Acerola
Acerola

Aktualizacja: 31 grudnia 2021

Spirulina a superfoodChoć Spirulina nie wyczerpuje wszystkich cech definicji superfoods, zwyczajowo przyjęło zaliczać się ją do kategorii superżywności. Decydują o tym przede wszystkim właściwości tej algi – jest znakomitym suplementem o bardzo wszechstronnym działaniu.

Superfoods do wszystkiego

Jedną z podstawowych cech superżywności jest jej podstawowe znaczenie w diecie. Choć oczywiście Spirulina nie zastąpi produktów węglowodanowych, to jest jednak suplementem bardzo uniwersalnym ze względu na wszechstronność. Może posłużyć do dostarczania ważnych dla organizmu substancji odżywczych w smacznych koktajlach, jak również być spożywana jako samodzielny produkt (w tabletkach lub proszku). Może także być użyta jako przyprawa lub dodana do niemal wszystkich potraw. Jeśli oceniać ten suplement z tej strony, faktycznie jest to superżywność.

Wprawdzie dzienne spożycie algi jest stosunkowo niewielkie, ale znaczenie olbrzymie. Tym bardziej, że w różnych kombinacjach i zastosowaniach Spirulina może uwalniać poszczególne składniki odżywcze z różną skutecznością. To, co wchłania się słabiej z koktajlu lub zielonego smoothie, bardzo dobrze będzie wchłaniało się po zastosowaniu algi Spirulina jako przyprawy do dressingu lub sosu sałatkowego, nie mówiąc już o tabletkach.

Superżywność musi być prozdrowotna

To ważny element definicji superżywności – składniki określane tym mianem muszą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Między innymi dlatego większość kasz czy popularne ziemniaki nie są superfoods. Ich wpływ na zdrowie jest znikomy. Spirulina natomiast, według wielu badań naukowych, może jako suplement diety korzystnie wpływać na stan zdrowia. Jest to działanie długofalowe i rozciągnięte w czasie, wymagające regularnego stosowania suplementu. Natomiast zarówno badania naukowe, jak i przede wszystkim samoocena ankietowanych zażywających preparaty z algami z rodzaju Spirulina, potwierdzają, że mają one wyraźny wpływ na niektóre aspekty funkcjonowania organizmu. W przypadku tych alg przede wszystkim zauważono, że pozwalają one wyrównać poziom witamin i niektórych mikroelementów, więc choć nie stanowią podstawowego składnika potraw, mają bardzo duże znaczenie dla przywrócenia i utrzymania równowagi w organizmie.

Niezgodności z definicją

Definicja superfoods mówi, że superżywnością są te składniki diety, które mogą stanowić jej podstawę. Obecnie Spirulina jest jedynie suplementem, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze tak było. W niektórych rejonach świata Spirulinę powszechnie stosowano jako ważny składnik diety już setki lat temu. Istnieją na to dowody o różnym charakterze: spisane obserwacje, przekazy ustne, a nawet dowody archeologiczne na to, że dawniej również hodowano algi Spirulina w celach żywieniowych.

Choć więc dziś używa się alg w zdecydowanie mniejszych ilościach, na dobrą sprawę po uwzględnieniu zawiłości historycznych należałoby im przyznać, szczególnie Spirulinie, należne miejsce wśród innych produktów zaliczanych do superżywności. Superfoods obecnie odkrywa się na nowo, trafiają tam tylko nieliczne, wartościowe produkty spożywcze, a wśród nich na stałe plasuje się Spirulina.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  2. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  3. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami