Spirulina – właściwości, które potwierdzono naukowo

Spirulina - właściwości, które potwierdzonoSpirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe i klimatyczne. Taki obszarami są Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje), Ameryka Południowa (Meksyk), a także Afryka (rejon Czadu).

Jednak niezależnie skąd pochodzi spożywana przez nas Spirulina, ważne jest, aby sprawdzić czy pochodzi od producenta, który posiada niezbędne certyfikaty i patenty. Wiemy wtedy, że nie oszczędza on na jakości swoich produktów, dzięki czemu będziemy mogli korzystać ze wszystkich właściwości Spiruliny.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella. Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Jej naukowa nazwa to Spirulina Platensis, która należy do rodziny cyjanobakterii. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę.

Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę.

W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina jest niezwykle bogata w:

  • białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
  • węglowodany
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy
  • witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E)
  • minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu, cynku
  • fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina

Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić w sposób znaczący nasze zdrowie. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny.

Spirulina – właściwości, które zostały potwierdzone naukowo

Nie każdy ma możliwość kupić Spirulinę bezpośrednio w kraju, w którym jest hodowana. Jednak można ją kupić również w na naszym rynku oraz przyjmować w różnych postaciach (najpopularniejsze to tabletki i proszek). Poniżej przedstawiamy potwierdzone właściwości regularnego stosowania algi Spirulina.

Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.

Naukowcy dowiedli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%. Przekłada się to na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu. [1]

Warto zauważyć, że w badaniu również wykorzystano dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie Spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez nieprawidłową dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie algi Spirulina.

Obniża ciśnienie krwi.

Naukowcy odkryli, że zawarta w Spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. [2] Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina przedstawia się bardzo obiecująco na przyszłość (dalsze badania są niezbędne), ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania.

Reklama


Spirulina Bioalgi


Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks).

Według Światowej Organizacji Zdrowia dużo krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie, ale także Chile. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia.

Badania kliniczne wykazały, że w samym Bangladeszu do 3% całego narodu posiada objawy zatrucia samym arsenem. [3] Jak podkreślają naukowcy nie ma specyficznego leczenia zatrucia, dlatego sprawdzili alternatywę, w postaci algi Spirulina.

24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę Spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Stwierdzili, że Spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie.

Zapobiega powstawaniu raka.

Jak donosi University of Maryland Medical Center, “Pewna liczba badań na zwierzętach i próbkach sugerują, że Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i inne komórki, które poprawiają odporność, a także pomagają zapobiec infekcjom oraz chorobom przewlekłym, takim jak rak”. Nie dziwi ten fakt, ponieważ ponad 70 naukowych, zweryfikowanych artykułów, opublikowanych w literaturze naukowej ocenia zdolności i wpływ Spiruliny na komórki rakowe. [4]

Artykuł opublikowany w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców podkreślił, że oprócz zdolności do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, Spirulina jest również bogata w związki tetrapirolowe, ściśle związane z cząsteczkami bilirubiny, silne przeciwutleniacze i środki antyproliferacyjne”. [5]

Obniża poziom cholesterolu.

Kolejną wykazaną przez naukowców korzyścią przyjmowania Spiruliny jest zapobieganie powstawania miażdżycy oraz redukcja podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.

Opublikowane w The Journal of Nutritional Science and Vitaminology badania na zwierzętach przedstawiały króliki, które karmione były przez cztery tygodnie dietą z wysoką zawartością cholesterolu (HCD – high cholesterol diet) zawierającą 0,5% cholesterolu, a następnie podawano im HCD wraz z 1% lub 5% Spiruliny przez dodatkowe 8 tygodni. [6]

Po ośmiu tygodniach, gdy zakończono badanie, poziom cholesterolu LDL zmniejszył się o 26% w grupie, która spożywała 1% Spiruliny i o 41% w grupie spożywającej 5% Spirulinę. To daje mocne dowody na to, że im więcej jemy tej algi, tym większe korzyści otrzymujemy. Warto zaznaczyć, że również poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego uległ znacznej redukcji.

Dodaje energii.

Kiedy spojrzymy na skład chemiczny Spiruliny, to zrozumiemy dlaczego ludzie, którzy regularnie ją spożywają mają dużo energii. Zalecane dawkowanie Spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek. Jej zastosowanie jest bardzo obszerne.

Doktor Oz, który opisuje jej właściwości, zaleca połączenie 1 łyżeczki Spiruliny z około 350 ml soku z limonki. Następnie należy zamrozić tę miksturę w formie kostek lodu. Warto dodawać ją do wody, warzywnych czy owocowych soków. Połączenie Spiruliny i limonki pobudza, a także zwiększa efektywność energetyczną organizmu, ponieważ pozwala odblokować cukier z naszych komórek, a zamrożone kostki lodu podnoszą energię metaboliczną, pobudzając nasze ciało. [7]

Przyspiesza utratę masy ciała.

Dieta bogata w składniki odżywcze (w tym również dobrze przyswajalne białko), czyli produkty takie jak Spirulina, wspiera utratę masy ciała. Substancje te wykorzystywane są w bardziej wydajny sposób, za pomocą różnych mechanizmów wewnątrz organizmu, ponieważ są niskotłuszczowe. Jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu, ponieważ metabolizm pochłania więcej energii. Można również dzięki temu ograniczyć głód, więc dla ludzi z nadwagą jest to bardzo korzystne. [8] Aby maksymalnie wykorzystać te właściwości, Spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem.

Łagodzi problemy z zatokami.

Spirulina może również korzystnie wpływać na zatoki (alergiczny nieżyt nosa). Według wielu badań zmniejsza ona stan zapalny, który powoduje wiele problemów u ludzi z nadmierną odpowiedzią immunologiczną organizmu. [9] Naukowcy zauważyli, że Spirulina jest skuteczna przy pojawieniu się nadmiernej wydzieliny, swędzeniu, kichaniu i uczuciu zatkanego nosa.

Obniża poziom glukozy we krwi.

Wysoka koncentracja składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz fitoskłaników może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że cukrzyca typu 2 jest jedną z chorób cywilizacyjnych. Co raz więcej młodych osób przez brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia i otyłość jest narażona na wystąpienie insulinooporności. Jedno z badań dowiodło wpływ spożywania Spiruliny obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo i po posiłku, a także na poprawę profilu lipidowego pacjentów z cukrzycą typu 2. [10]

Jaką Spirulinę wybrać?

Przed kupnem algi warto sprawdzić dokładnie skąd pochodzi produkt. Spirulina jest w tej chwili produkowana w wielu miejscach, ale nie wszystkie spełniają najwyższe normy jakościowe. Do największych, a zarazem najbardziej sprawdzonych eksporterów alg należy Tajwan. Warto wspomnieć, że nie tylko warunki środowiskowe i klimatyczne są tam bardzo sprzyjające, ale również regulacje prawne, które warunkują jakość sprzedawanych produktów. Również należy zwrócić uwagę na:

  • skład – produkt nie powinien zawierać żadnych sztucznych wypełniaczy czy barwników
  • rodzaj wody, w którym Spirulina jest uprawiana – słodka, słona, mieszana woda warunkuje skład biochemiczny tej algi
  • certyfikaty produktu oraz odpowiednie kontrole jakości

Dopiero po upewnieniu się, że produkt jest najwyższej jakości, można zacząć suplementację algą Spirulina.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
136 komentarzy:
« Starsze komentarze
  1. Marysia
    Marysia says:

    Ja mogę potwierdzić ze swojego doświadczenia że spirulina działa. Przyjmuję ją około dwa miesiace i zauważyłam dużą poprawę w moich włosach.Jeszcze przed przyjmowaniem spiruliny wypadały mi garściami. Teraz widzę że zmniejszyło się to. Nawet na szczotce jak czeszę jest ich znacznie mniej. Wspomnę tylko że nie przyjmuję żadnych innych leków.

    Odpowiedz
  2. Monika
    Monika says:

    Miałam duże problemy z trawieniem, przyjmowałam dużo leków, które miały mi pomóc. Jednak niestety nic nie pomagao. Dlatego oprócz liczenia na lekarzy u których byłam, zaczęłam szukać czegoś na własną rękę. Długo szukałam i szczególowo zagłębiałam się w temat spiruliny. Przyjmuję ją od kilku miesięcy i jest bardzo duża poprawa. Dodam tylko, że odstawiłam wszystkie inne leki.

    Odpowiedz
  3. Kociel
    Kociel says:

    Dlaczego ja nigdy nie wiem o takich rzeczach?! Ale właśnie dla takich ludzi jak ja jest ten post, dzięki za tyle przydatnych informacji! 😀

    Odpowiedz
    • Włodek
      Włodek says:

      To że jest skuteczna na skórę mogę potwierdzić w 100% .
      Wskutek brania sporej ilości tabletek na układ krążenia przeciwbólowych,przeciwskórczowych,a także na prostatę moja skóra była wysuszona jak pergamin,pękała i miałem rany przy paznokciach( domyślacie się jaki to ból) po 2 miesiącach kuracji spiruliną febico bez jodu moja skóra wygląda na całym ciele jak skóra niemowlaka! Delikatna,aksamitna😀A czy są jakieś inne efekty ( miażdżyca) zobaczę po badaniach .
      Ale potwierdzam! Tak jest skuteczna.

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *