Superfood – lista 10 najlepszych

4.78 avg. rating (94% score) - 73 votes

Superfood - lista 10 najlepszychZacznijmy od odpowiedzi na pytanie czym są przeciwutleniacze? To substancje, które zapobiegają lub zmniejszają szkody spowodowane przez utlenianie oraz neutralizują wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki są przyczyną schorzeń zwyrodnieniowych takich jak zapalenie stawów, uszkodzenie komórek nerwowych w mózgu, pogorszenie wzroku, wpływają na przyspieszone starzenie się, a niektóre również na pojawianie się nowotworów.

Przeciwutleniacze to m.in. minerały takie jak miedź, cynk, selen, a także witaminy A, C i E. Inne składniki znajdujące się w żywności obejmują likopen, który znajduje się w pomidorach i antocyjany, które znajdują się w żurawinie.

Główne źródła przeciwutleniaczy obejmują:

  • Antocyjany – bakłażan, winogrona i jagody
  • Beta-karoten – dynia, mango, morele, marchew, szpinak i pietruszka
  • Katechiny – czerwone wino i herbata
  • Miedź – owoce morza, chude mięso, mleko i orzechy
  • Kryptoksantyna – czerwona papryka, dynia, i mango
  • Flawonoidy – herbata, zielona herbata, owoce cytrusowe, czerwone wino, cebula i jabłka
  • Luteina – zielonych warzywa liściaste takie jak np. szpinak, jak również kukurydza
  • Likopen – pomidory, różowy grejpfrut i arbuz
  • Polifenole – tymianek i oregano
  • Witamina C – pomarańcze, czarne porzeczki, kiwi, mango, szpinak, brokuły, papryka, truskawki
  • Witamina E – oleje roślinne (takie jak olej z kiełków pszenicy), awokado, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste

To tylko podstawowa wiedza na temat przeciwutleniaczy, jednak bardzo przydatna. Teraz zatem możemy przejść do dziesięciu najlepszych superfoods, które w znacznym stopniu przewyższają zawartość przeciwutleniaczy w swoim składzie.

Lista 10 najlepszych superfoods

1. Jagody Goji

Jagody Goji, znane również jako wolfberries, to pochodzące z Chin, o jasno pomarańczowo-czerwonej barwie jagody pełne antyoksydantów. Szczególnie zawierają w swoim składzie karotenoidy, takie jak beta-karoten i zeaksantynę. Jagody Goji posiadają właściwości oczyszczające skórę, chronią system immunologiczny, przeciwdziałają procesom starzenia się (anti-aging), zmniejszają bóle mięśni i obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawierają one wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, do 21 minerałów śladowych, żelazo, witaminy z grupy B, polisacharydy, witaminy E i wiele innych składników odżywczych.

2. Surowe kakao

Surowe kakao pochodzi z kakaowego drzewa Theobroma. Theobroma tłumaczy się na “pokarm bogów”. Kakao pochodzi z Ameryki Środkowej i zawiera ponad 300 związków. Obejmują one białko, tłuszcz, błonnik, cynk, żelazo, wapń, miedź, magnez i wiele innych. Surowe kakao jest najbardziej skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy jakie można znaleźć w posiłku. Te przeciwutleniacze obejmują oligomeryczne procyjanidyny, resweratrol, polifenole, katechiny i epikatechiny. Zawiera także witaminę C, tryptofan, omega-6, kwasy tłuszczowe i fenyloetyloaminę, która jest bardzo dobrym neuroprzekaźnikiem. Tak więc dla wszystkich miłośników czekolady, surowe kakao jest “warte grzechu”.

3. Maca

Maca to korzenna roślina wykorzystywana jako żywność oraz stosowana w celach leczniczych. Uprawiana była już w Andach od wieków. Maca jest stosowany jako środek ludowy, który zwiększa wszystko, od wytrzymałości i energii do funkcji seksualnych. Maca przewyższa zarówno marchew i ziemniaki jako źródło żelaza, magnezu, wapnia, potasu i jodu. Maca jest popularna wśród kobiet do naturalnego wyrównania hormonów, regulują cykle miesiączkowe, skurcze lub zmniejsza objawy PMS, jak również zwiększa wytrzymałość kości.

4. Kokos

Kokos jest bardzo wszechstronną żywnością – może być używany jako woda, mleko kokosowe, olej, masło lub miąższ. Orzechy kokosowe są bogate w błonnik i tłuszcze nasycone. W zasadzie, olej z orzecha kokosowego jest w 89% nasycony kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha. Olej z orzecha kokosowego zawiera przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze właściwości wraz ze zdolnością do budowy hormonów testosteronu i progesteronu. Woda z małych orzechów jest jednym z największych źródeł naturalnych elektrolitów spośród żywności. Niektóre ze składników odżywczych zawartych w kokosie to magnez, potas, sód, mangan i wapń.

5. Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna wyrasta z nasion pszenicy. Jest bardzo dobrym alkalizatorem. Promuje zdrową krew pomagając w detoksie organizmu. Pomaga również w normalizacji pracy tarczycy i ma właściwości antybakteryjne. Głównym składnikiem pędów pszenicy jest chlorofil, który ma zdolność do wyciągania toksyn z organizmu. Główną zaletą picia soku z trawy pszenicznej jest to, że jest łatwo trawiony dzięki czemu mało energii jest wydatkowane, aby go przetworzyć. Trawa pszeniczna zawiera również bardzo wysokie ilości witaminy A, B, C, E i K.

6. Spirulina

Spirulina jest to mikro alga, która była uprawiana i spożywana przez rdzennych mieszkańców Meksyku i Afryki od tysięcy lat. Spirulina jest bardzo łatwo przyswajalna przez nasz organizm, chroni układ odpornościowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje metabolizm co pomaga w utracie masy ciała. Spirulina może nawet pomóc w kontroli utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zawiera około 70% kompletnego białka, co oznacza, że posiada wszystkie niezbędne aminokwasy oraz dziesięć innych niż te podstawowe. Spirulina zawiera również zeaksantynę i luteinę. Te przeciwutleniacze są niezwykle ważne dla dobrego wzroku i ogólnego stanu zdrowia oczu.

7. Acai

Acai to jagody znalezione w deszczowych lasach Amazonii. Stosuje się je do leczenia, wzmocnienia organizmu oraz dodania mu energii. Stymulują one również układ odpornościowy. Jagody Acai mają silne właściwości przeciwutleniające, ze względu na wysoki poziom antocyjanów. Acai były wpływają na poprawę stanu zdrowia oraz funkcjonowania serca, pomagają w utracie wagi, poprawiają stan zdrowia skóry, usprawniają trawienie i zwiększają energię. Jagody Acai zawierają sole mineralne, potas, mangan, miedź, żelazo i magnez.

8. Kurkuma

Kurkuma nazywana cudowną przyprawą. Jest ona stosowana od wieków w kuchni i medycynie w celu leczenia wielu dolegliwości. Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy, dzięki czemu jest potężną substancją przeciwzapalną. Kurkuma jest naturalnym środkiem antyseptycznym i antybakteryjnym, przydatna w dezynfekcji skaleczeń i oparzeń. Jest to naturalny środek do odtruwania wątroby, a także działa jako lek przeciwbólowy. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, kurkuma jest również naturalnym lekiem jeżeli chodzi o zapalenie stawów, w tym także reumatoidalne zapalenie stawów. Dodatkowo aktywny składnik kurkumina wykazuje pozytywny wyniki w pomaganiu walce z rakiem, jednak dalsze badania są potrzebne.

9. Camu Camu

Camu Camu jest jagodą, która rośnie w andyjskich bagnach. Jest to niesamowite źródło witaminy C. Posiada jej więcej niż pomarańcza. Jest bogatym źródłem przeciwzapalnych, przeciwutleniających flawonoidów, a także zawiera beta-karoten, niacynę, fosfor, tiamina, ryboflawina, wapń i żelazo. W swoim składzie posiada również aminokwasy usprawniające pracę mózgu. Niektórzy używają camu camu, aby zwięksyć energię, poprawić nastrój i wspierać funkcjonowanie mózgu. Camu camu wpływa na utrzymanie zdrowych dziąseł, oczu i skóry oraz działa jako stymulator układu odpornościowego. Bardzo powszechnie wykorzystywana jest ona jako dodatoego do zdrowego smoothie.

10. Lucuma

Lucuma w proszku wytwarzana jest z owoców drzewa Pouteria. Lucuma pochodzi z Peru, Chile i Ekwadoru. Proszek Lucuma powstaje przez suszenie owoców w niskiej temperaturze, a następnie delikatnie mieleni się je. Mimo, że ma słodki smak, posiada dość niski indeks glikemiczny, co czyni go doskonałym naturalnym słodzikiem. Lucuma jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, zwłaszcza witaminy B3. Jest bogata w beta-karoten, niacynę i żelazo i wykazuje w swoim składzie znaczne ilości wapnia i fosforu. Lucuma może mieć działanie przeciwzapalne, anty-aging i bardzo dobrze wpływa na naprawę skóry oraz poprawę jej wyglądu.

To lista dziesięciu najlepszych superfoods. W połączeniu z odpowiednim odżywianiem można mieć pewność, ze jest się na dobrej drodze do wspierania organizmu i regeneracji po treningu, jak również w utrzymaniu ogólnego samopoczucia w życiu codziennym. Włączenie tych produktów do swojej codziennej diety jest idealnym sposobem na urozmaicenie pożywienia i pozbycia się rutyny w posiłku.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Superfood – lista 10 najlepszych"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ant.
Gość

Jeszcze jednym superfood, nie wymienionym tutaj a dostępnym w Polsce, są migdały ziemne.

wpDiscuz