Olej kokosowy – zastosowanie w życiu codziennym

Olej kokosowy - zastosowanie w życiu codziennymOlej Kokosowy posiada szerokie spektrum zastosowania, z którego w bardzo prosty i przyjemny sposób możemy korzystać każdego dnia. Jest powszechnie stosowany w kosmetyce, głównie do zmiękczania i nawilżenia skóry, łagodzenia chorób skóry takich jak łuszczyca, egzema, atopowe zapalenie skóry oraz do ogólnej poprawy kondycji włosów w postaci serum na włosy. Oprócz tego warto zastosować olej kokosowy jako jeden ze składników peelingu do ciała. Jednak nie tylko kosmetyka czerpie z właściwości oleju kokosowego, ale również często stosowany jest w kuchni.

Olej kokosowy – właściwości

Ze względu na korzyści jakie wywiera na nasze zdrowie, olej kokosowy stał się bardzo popularny, szczególnie ten najwartościowszy, czyli nierafinowany, tłoczony na zimno. Już dwie łyżeczki oleju kokosowego dziennie oferują szeroką gamę właściwości zdrowotnych, w tym:

  • poprawa metabolizmu
  • wspomaganie funkcji tarczycy
  • wzmacnia odporność organizmu.

Między innymi takie korzyści sprawiają, że olej kokosowy jest źródłem odpowiednich tłuszczów dla osób zdrowo odżywiających się i dbających o linię. W internecie, czasopismach i już nawet książkach kucharskich olej kokosowy jest powszechnie stosowany jako zamiennikiem margaryny i oleju słonecznikowego. Przy odrobinie kreatywności, można przemycić go do swojego menu i samemu przekonać się za co jest tak ceniony. Nadaje potrawom delikatny smak, a przede wszystkim wyróżnia się bardzo wysoka temperaturą dymienia (180-205 stopni C).

Olej kokosowy jako zamiennik masła i margaryny

Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni C przybiera formę stałą, doskonałą do smarowania pieczywa. Dzięki temu jest idealnym zamiennikiem tłuszczu półstałego (np. smalec, margaryna).

Olej kokosowy jako dodatek zdrowego tłuszczu do koktajli

Wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki oleju kokosowego do ulubionego koktajlu przygotowanego z owoców, jogurtu lub dowolnie skomponowanych składników. Dodatek tłuszczu do koktajlu spowoduje poprawę wchłaniania witamin zawartych w owocach rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach (witaminy A ,D,E i K).

Olej kokosowy do smażenia i gotowania

Ze względu na wspomnianą wcześniej wysoką temperaturę dymienia, olej kokosowy stosowany jest do gotowania i smażenia. Składa się on głównie z tłuszczów nasyconych, jest odporny na proces utlenienia oraz jest stabilny w wysokich temperaturach. W przeciwieństwie do olejów nienasyconych, olej kokosowy nie produkuje szkodzących zdrowiu wolnych rodników pod wpływem wysokich temperatur. Dodatkowo, może być w bezpieczny sposób wielokrotnie zagotowany i ostudzany bez utraty swoich właściwości oraz negatywnego wpływ na nasze zdrowie.

Olej kokosowy jako przekąska między posiłkami

Nierafinowany olej kokosowy sam w sobie ma doskonały smak i dlatego warto jeść go bezpośrednio łyżką. Dla osób, które lubią smak kokosa stanowi idealną przekąskę. Tak spożywany olej zwiększy energię w ciągu dnia i pomaga stłumić głód przez co unika się podjadania niezdrowych posiłków.

Olej kokosowy jako podstawowy składnik kuloodpornej kawy

Kuloodporna kawa to połączenie zaparzonej kawy, oleju kokosowego oraz masła klarowanego.

Wielu sceptyków oleju kokosowego wybiera olej kokosowy rafinowany, pozbawiony smaku i zapachu. Jest on również znacznie tańszy i pozbawiony praktycznie wszystkich swoich drogocennych właściwości w odróżnieniu do oleju „Extra Virgin”, czyli nierafinowanego, tłoczonego na zimno.

Jak zacząć przyjmować olej kokosowy?

Na początku przyjmowania, olej koksowy stopniowo dodajemy do potraw (podczas smażenia lub pieczenia). Zbyt duża dawka oleju kokosowego może doprowadzić do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości takich jak np. nudności, rozstrój żołądka lub luźne wypróżnienia. W takim przypadku należy zacząć spożywać niewielką dawkę oleju w ciągu dnia i stopniowo zwiększać do momentu aż organizm dostosuje się.

Polecane produkty:

Olej kokosowy
Olej kokosowy, inaczej nazywany też masłem kokosowym, jest idealnym składnikiem w każdej kuchni. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i stabilny termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie powstają rakotwórcze substancje.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *