kopry – ma konsystencję stałego, białego tłuszczu. Bywa stosowany jako tłuszcz bazowy kosmetyków i środków piorących, głównie ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego.

Chcąc cieszyć się korzystnymi właściwościami produktu, najlepiej wybierać masło kokosowe oraz oleje tłoczone na zimno, pozyskiwane bez konieczności użycia wysokich temperatur.

Olej kokosowy – skład

Cennymi składnikami oleju kokosowego są:

Znany jest z wysokiej zawartości NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy wykazuje silne właściwości nawilżające, dlatego sprawdza się do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, odwodnionej i problematycznej (np. z nadmiernym rogowaceniem), a także do pielęgnacji suchych i matowych włosów niskoporowatych. Dzięki regularnej aplikacji w skórze zostają przywrócone naturalne procesy odpowiedzialne za tworzenie i odnowę struktur barierowych. Opóźnione zostają również procesy starzenia się, a więc powstawanie zmarszczek mimicznych. W odniesieniu do włosów, użycie oleju kokosowego powoduje ich mniejsze puszenie się. Stają się lśniące i gładkie, co jest tak pożądane w przypadku włosów niskoporowatych.

Olej kokosowy jako składnik diety oddziałuje również kompleksowo na zdrowie. Badania udowodniły, że:

  • zwiększa poziom energii i poprawia samopoczucie ze względu na uzupełnianie niedoborów NNKT ważnych dla ośrodkowego układu nerwowego, w tym mózgu;
  • poprawia metabolizm – należy pamiętać, że wciąż jest on tłuszczem, dlatego jego spożycie powinno być umiarkowane;
  • przywraca równowagę mikroflory jelitowej;
  • działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo;
  • poprawia pracę tarczycy;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju łagodnego przerostu prostaty u mężczyzn;
  • chroni przed niektórymi chorobami cywilizacyjnymi;
  • poprawia czynność niektórych narządów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby.

Olej kokosowy można dodawać do sałatek, surówek, dań jednogarnkowych. Co istotne, jest to jeden z niewielu olejów tłoczonych na zimno, na których można smażyć. Dzieje się tak, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i wolno ulega niekorzystnym przemianom chemicznym zachodzącym podczas obróbki termicznej.

Polecane produkty

Bio Olej kokosowy (nierafinowany) 100% naturalny
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Fife B., Cud oleju kokosowego, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, Białystok 2010.
  2. Piotrowska A., Totko-Borkusiewicz N., Klucznik A., Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Postępy Fitoterapii, 20/2019.
  3. Kloskowska I., Olej kokosowy, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami