Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 12 października 2023

Lista SuperfoodLista Superfood to wykaz żywność o wyjątkowo dużej wartości odżywczej. Jej znajomość jest ważna, ponieważ pozwala ona wybierać produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Superfood to naturalne produkty, które pomagają zoptymalizować zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania za pomocą wysokiej ilości komponentów żywieniowych. W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy, minerały, a także ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.

Co to są przeciwutleniacze?

Zanim jednak przedstawimy Superfood listy zacznijmy od odpowiedzi na pytanie czym są przeciwutleniacze? To substancje, które zapobiegają lub zmniejszają szkody spowodowane przez utlenianie oraz neutralizują wolne rodniki w organizmie. To właśnie wolne rodniki są przyczyną schorzeń zwyrodnieniowych takich jak zapalenie stawów, uszkodzenia komórek nerwowych w mózgu czy pogorszenia wzroku. Wpływają również na przyspieszone starzenie się, a niektóre nawet na pojawianie się nowotworów. Przeciwutleniacze to m.in. minerały takie jak miedź, cynk, selen, a także witamina A, witamina C i witamina E. Inne składniki znajdujące się w żywności obejmują likopen, który znajduje się w pomidorach i antocyjany, które zawarte w żurawinie.

Źródła przeciwutleniaczy

To tylko podstawowa wiedza na temat przeciwutleniaczy, jednak bardzo przydatna.

Lista Superfood – 10 najlepszych

Teraz zatem możemy przejść do dziesięciu najlepszych superfood, które w znacznym stopniu przewyższają zawartość przeciwutleniaczy w swoim składzie.

Jagody Goji

Jagody Goji, znane również jako wolfberries, to pochodzące z Chin, o jasno pomarańczowo-czerwonej barwie jagody bogate w antyoksydanty. Zawierają w swoim składzie szczególnie karotenoidy, takie jak beta-karoten i zeaksantynę. Jagody Goji posiadają właściwości oczyszczające skórę, chronią system immunologiczny, przeciwdziałają procesom starzenia się (anti-aging), zmniejszają bóle mięśni i obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawierają one wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, do 21 minerałów śladowych, witaminy z grupy B, polisacharydy, witaminę E i wiele innych składników odżywczych.

Surowe kakao

Surowe kakao pochodzi z kakaowego drzewa Theobroma, które w dosłownym tłumaczeniu znaczy „pokarm bogów”. Kakao pochodzi z Ameryki Środkowej i zawiera ponad 300 związków. Obejmują one białko, tłuszcz, błonnik, cynk, żelazo, wapń, miedź, magnez i wiele innych. Surowe kakao jest najbardziej skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy jakie można znaleźć w posiłku. Obejmują one oligomeryczne procyjanidyny, resweratrol, polifenole, katechiny i epikatechiny. Zawiera także witaminę C, tryptofan, kwasy tłuszczowe m.in. kwasy tłuszczowe omega 6 i fenyloetyloaminę, która jest bardzo dobrym neuroprzekaźnikiem. Tak więc dla wszystkich miłośników czekolady, surowe kakao jest „warte grzechu”.

Maca

Maca to korzenna roślina wykorzystywana jako żywność oraz stosowana w celach leczniczych. Uprawiana była już od wieków w Andach. Maca jest stosowana jako środek ludowy, który zwiększa wszystko, od wytrzymałości i energii do funkcji seksualnych. Roślina ta przewyższa zarówno marchew i ziemniaki jako źródło żelaza, magnezu, wapnia, potasu i jodu. Maca jest popularna wśród kobiet. Używa się jej w celu naturalnego wyrównania hormonów, regulacji cyklu miesiączkowego, skurczów lub zmniejszenia objawów PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), jak również zwiększenia wytrzymałości kości.

Kokos

Kokos jest bardzo wszechstronną żywnością. Może być używany jako:

Orzechy kokosowe bogate są w błonnik i tłuszcze nasycone. W zasadzie, olej z orzecha kokosowego jest w 89% nasycony kwasami tłuszczowymi o średniej długości łańcucha. Zawiera przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze właściwości wraz ze zdolnością do budowy hormonów testosteronu i progesteronu. Woda z małych orzechów kokosa jest jednym z największych źródeł naturalnych elektrolitów spośród żywności. Niektóre ze składników odżywczych zawartych w kokosie to magnez, potas, sód, mangan i wapń.

Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna wyrasta z nasion pszenicy. Jest bardzo dobrym alkalizatorem. Promuje zdrową krew pomagając w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Pomaga również w normalizacji pracy tarczycy i ma właściwości antybakteryjne. Głównym składnikiem pędów pszenicy jest chlorofil, który ma zdolność do wyciągania toksyn z organizmu. Główną zaletą picia soku z trawy pszenicznej jest to, że jest łatwo trawiony, dzięki czemu mało energii jest wydatkowane, aby go przetworzyć. Trawa pszeniczna zawiera również bardzo wysokie ilości witaminy.

Spirulina

Spirulina jest to mikroalga, która była uprawiana i spożywana przez rdzennych mieszkańców Meksyku i Afryki od tysięcy lat. Bardzo łatwo przyswaja się przez nasz organizm, chroni układ odpornościowy, pomaga wyregulować poziom cholesterolu, a także metabolizm co przyczynia się do utraty masy ciała. Alga ta może nawet pomóc w kontroli utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Zawiera około 70% kompletnego białka, co oznacza, że w swoim składzie ma wszystkie niezbędne aminokwasy oraz dziesięć innych niż te podstawowe. Spirulina zawiera również zeaksantynę i luteinę. Te przeciwutleniacze są niezwykle ważne dla dobrego wzroku i ogólnego ich stanu.

Owoce Acai

Owoce Acai to jagody znalezione w deszczowych lasach Amazonii. Stosuje się je do leczenia, wzmocnienia organizmu oraz dodania mu energii. Stymulują one układ odpornościowy, a także mają silne właściwości przeciwutleniające, ze względu na wysoki poziom antocyjanów. Acai wpływają na poprawę stanu zdrowia oraz funkcjonowania serca, pomagają w utracie masy ciała, poprawiają stan zdrowia skóry, usprawniają trawienie i zwiększają energię. Jagody te zawierają sole mineralne, potas, mangan, miedź, żelazo i magnez.

Kurkuma

Kurkuma nazywana jest cudowną przyprawą. Stosuje się ją od wieków w kuchni i medycynie w celu leczenia wielu dolegliwości. Kurkumina to aktywny składnik kurkumy. Jest potężną substancją przeciwzapalną. Kurkuma to naturalny środek antyseptyczny i antybakteryjny, bardzo przydatny w dezynfekcji skaleczeń i oparzeń. Jest to naturalny środek do odtruwania wątroby, a także działa jako lek przeciwbólowy. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, kurkuma jest również naturalnym lekiem jeżeli chodzi o zapalenie stawów, w tym reumatoidalne zapalenie stawów. Dodatkowo aktywny składnik kurkumina wykazuje pozytywne wyniki we wspomaganiu walki z nowotworami. Jednak niezbędne są dalsze badania.

Camu Camu

Camu Camu jest jagodą, która rośnie w andyjskich bagnach. Jest to niesamowite źródło witaminy C. Posiada jej więcej niż pomarańcza. Jest bogatym źródłem przeciwzapalnych, przeciwutleniających flawonoidów, a także zawiera beta-karoten, niacynę, fosfor, tiamina, ryboflawina, wapń i żelazo. W swoim składzie posiada również aminokwasy usprawniające pracę mózgu. Niektórzy używają camu camu, aby zwiększyć energię, poprawić nastrój i wspierać funkcjonowanie mózgu. Camu camu wpływa na utrzymanie zdrowych dziąseł, oczu i skóry oraz działa jako stymulator układu odpornościowego. Bardzo powszechnie wykorzystywana jest ona jako dodatek do zdrowego smoothie.

Lucuma

Lucuma w proszku wytwarzana jest z owoców drzewa Pouteria. Pochodzi z Peru, Chile i Ekwadoru. Proszek Lucuma powstaje przez suszenie owoców w niskiej temperaturze, a następnie delikatnie mieleni się je. Mimo że ma słodki smak, posiada dość niski indeks glikemiczny, co czyni go doskonałym naturalnym słodzikiem. Lucuma jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, zwłaszcza witaminy B3. Jest bogata w beta-karoten, żelazo i wykazuje w swoim składzie znaczne ilości wapnia i fosforu. Lucuma może mieć działanie przeciwzapalne, anty-aging i bardzo dobrze wpływa na naprawę skóry oraz poprawę jej wyglądu.

Lista Superfood- podsumowanie

Ta lista dziesięciu najlepszych superfood w połączeniu z odpowiednim odżywianiem może bardzo dobrze wspierać organizm i regenerację po treningu. Dodatkowo wspomoże w utrzymaniu ogólnego samopoczucia w życiu codziennym. Włączenie tych produktów do swojej codziennej diety jest idealnym sposobem na urozmaicenie pożywienia i pozbycia się rutyny w posiłku.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Cieślin E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2/2012.
  2. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 4/2015.
  3. Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, Postępy Fitoterapii, 2/2014.
  4. Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii, 2/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami