Acerola
Acerola

Aktualizacja: 19 października 2021

Chlorella z TajwanuChlorella z Tajwanu uznawana jest za jeden z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych suplementów diety. Każda uprawa, niezależnie od tego czy dotyczy żyta, arbuzów czy alg z gatunku Spirulina i Chlorella, wymaga odpowiednich warunków. I właśnie środowisko oraz klimat Tajwanu stanowią odpowiedź na pytanie o powód wysokiej jakości tych alg – jednych z najskuteczniejszych naturalnych suplementów diety na świecie.

Chlorella, a hodowla

Chlorella jest algą, która dobrze radzi sobie w klimacie podrównikowym. Wymaga wysokich temperatur z małymi amplitudami rocznymi oraz olbrzymiej ilości światła – jest to jeden z gatunków, które najefektywniej je wykorzystują, co zawdzięcza bardzo dużym ilościom chlorofilów, czyli zielonych barwników. Niewiele jest krajów, które mogą skorzystać z takich warunków, aby założyć tam plantację Chlorelli z prawdziwego zdarzenia. Poza USA i Tajwanem należą do nich południowa część Chin, Indie, ale też nie całe, północna Australia i Nowa Zelandia. W Meksyku plantacji komercyjnych już praktycznie nie ma ze względu na zanieczyszczenia środowiska.

Algi z gatunku Chlorella są traktowane jako bioindykatory, czyli organizmy, które mają wąski zakres tolerancji na różne zanieczyszczenia. To poważny problem, ponieważ w krajach uprzemysłowionych znalezienie regionu wystarczająco czystego, aby powiodły się plany komercyjnej uprawy Chlorelli, nie jest łatwe. Tajwan, mimo że też jest rejonem antropogenicznym, ma specjalnie przystosowane obszary niezanieczyszczone, gdzie Chlorella czuje się bardzo dobrze. Jest to tym ważniejsze, że najlepsze hodowle muszą znajdować się pod gołym niebem, aby zmaksymalizować ilość promieniowania słonecznego docierającego do alg. Tak właśnie hodowana jest Spirulina firmy Febico. Warto zaznaczyć, że brak jakiejkolwiek ochrony przed osiadającymi pyłami w wielu miejscach na świecie jest poważnym problemem podczas wzrostu Chlorelli.

Nie tylko klimat się liczy

Oczywiście warunki klimatyczne są niezbędne, aby w ogóle można było planować założenie uprawy alg Chlorella. Jednak bez odpowiedniego aparatu administracyjnego nie byłoby możliwe utrzymanie wysokich standardów wyrabianych suplementów. Władze Tajwanu dobrze zdają sobie sprawę z tego, jak dochodowym biznesem jest eksport suplementów z Chlorellą. Dlatego namnożyły przeszkód administracyjnych, które mają zapobiegać wejściu w branżę hodowli tych alg podmiotów o niewielkich uprawnieniach i możliwościach. Każda plantacja Chlorelli na Tajwanie przechodzi szczegółowy i wyczerpujący proces certyfikacji i musi liczyć się z wyrywkowymi kontrolami, które są nie mniej zaskakujące i brzemienne w skutki, niż kontrole, które Włosi przeprowadzają na plantacjach winorośli. To ważne, ponieważ kontrola standardów sanitarnych oraz warunków uprawy algi Chlorella zapewniana przez władze Tajwanu bardzo skutecznie chroni poziom suplementów z tego zakątka świata.

Pokonanie wszystkich barier technicznych i prawnych podnosi koszt uzyskania dobrej jakości surowca. Jednak każdy, kto kupuje Chlorellę z Tajwanu, ma pewność, że jest to suplement spełniający najwyższe standardy. W pewnych kwestiach nie dorównują im nawet wyśrubowane amerykańskie normy bezpieczeństwa, stawiane za wzór w wielu branżach. Jeśli chodzi o Chlorellę – Tajwan wyznacza światowy poziom i algi pochodzące z tego rejonu są najwyżej cenione właśnie za jakość i czystość.

Zobacz również: Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Barghbani R., Rezaei K., Javanshir A. Investigating the Effects of Several Parameters on the Growth of Chlorella vulgaris Using Taguchi’s Experimental Approach. International Journal of Biotechnology for Wellness Industries, 2/2012.
  2. Safi C., Merah O., Zebib B., Pontalier P., Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris. A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2014.
  3. Lazur J., Jękot B., Szewczyk A., Muszyńska B., Suplementy diety zawierające Chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny. Conference: XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego 2017.
  4. Wierzbicka I., Chlorella – panaceum na wszystkie choroby?, Food Forum, 2/2016.
  5. Mason R., Chlorella and Spirulina – Green Supplements for Balancing the Body, Alternative & Complementary Therapies, 2001.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami