Traganek – właściwości i zastosowanie

Traganek - właściwości i zastosowanieTraganek (Astragalus) od wielu lat znalazł szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, a jego lecznicze właściwości znane były już przez średniowiecznych zielarzy. Herbata z traganka wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także korzystnie oddziałuje na pracę serca, wątroby oraz nerek. Sprawdźmy jakie działanie posiada ta roślina oraz w czym znalazła zastosowanie.

Traganek jest stosunkowo niepozorną rośliną, posiadającą pierzaste liście oraz niewielkie kwiaty z różnych kolorach. Można go spotkać głównie na półkuli północnej np. w Europie, Ameryce Północnej, Azji. Występuje wiele odmian traganku, jednak w ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie traganek błoniasty, który rośnie w Chinach, Mongolii oraz na Syberii.

Traganek – właściwości lecznicze

Traganek powszechnie znany jest jako adaptogen, czyli roślina o działaniu pobudzającym nasz układ odpornościowy. Najbardziej wartościową jej częścią jest korzeń. Stanowi bowiem źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak flawonoidy działające antyoksydacyjnie, saponiny działające moczopędnie oraz glikozydy czy polisacharydy o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych.

Jego korzystnych właściwości na organizm człowieka można wymieniać bez końca. Jednak przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki takiemu działaniu sprawia, że organizm jest mniej podatny na różnego rodzaju infekcje, szczególnie te dotyczące układu oddechowego. Traganek pozytywnie wpływa również na narządy takie jak wątroba oraz nerki ze względu na swoje właściwości ochronne i oczyszczające. Ze względu na to, że wzmacnia układ odpornościowy często stosuje się go po terapii nowotworowej, w celu szybszej regeneracji organizmu.

Roślina ta wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi zapobiegając cukrzycy. Wyrównuje także poziom trójglicerydów i cholesterolu w organizmie, dzięki czemu zapewnia odpowiednie funkcjonowanie mięśnia sercowego. Traganek to silny przeciwutleniacz, który usuwa z organizmu szkodliwe, wolne rodniki. Spowalnia to procesy starzenia się organizmu.

Traganek – jak go stosować?

Traganek bardzo często można spotkać pod postacią kapsułek. Należy je oczywiście przyjmować zgodnie z zawartymi informacjami na dołączonej ulotce. Zalecana suplementacja to 1-3 kapsułek dziennie. Zależy to głównie od składu jakie posiadają kapsułki. Jeśli zaś jesteśmy zwolennikami traganku w proszku, należy jedną łyżeczkę zalać wrzącą wodą, przykryć szklankę i odczekać około 30 minut. Napar powinno spożywać się 1-2 razy dziennie.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania traganka?

Przeciwwskazaniem do przyjmowania traganka może być uczulenie, na niektóre składniki tej rośliny. Choć zdarza się to niezwykle rzadko. Istotnym przeciwwskazaniem jest ciąża oraz karmienie piersią, bowiem może wywołać niepożądane skutki uboczne. Ponadto traganek nie powinny przyjmować osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz u po przeszczepach. Bardzo ważne jest ścisłe przestrzeganie zaleceń zawartych na ulotce oraz nie przekraczanie zalecanych dziennych dawek.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, niacyna, witamina D, witamina E i wiele innych witamin oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *