Chlorella i jej zalety

Chlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.

Chlorella – właściwości

  • Chlorella dostarcza organizmowi cenne substancje takie jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosfor, potas, magnez, wapń (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastki śladowe: żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź i kobalt (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi raka płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.
  • Błona komórkowa tej algi składa się z trzech, bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Oczyszcza organizm, a szczególnie układ trawienny z:
    • toksyn;
    • metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska);
    • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb);
    • alkoholu.

Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Ponadto uszczelnia ścianki jelit, dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom, czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie), Chlorella jest niezastąpiona, gdyż absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby.

UWAGA!!!
Można to zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96% przypadków, testowane osoby mogły uniknąć kaca po zażyciu 4-5 gramów Chlorelli przed spożyciem alkoholu.

  • Chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu. Stymuluje układ odpornościowy. CGF (czynnik wzrostu Chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.
  • Wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała. Podczas badań analizy mikroskopowe dowodzą, że pyłek kwiatowy, kiedy osiada na naszych błonach śluzowych nie jest w 100% substancją naturalną. Jest on skażony szkodliwymi substancjami. Mikstura pyłku kwiatowego z materiałem toksycznym powoduje bardzo silną reakcję systemu immunologicznego. Chlorella łagodzi nadmierne reakcje systemu obronnego i jednocześnie eliminuje metale ciężkie.
  • Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorelin zawarty w Chlorelli działa jak antybiotyk. Niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. Lactobacilus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej.
  • Alga ta wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Chlorella jest obecnie najbogatszym  źródłem chlorofilu. Chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, zbliżony jest do hemoglobiny. Korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.
  • Alga Chlorella pomaga neutralizować wolne rodniki, odmładza organizm. Poprzez spowalnianie procesu utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Usuwanie wolnych rodników jest także istotne z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych.
  • Czynnik wzrostu Chlorelli (Chlorella Growth Factor, CGF) przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek. Poprawia jakość i stan skóry. Wspomaga ogólną regenerację organizmu. Chlorella przyspiesza proces gojenia się ran (ran pooperacyjnych), regenerację tkanek oraz psychicznego osłabienia towarzyszącego czasowi rekonwalescencji.
  • Chlorella obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób takich jak cukrzycy, zatrucia alkoholowego, chorób nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo – naczyniowego. Najlepszym sposobem na przeciwdziałanie kwasicy jest spożywanie pożywienia bogatego w chlorofil. Chlorella nadaje się do tego najlepiej.
  • Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. W przypadku hypocholesterolemii chlorella sprzyja syntezie cholesterolu w organizmie.
  • Neutralizuje zapach potu, działa na nieświeży oddech. Chlorofil znany jest od dawna ze swych właściwości pochłaniania zapachów.
  • Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów. Chlorella pobudza powstawanie interferonu (glikoproteid), który hamuje proces produkcji białek wirusowych i bakteryjnych. Grzyby pasożytujące w jelitach powodują silną koncentrację szkodliwych substancji. W przypadkach zagrzybienia przewodu pokarmowego Chlorella przynosi efekty na kilku poziomach: wzmacnia system immunologiczny, wiąże i eliminuje metale ciężkie, które sprzyjają rozwojowi grzybów, a także oddziaływanie w sposób zbliżony do probiotyku.
  • Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę na melatoninę dzięki czemu szybciej się wysypiamy.

Wskazania do zastosowania algi Chlorella:

  • podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej;
  • trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy, źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju);
  • regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia;
  • po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu;
  • dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska;
  • profilaktyka przeciwnowotworowa;
  • pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak:
    • reumatyzm,
    • artretyzm,
    • cukrzyca,
    • zaburzenia ciśnienia,
    • zaburzenia trawienia i wchłaniania,
    • jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

Ludziom nadwrażliwym mogą pojawić się pryszcze, trądzik, opryszczki lub wysypka. Są to naturalne przejawy powrotu równowagi wewnętrznej, kiedy ciało ponownie aktywnie wydziela składniki toksyczne. Nie chodzi o alergię, ale przejawy oczyszczania.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach
Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na flore fizjologiczną. W bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu.
Zobacz tutaj ...
67 komentarzy:
« Starsze komentarze
  1. Alicja
    Alicja says:

    Właściwości oczyszczające by do mnie najbardziej przemawiały. Chociaż od kiedy polepszyłam swoje odżywianie i dietę wzbogaciłam w owoce i warzywa, unikam chipsów, napojów gazowanych, czuję się lepiej, ale na oczyszczenie też by się coś przydało.

    Odpowiedz
  2. Małgosia
    Małgosia says:

    Hm, ciekawe te wyniki badań nad kacem, w niedzielny poranek bardzo kusząca jest perspektywa, że jeśli zażyjesz chlorellę, unikniesz kaca :). Kto te badania przeprowadzał?

    Odpowiedz
  3. Magdalena
    Magdalena says:

    Nazwa śmieszna bo kojarzy się odrobinę z groźną chorobą. Nie wiedziałam, że stosuje się podczas diety odchudzającej. Przydałoby mi się 🙂 Stres też u mnie duży, więc chyba warto zainwestować.

    Odpowiedz
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *