Wosk pszczeli

Wosk pszczeliWosk pszczeli jest pozyskiwany poprzez stapianie pustych plastrów miodu pszczoły (Apis mellifera L.). Plastry są roztapiane gorącą wodą i oczyszczane w płynnej postaci z zanieczyszczeń. Gdy wosk po ochłodzeniu zastygnie, w następnym kroku produkcyjnym może zostać poddany działaniu środków utleniających (wybielanie). Dzięki takiemu procesowi uzyskuje się biały wosk pszczeli.

Wosk pszczeli w kulturze

Produkowany przez pszczoły miód oraz wosk jest od wieków wykorzystywany przez ludzi różnych kultur. Służy jako pożywienie (miód) lub jako wartościowy składnik maści i kosmetyków (wosk pszczeli). W starożytności z wosku wykonywano tablice do pisania. Odnaleziono także figury i maski woskowe wkładane zmarłym do grobów. Grecki lekarz Calenus (129-199) użył roztopionego wosku w produkcji kremu. Londyńska książka Pharmacopeia z roku 1618 opisuje także zastosowanie wosku pszczelego w produkcji maści, dzisiaj określanej mianem Coldcreme.

Właściwości wosku pszczelego

Żółty, jasnobrązowy (żółty wosk pszczeli) lub biały (biały wosk pszczeli), bezsmakowy, nie lepiący się do zębów, o niekrystalicznej, drobnoziarnistej, matowej konsystencji, słabo pachnący miodem wosk, przy podgrzaniu tworzy miękką, plastyczną masę. Nie rozpuszcza się ona w wodzie. Częściowo rozpuszcza się w alkoholu lub w eterze oraz jest całkowicie rozpuszczalna w tłuszczach i olejach eterycznych.

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Wosk pszczeli składa się w 70-75% z mieszaniny kwasów cerotynowego i melisowego, z estrów kwasów C16-C36 oraz mieszanin alkoholi C24-C36. Kolejne 5-15,5% stanowią węglowodany, a pozostałe składniki to minerały, barwniki, substancje aromatyczne oraz witamina A. Wosk pszczeli był w przeszłości używany w dużych ilościach do produkcji świec. Dzisiaj jednak został wyparty przez woski sztuczne i jest wykorzystywany jedynie do produkcji drogich świec. W branży medycznej wosk pszczeli wykorzystuje się ze względu na właściwości antybiotyczne (w postaci maści, kremów, past czy plastrów).

Ze względu na swoją twardość wosk pszczeli nie może być wykorzystywany jako bezpośrednia baza maści. Służy jednak w mieszaninie z płynną parafiną lub olejami jako emulgator w szminkach, kremach do twarzy, balsamach, tuszach do rzęs, kremach pod oczy, cieniach do powiek, podkładach, środkach usuwających zrogowaciały naskórek (kramach peelingujących) oraz w sztyftach wybielających płytkę paznokcia. Inne obszary zastosowania wosku pszczelego to stomatologia (modele zębów). Dodatkowo wykorzystuje się go w produkcji środków czyszczących (środki polerujące), farb artystycznych (kredy olejowe, woskowane papiery, farby litograficzne), a także w leśnictwie (wosk drzewny).

Olej kokosowy (nierafinowany)
Olej kokosowy jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje. Dodatkowo wykorzystuje się go w pielęgnacji ciała ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *