Spirulina a superfood

Spirulina a superfoodChoć Spirulina nie wyczerpuje wszystkich cech definicji superfoods, zwyczajowo przyjęło zaliczać się ją do kategorii superżywności. Decydują o tym przede wszystkim właściwości tej algi – jest znakomitym suplementem o bardzo wszechstronnym działaniu.

Superfoods do wszystkiego

Jedną z podstawowych cech superżywności jest jej podstawowe znaczenie w diecie. Choć oczywiście Spirulina nie zastąpi produktów węglowodanowych, to jest jednak suplementem bardzo uniwersalnym ze względu na wszechstronność. Może posłużyć do przyrządzenia smacznych koktajli, może być spożywana jako samodzielny produkt (w tabletkach lub proszku), może także być użyta jako przyprawa lub dodana do niemal wszystkich potraw. Jeśli oceniać ten suplement z tej strony, faktycznie jest to superżywność. Wprawdzie dzienne spożycie algi jest stosunkowo niewielkie, ale znaczenie olbrzymie, tym bardziej że w różnych kombinacjach i zastosowaniach Spirulina może uwalniać poszczególne składniki odżywcze z różną skutecznością. To, co wchłania się słabiej z koktajlu lub zielonego smoothie, bardzo dobrze będzie wchłaniało się po zastosowaniu Spirulina jako przyprawy do dressingu lub sosu sałatkowego, nie mówiąc już o tabletkach.

Superżywność musi być prozdrowotna

To ważny element definicji superżywności – składniki określane tym mianem muszą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Między innymi dlatego większość kasz czy popularne ziemniaki nie są superfoods. Ich wpływ na zdrowie jest znikomy. Spirulina natomiast, według wielu badań naukowych, może jako suplement diety korzystnie wpływać na stan zdrowia. Jest to działanie długofalowe i rozciągnięte w czasie, wymagające regularnego stosowania suplementu, natomiast zarówno badania naukowe, jak również przede wszystkim samoocena ankietowanych zażywających preparaty z algami z rodzaju Spirulina, potwierdzają, że mają one wyraźny wpływ na niektóre aspekty funkcjonowania organizmu. W przypadku tych alg przede wszystkim zauważono, że pozwalają one wyrównać poziom witamin i niektórych mikroelementów, więc choć nie stanowią podstawowego składnika potraw, mają bardzo duże znaczenie dla przywrócenia i utrzymania równowagi w organizmie.

Niezgodności z definicją

Definicja superfoods mówi, że superżywnością są te składniki diety, które mogą stanowić jej podstawę. Obecnie Spirulina jest jedynie suplementem, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze tak było. W niektórych rejonach świata Spirulina była powszechnie stosowana jako ważny składnik diety już setki lat temu. Są na to dowody o różnym charakterze: spisane obserwacje, przekazy ustne, a nawet dowody archeologiczne na to, że dawniej również hodowano algi Spirulina w celach żywieniowych. Choć więc dziś używa się alg w zdecydowanie mniejszych ilościach, na dobrą sprawę po uwzględnieniu zawiłości historycznych należałoby im przyznać, szczególnie Spirulinie, należne miejsce wśród innych produktów zaliczanych do superżywności. Superfoods obecnie odkrywa się na nowo, trafiają tam tylko nieliczne, wartościowe produkty spożywcze, a wśród nich na stałe zarezerwowane jest miejsce dla Spiruliny.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *