Arbuz - dlaczego warto go jeść?

Arbuz – dlaczego warto go jeść?

Arbuz - dlaczego warto go jeść?Arbuz to owoc, który nie tylko w Polsce cieszy się dużą popularnością. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość wody, dzięki której doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, nawadnia organizm, a także uzupełnia niedobory witaminowe. Co kryje w sobie arbuz oraz dlaczego warto włączać go do codziennej diety?

Arbuz pochodzi z krajów Afryki Południowej i zalicza się do roślin z rodziny dyniowatych. Jego zewnętrzna powłoka posiada różne odcienie zieleni z kolei wewnątrz znajduje się słodki, czerwony miąższ z drobnymi pestkami. Arbuz posiada owalny kształt i może przyjmować różne rozmiary. W dużej części składa się z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia i gasi pragnienie w upalne dni.

Do największych producentów arbuzów należą Chiny, a także Turcja, Hiszpania, Portugalia oraz Włochy.

Właściwości arbuza

W składzie arbuza występuje witamina A, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), aminokwasy (cytrulina), a także związki mineralne tj. potas, miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz mangan.

Ze względu na wysoką zawartość wody, i co za tym idzie właściwości moczopędne, spożywanie arbuza zaleca się w szczególności osobom z zaburzoną pracą nerek. Ponadto wysoki poziom antyoksydantów, do których zalicza się likopen (obecny w czerwonych warzywach i owocach) zwiększa odporność organizmu, a także zapobiega chorobom nowotworowym. Związki te neutralizują również wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się skóry, z kolei cytrulina wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu. Szczególne znaczenie ma to w przypadku diet wysokobiałkowych, które często stosują sportowcy.

Witamina C obecna w arbuzie zwiększa odporność organizmu, a także doskonale wpływa na nasz wygląd zewnętrzny. Regularne jej przyjmowanie rozjaśnia defekty cery w postaci przebarwień skóry oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków. Ponadto podnosi odporność, zapobiegając infekcjom skórnym oraz skracając czas ich trwania.

Jak spożywać arbuz?

Arbuz można spożywać na różne sposoby. Jednym z przykładów jest pizza arbuzowa. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją w prosty i szybki sposób:

Czy pestki arbuza są zdrowe?

Mimo że pestki arbuza zwykle usuwane są z miąższu podczas jego spożywania warto wiedzieć, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jak się okazuje wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. W związku z tym, zaleca się je przy infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i chorobach skóry.

Arbuz a karmienie piersią

Dieta matki karmiącej powinna być przede wszystkim urozmaicona, aby móc dostarczyć dziecku wraz z pokarmem jak największą ilość składników odżywczych. Nie każdy bowiem wie, że arbuz wspomaga proces laktacji zwiększając produkcję mleka, jednocześnie wpływając na poprawę jego jakości.

Arbuz w ciąży

Arbuz chętnie polecany jest kobietom w ciąży ze względu na sporą zawartość potasu, którego odpowiedni poziom zapobiega skurczom. Z kolei obecna w arbuzie witamina C zwiększa odporność matki, a także wykazuje pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka. Ze względu na dużą zwartość cukru ogranicza się jego spożywanie u kobiet, u których występuje cukrzyca ciążowa.

Podsumowanie

Arbuz to owoc o słodkim i orzeźwiającym smaku. Oprócz tego stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, które doskonale uzupełniają niedobory witaminowe. Pozytywnie wpływa na poszczególne funkcje organizmu jednocześnie zapewniając korzystny wygląd skóry.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Marcin
    Marcin says:

    Mnie wkurzają te pestki w arbuzie i taka nieporęczność w jedzeniu. Ale w formie ciekawych przepisów może być okej. Pomyślę nad tym.

    Odpowiedz
  2. Katarzyna
    Katarzyna says:

    Arbuz to jeden z moich ulubionych owoców. Przynosi mi na myśl wspomnienie wakacji u mojej siostry we Włoszech. Nigdzie indziej nie jadłam tak soczystych arbuzów. Nie tylko świetnie nawadniają organizm, ale także bogaty w witaminy.

    Odpowiedz
  3. MamAsia
    MamAsia says:

    O! Taki niepozorny arbuz! Dobrze wiedzieć, że to nie tylko “nawadnianie”! Kolejnym newsem jest pochodzenie! No nieźle, tego się nie spodziewałam;)

    Odpowiedz
  4. Dominika
    Dominika says:

    nie wiedzialam ze arbuz ma tyle własciwosci! ja nie potrafie sie przekonac niestety do jego smaku. nie mam pojecia dlaczego eh 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *