Rozdział 14. Zaburzenia układu nerwowego

Czynnik wzrostu chlorelli (CGF) czyni chlorellę bardzo przydatną w rozwoju dzieci, utrzymaniu zdrowia w starszym wieku, leczeniu ran oraz inicjowaniu poprawy tam gdzie została zahamowana przez choroby lub zwyrodnienia takie jak choroba Alzheimera, rwa kulszowa, porażenie mózgowe, skleroza, napady, niepokoje i inne zaburzenia układu nerwowego.

Leczenie zdrową żywnością – Paul Pitchford

Zdolność naprawy komórek nerwowych w ciele człowieka jest jedną z najbardziej spektakularnych właściwości leczniczych chlorelli. Ludzie cierpiący na zwyrodnieniowe zaburzenia układu nerwowego raportowali pozytywne rezultaty użycia chlorelli. Jest to dużą zasługą czynnika CGF, aktywującego wrodzone umiejętności odbudowy i naprawy komórek nerwowych, który można znaleźć w jądrach cząsteczek chlorelli.

Szkoda, że więcej badań nie jest prowadzonych w tej materii ponieważ chlorella reprezentuje ekscytującą i obiecującą dziedzinę badań suplementów dietetycznych. Jeżeli substancje zwane phytochemicals znalezione w tej prastarej roślinie mogą rzeczywiście pomóc człowiekowi odbudowywać komórki nerwowe, do jakich innych nadzwyczajnych zastosowań można wykorzystać chlorellę. Czy może pomóc przy urazach rdzenia kręgowego, udarach mózgu? Czy może zapobiegać chorobie Alzheimera u pacjentów z wysokim ryzykiem?

Niestety te pytania pozostają bez odpowiedzi, a ponieważ nie można opatentować chlorelli, żadna firma farmaceutyczna nie jest zainteresowana sponsorowaniem badań koniecznych, aby na nie odpowiedzieć. Dzięki temu konsumenci mogą ją nabyć gdziekolwiek, a firmy farmaceutyczne nie mają jak kontrolować rynku i tym samym czerpać zysków z jej sprzedaży.

Na dzień dziesiejszy, najlepsze co możemy zrobić to ewidencjonowanie przypadków uzyskiwania pozytywnych wyników jej działania, co jest bardzo istotnie, bo daje nam obietnicę leczenia zaburzeń psychicznych siejących spustoszenie w nowoczesnym społeczeństwie.

W krajach rozwiniętych gdzie brak składników odżywczych ma miejsce jako rezultat nadmiernego oczyszczania żywności, przesycenia produktami pochodzenia zwierzęcego mikroalgi takie jak spirulina, zielono-niebieski glon Aphanizomenon flos-aquae i chlorella w połączeniu ze zdrową żywnością pochodzenia roślinnego pomagają w leczeniu wielu powszechnych zaburzeń układu nerwowego i chorób mózgu.
Leczenie zdrową żywnością – Paul Pitchford

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *