Spirulina z Tajwanu jest uznawana za jedną z najczystszych i najwyższej jakości odmian spiruliny dostępnych na rynku, dzięki wyjątkowym warunkom hodowli i rygorystycznym normom produkcji. Dodatkowo to właśnie wody Tajwanu są czyste i wartościowe pod względem składu mikrobiologicznego, co ostatecznie wpływa na skład algi, która w tej wodzie wzrasta.
Spirulina z Tajwanu – charakterystyka
Cechami wyróżniającymi spirulinę z Tajwanu od alg innego pochodzenia są przede wszystkim:
- czyste środowisko hodowli: Tajwan słynie z czystych, mikrobiologicznie bezpiecznych zbiorników wodnych, co minimalizuje ryzyko zanieczyszczeń metalami ciężkimi czy toksynami. Warto bowiem wiedzieć, że organizmy wodne bardzo szybko chłoną składniki zawarte w swoim środowisku. Jeśli więc w wodzie znajdowałyby się metale ciężkie, w dużej mierze przeszłyby one do struktur algowych. Z kolei jeśli dana woda słynie z wysokiej zawartości składników mineralnych, to właśnie one przejdą do alg;
- zaawansowana technologia produkcji: Firmy takie jak Febico (Far East Bio-Tec Co. i inne) stosują nowoczesne metody suszenia i przetwarzania swoich alg, zachowując pełnię wartości odżywczych;
- certyfikaty jakości: spirulina z Tajwanu często posiada certyfikaty ekologiczne (np. EU Organic), co potwierdza jej czystość i bezpieczeństwo.
Wody Tajwanu zostały wielokrotnie przebadane pod kątem czystości i jakości. Jednogłośnie uznano, że są idealne do wzrostu i rozwoju Spiruliny.
Spirulina z Tajwanu Bioalgi
Ostatnimi czasy niemalejącą popularnością wśród konsumentów cieszy się spirulina marki Bioalgi. To w 100% naturalna alga. Jej uprawa znajduje się na Tajwanie, w miejscu stałego nasłonecznienia, a średnia roczna temperatura wynosi 25 stopni Celsjusza. Są to idealne warunki, aby osiągnąć maksymalne ilości składników odżywczych i nie narażać tej algi na stres oksydacyjny wpływający negatywnie na komórki spiruliny (w porównaniu do innych producentów, którzy sztucznie doświetlają swoje algi, co przekłada się na słabszą jakość produktu i mniejszą zawartość m.in. witamin i minerałów). Dodatkowo jest to obszar wolny od jakiegokolwiek przemysłu, a gospodarstwo posiada certyfikat ISO 22000 oraz HACCP. Woda, w której hodowana jest spirulina Bioalgi, pochodzi z czystych wysokogórskich źródeł, co również wpływa na jej ostateczną jakość.
Aby zwiększyć świadomość konsumentów na temat zdrowej suplementacji oraz dodatkowo potwierdzić jakość spiruliny, marka Bioalgi udostępnia stosowne certyfikaty. Są to między innymi: analiza mikrobiologiczna, badania na obecność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), certyfikat jakości ISO 22000, certyfikat jakości HACCP, certyfikat GMP (Good Manufacturing Practice). Na rynku zakupić można spirulinę w proszku lub spirulinę w tabletkach, zgodnie z własnymi preferencjami.
Na koniec warto wspomnieć, że spirulina z Tajwanu Bioalgi nie zawiera w składzie GMO i zbędnych związków chemicznych, jest pakowana próżniowo, nietestowana na zwierzętach. Proces produkcji jest tutaj niezmiernie istotny, ponieważ wspiera zarówno zdrowie konsumentów, jak i całe środowisko naturalne. To jakość premium, która może stać się idealnym uzupełnieniem codziennej diety oraz pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Bibliografia
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
- Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
- Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
- Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zostaw komentarz