Gliceryna – właściwości i zastosowanie

Gliceryna - właściwości i zastosowanieGliceryna to częsty składnik kosmetyków, głównie z tego względu, że pozytywnie wpływa zarówno na ich konsystencję jak i trwałość. Warto zaznaczyć, że może mieć zarówno pochodzenie naturalne jako tłuszcz kokosowy oraz przemysłowe jako propylen. Jakie właściwości wykazuje ten związek oraz do czego jeszcze jest wykorzystywany?

Gliceryna, nazywana również glicerolem, jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy alkoholi cukrowych. Inaczej mówiąc jest alkoholem trójwodorotlenowym. To również produkt uboczny procesu produkcji mydła. Gliceryna przyjmuje postać gęstej, bezbarwnej cieczy o lekko słodkawym smaku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu. Glicerynę ze względu na pochodzenie dzieli się na:

  • naturalną – produkowaną poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego (kokosowego lub palmowego);
  • syntetyczną – pozyskiwaną z propylenu – gazowy węglowodan wytwarzany z benzyny.

Właściwości gliceryny

Gliceryna to przede wszystkim tani i bardzo popularny surowiec wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Wykazuje właściwości higroskopijne, a więc bardzo dobrze pochłania wodę. Związek ten nie rozpuszcza się w tłuszczach, stanowiąc dla nich dobry rozpuszczalnik. Dzięki temu bardzo dobrze sprawdza się zarówno jako składnik kremów jak i pomadek. Posiada również bardzo dobry wpływ na konsystencję kosmetyków z racji tego, że chroni przed ich wysychaniem czy krystalizacją. Dodatkowo gliceryna przyczynia się do lepszego konserwowania preparatów.

Zastosowanie gliceryny

Gliceryna posiada bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się ją m.in. w kosmetologii, w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

1. Gliceryna kosmetyczna.

Glicerynę w kosmetyce wykorzystuje się, ponieważ wykazuje właściwości natłuszczające, zmiękczające oraz nawilżające. Rozpuszcza znajdujące się na skórze tłuszcze, regeneruje ją oraz łagodzi podrażnienia. Jest również silnie higroskopijna, co oznacza, że pochłania wilgoć i zatrzymuje wodę w naskórku. Dodatkowo ułatwia transport substancji odżywczych w głąb skóry.

Dzięki wyżej wymienionym działaniom, glicerynę w kosmetologii wykorzystuje się jako substancję bazową kosmetyków. Stosuje się ją między innymi do produkcji kremów, mydeł, pomadek, szminek, past do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej.

2. Gliceryna spożywcza.

Gliceryna spożywcza to przede wszystkim niezbędny składnik masy cukrowej. Warto zaznaczyć, że odrobina gliceryny spożywczej, dodana do zaschniętych barwników sprawi, że ponownie będą nadawały się do użytku. Związek ten to również bardzo dobry konserwant.

Inne zastosowania gliceryny:

  • produkcja materiałów wybuchowych
  • budowanie masy mięśniowej
  • produkcja płynów hamulcowych oraz chłodniczych
  • składnik płynów do e-papierosów

Warto wiedzieć, że gliceryna to produkt, który powinniśmy mieć w domu. Jak się okazuje można dodawać ją do wody, którą myje się szyby, aby zagwarantować im połysk. Dodatkowo można natłuścić nią gumowe akcesoria aby przedłużyć ich trwałość. Szmatką z gliceryną warto przetrzeć również lustro, przez co zapobiegniemy jego parowaniu.

3. Gliceryna farmaceutyczna.

W przemyśle farmaceutycznym występuje w różnym stężeniu oraz w różnej postaci. W formie czopków podaje się ją w celu łatwiejszego wypróżniania się. Z kolei zewnętrznie na skórę stosuje się glicerynę w sytuacji pękania naskórka lub nadmiernego jego rogowacenia. Występuje również w preparatach pod postacią sprayu, ampułek lub kropli, które z kolei wykorzystuje się do zmiękczania woskowiny usznej.

Czy gliceryna może szkodzić?

Gliceryna może nam szkodzić, ale tylko w wyjątkowych sytuacjach. Przede wszystkim nie powinny stosować jej osoby na nią uczulone. Dodatkowo niebezpieczne jest również wdychanie oparów gliceryny, które pochodzą z jej termicznego rozkładu. Z kolei stosowana w wysokim stężeniu może znacząco wysuszyć skórę.

Spożywanie zbyt dużej jej ilości wpływa na obniżenie koncentracji, a także zaburza jasność myślenia. Stosowana wewnętrznie nie jest zalecana diabetykom ze względu na wahania poziomu cukru we krwi.

Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *