Jałowiec – skuteczny w walce z wieloma dolegliwościami

Jałowiec - skuteczny w walce z wieloma dolegliwościamiJałowiec to zielony krzew posiadający ozdobny charakter. Jednak oprócz tego zawiera bardzo aromatyczne owoce, które wykorzystywane były w kuchni staropolskiej. Jakie więc właściwości wykazuje ten krzew? Poznajmy bliżej działanie i zastosowanie jałowca.

Jałowiec to zarówno krzew jak i przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki aromatowi, który posiadają jego gałązki wykorzystywany jest podczas wędzenia różnego rodzaju wędlin. Oprócz tego jałowiec to roślina, która wykazuje działanie lecznicze i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Oto kila najważniejszych jego właściwości zdrowotnych.

Jałowiec – właściwości

Owoce jałowca, czyli tzw. szyszkojagody stanowią źródło wielu związków aktywnych. Są to m.in. olejki lotne zawierające terpeny np. pinen, kamfen, limonen i terpineol. Jałowiec to także bogactwo garbników, węglowodanów i soli mineralnych.

Z tego względu przetwory wykonywane z jagód jałowca stosowane wewnętrznie wykazują właściwości moczopędne, bakteriobójcze, odkażające oraz ułatwiające trawienie. Ponadto wspomagają pracę wątroby oraz pomocne są w stanach zapalnych dróg moczowych. Z kolei w zastosowaniu zewnętrznym np. w formie naparów czy maści, jałowiec łagodzi nerwobóle czy stany zapalne korzonków nerwowych.

Ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe jałowiec skutecznie walczy m.in. z przeziębieniem. W takiej sytuacji najlepiej wykonać napar z jałowca i spożywać go 2 razy dziennie. Z kolei olejek z jałowca bardzo dobrze sprawdza się w bezpośrednim zastosowaniu na skórę, czyli wykonując nim masaż. Takie działanie prowadzi do rozgrzania tkanek oraz rozluźnienia napiętych mięśni. Inhalacje z olejku z jałowca udrażniają zatkany nos i niwelują uciążliwy katar.

Jak się okazuje krzew jałowca wspomaga również nasze trawienie i poprawia apetyt. A to wszystko dzięki dużej zawartości garbników i terpenów. Oba te składniki wpływają pobudzająco na produkcję żółci, co bardzo jest pomocne w przypadku spożycia tłustych, kalorycznych potraw. Ponadto jałowiec przyspiesza przemianę materii, a także reguluje pracę jelit. Zapobiega to dolegliwościom ze strony układu pokarmowego np. zaparciom oraz wzdęciom.

Stosowanie jałowca korzystnie wpływa również na naszą urodę, bowiem zmniejsza cellulit. Wszystko dlatego, że jałowiec wraz z innymi ziołami wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Kurację antycellulitową warto wzbogacać również masażem na bazie olejku z jałowca, który poprawi mikrokrążenie, co w znaczny sposób ułatwi pozbycie się złogów zalegających w organizmie.

Związki terpenowe oraz flawonoidy obecne w jałowcu wykazują działanie antybakteryjne i moczopędne. Z tego też względu bardzo dobrze sprawdza się on w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Jałowiec w kuchni

Owoce jałowca najczęściej wykorzystywane są w przemyśle wędliniarskim. To dlatego większość kiełbas, wędlin czy myśliwskich pasztetów posiada charakterystyczny korzenny smak i aromat. Jego owoce warto dodawać również do innych potraw np. tradycyjnego bigosu, kapusty, tłustych zup czy sosów. Bardzo często owoce jałowca wykorzystywane są do produkcji powideł, które stanowią doskonałą przystawkę do dań mięsnych.

Na jałowiec należy uważać!

Owoce jałowca spożywane w nadmiarze, mogą wykazywać działanie drażniące na błonę śluzową żołądka oraz nerki. Nie należy więc przekraczać zalecanej jego dawki, która obejmuje 3-4 owoce dziennie. Trzeba również pamiętać, że olejek stosujemy tylko zewnętrznie na skórę. Pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Z kolei napary z jałowca nie są zalecane osobom ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego m.in. żołądka, w chorobach nerek, wątroby, a także kobietom w ciąży.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
bioalgi Spirulina - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *